AKP-Yol-İş ortaklığı ve büyük oyun
Karayolları’nda çalışan taşeron işçileri yargı kararıyla kazandıkları kadro hakkı için yıllarca bekledi. Seçim yaklaştı, hükümet adım attı. Ancak işçilerin bu kez de 80 bin liralık alacaklarından vazgeçmeye zorlandığı ortaya çıktı...Karayolları'nda çalışan taşeron işçiye büyük oyun

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçilerine, AKP-Yol-İş ortaklığı büyük bir oyun oynadı. “Kadro veriyoruz” diye işçilerin yargı kararıyla kazandıkları hakları ellerinden alındı...
Yol-İş Sendikası, Ahmet Davutoğlu’nun “kadro müjdesi” için Ankara Arena’da 30 Nisan günü bir tören düzenledi. Davutoğlu, “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganıyla karşılandı. Başbakan Davutoğlu, bu törende 6 bin 417 karayolları işçisine kadro verileceğini söyledi.
Şimdi Karayolu’nda çalışan taşeron işçilerinin, Yargıtay kararıyla aldıkları kadro hakkını kullanabilmek için geriye dönük alacaklarından vazgeçmeye zorlandıkları ortaya çıktı. İşçilerin, “alacaklarımdan vazgeçtim” diye bir feragatname imzalamaları isteniyor.
DÜŞÜK ÜCRET ALACAKLAR
Karayolları’nda çalışan taşeron işçilerinin “baştan itibaren kamu işçisi olarak sayılmaları” yönünde mahkeme kararı 2011’de alınmıştı. Bu karar 2013’te Yargıtay tarafından da onandı. Yani kesinleşmiş bir karar söz konusu. Ancak AKP bu yargı kararını uygulamıyordu. Bu karar sonucunda geriye dönük 5 yıllık süre için toplu iş sözleşmesinin ücret farklarının bu işçilere de ödenmesi gerekiyordu. İşçilerin kişi başına yaklaşık 70-80 bin lira alacakları bulunuyor. Fakat AKP ile Yol-İş arasında yapılan mutabakatla, işçiler alacaklarını alamıyor.
Öte yandan Karayolları işçilerine, işe giriş tarihi itibariyle iki dereceli bir ücret sistemi uygulanıyordu. Buna “birinci ücret cetveli” ve “ikinci ücret cetveli” deniyordu. Davutoğlu’nun kadro hakkı müjdesiyle birlikte bir “üçüncü ücret cetveli” icat edildi. Karayolları’nın, şimdi taşeronluktan kadroya alınan 6 bin 417 işçiye ücretleri, “üçüncü ücret cetveli”nden ödenecek. Bu, aynı işi yapan diğer işçilerden daha düşük bir ücret alacakları anlamına geliyor. Kadro verilen işçilerin iş güvencesi de bulunmuyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) resmi internet sitesinde yayınlanan duyuruda protokol kapsamında ön başvuru yapmak için gereken şartların 5. maddesi de bu bilgiyi doğruluyor. Duyuruda yer alan madde de işçilerin kadroya alınması için alacaklarından vaz geçtiğine dair feragatname imzalaması gerekiyor.
KGM sitesinde yayınlanan duyurunun 5. maddesi şöyle: “Sürekli işçi kadrosuna atanacağı tarihe kadar geçen çalışma sürelerine bağlı olarak varsa mahkemelerce karara bağlanmış olanlar da dâhil her türlü ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan ve varsa işe iade davalarından doğan diğer alacak taleplerinden sulh sözleşmesini avukatı kanalıyla imzalamak suretiyle feragat etmeyi kabul etmek, anılan türdeki davalar sonucunda geçmişe dönük haklarının tamamına veya bir kısmına karşılık olarak 29/04/2015 tarihine kadar hiçbir şekilde kendisine ödeme yapılmamış bulunmak.”
AYDINLIK YAZMIŞTI
Aydınlık 14 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan “Taşeron işçiye şantajla kadro” başlıklı haberde hükümetin, kamuda asıl işlerde çalışan taşeron işçilerine geçmişe dönük 5 yıllık alacaklarından vazgeçmesi halinde kadro hakkı vereceğini duyurmuştu.