‘Annan Planı’ tezgahı yeniden sahnede
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarına tepki yağıyor.Dışişleri eski Bakanı Şükrü Sina Gürel, Kıbrıs’ta 2004’te denenen ancak Rumların kabul etmediği Annan Planı’nın canlandırılıp “Birleşik Kıbrıs” için yeniden devreye sokulmak istendiğini söyledi...
‘Annan Planı’ tezgahı yeniden sahneleniyor

Eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kazanmasının ardından, “Birleşik Kıbrıs” için son bir deneme daha yapılacağını söyledi...
.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son açıklamalarını değerlendiren Dışişleri eski Bakanı Şükrü Sina Gürel, Kıbrıs’ta 2004’te denenen ancak Rumların kabul etmedikleri Annan Planı’nın canlandırılmak istendiğini söyledi.
Gürel, “2004 yılındaki Annan Planı’nın ardından Birleşik Kıbrıs için son bir deneme yapılacaktır. Rumlar adanın tamamını istiyor. Bu nedenle ben bu tavırlarından dolayı Rumlara güveniyorum” dedi. Gürel, Annan Planı’nın Rumlar tarafından reddinin ardından KKTC yöneticilerinin bağımsız devlet olarak çalışma yapmalarının doğru politika olduğunu söyledi. Adadaki gerçekçi çözümün 2 devlet olmasından geçtiğini anlatan Gürel, “İki devlet daha sonra aralarında isterlerse iş birliği düzeyini geliştirirler. Bu başlangıç olarak mutlaka 2 devletin adada var olduğu tutum olmalı” diye konuştu.
Önce hata yapıldı
Geçmişte aynı hatayı dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın da yaptığını ve dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı dışlamaya çalıştığını anımsatan Gürel, şöyle konuştu: “Geçmişte Erdoğan’ın rahmetli Denktaş’ı karşısına nasıl aldığını hatırlıyoruz. Buna rağmen Denktaş’ın, Türkiye’den vazgeçmek için adım attığını görmedik. Şimdi Türkiye’ye sırtını dönüp çözüm bulma çabası Akıncı bakımından bile gerçekçi değil. ABD, İsrail’in tutumuna göre hareket ederek adadaki sorunu çözmek istiyor. AKP’nin tavrı da bunlara cesaret veriyor. Annan Planı’na giden yolu açan KKTC’nin kendi halkı tarafından ortadan kaldırılması planları yapan AKP iktidarları ve Erdoğan oldu.”
Ödün vermek yanlış
Şükrü Sina Gürel, KKTC’nin Avrupa Birliği’ne yamanmak istendiğini ve bu görevi de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın üstlendiğini ifade etti. Maraş’ın iskana açılması, hava ve deniz limanlarının ortak kullanımı konularının eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından da dillendirildiğini anımsatan Gürel, “Rumların da ilk istediği buydu. Bir antlaşmaya varmadan önceden ödünler vermek doğru olmaz. Bir antlaşma olursa tabii ki gereği yapılır ama Maraş nereden çıktı anlayamadım” diye konuştu.
Rumlarla masaya Özdil Nami oturacak
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, toplumlar arası görüşmeler sürecinde kendisini temsil etmek üzere yeni müzakereci olarak Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi atayacağını belirtti. Akıncı’nın açıklaması şöyle: “Bütün seçim kampanyası sürecinde altını çizerek vurguladığım gibi Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir fırsat penceresinin açık olduğunu düşünmekteyim. Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmekte olan Sayın Nami’nin, çözüm ve AB vizyonuna sahip olması yanında deneyimleri ve birikimiyle yakında başlayacak müzakere sürecine ciddi katkı yapabileceğine inanıyorum.”
Görevi kabul ettiğini Akıncı’ya dün ileten Nami, gelecek günlerde Dışişleri Bakanlığı görevinden ayrılarak “müzakereciliği” üstlenecek. Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Nami, 1997-2000 yılları arasında KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda siyasi analiz görevlisiydi. Nami ayrıca 2008 ve 2010 yılları arasında dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Kıbrıslı Rumlarla görüşmelerden sorumlu özel temsilcisi olarak görev almıştı. 28 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimde bir kez daha CTP-BG milletvekili olarak seçildi.
Yeniçağ