Yüksek Hızlı Tren ve 10 gerçek!
Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri ve TCDD’de uzman olan İshak Kocabıyık, Hızlı Tren projesinin açmazlarını, eksiklerini ve sıkıntılarını anlattı...Yüksek Hızlı Tren’le ilgili 10 gerçek

TÜRKİYE Mimar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 11. Ulaştırma Kongresi’nin ikinci gününde Türkiye’nin ve İstanbul’un ulaştırma sorunları tartışıldı...
Dikkat çekici sunumlardan biri de Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle ilgiliydi...
Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri ve TCDD’de uzman olarak çalışan İshak Kocabıyık, “Ankara-İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren projesinin ve işletmesinin açmazları, eksikleri ve sıkıntıları” başlıklı sunumunda madde madde sorunları anlattı.
Kocabıyık, “Bütün dünyadaki uygulamalara göre YHT hatları bağımsız ve uluslararası kuruluşlarca akredite olmalıdır. Bu hattın 250 km/saat hızlık bir akreditesi yoktur. TCDD bu hat için akreditasyon alamamaktadır” dedi.
Ayrıca Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesinin bitirilmediğine değinen Kocabıyık şunları söyledi:
“Yatırım programında projenin başlama tarihi 1994, bitiş tarihi ise 2017 olarak gözükmektedir. Yani işletmeye açılan hat bitmemiş, tamamlanmamış bir hattır. Bu durum TCDD’nin Resmi Gazete’de yayınlanan yatırım programında görülmektedir. Projenin parasal gerçekleşmesi yüzde 75 düzeyindedir. 2015 yılında ayrılan ödenek ise çok azdır.”
YAŞANAN SORUNLAR ŞÖYLE:
1-
Ankara - İstanbul YHT hattının Eskişehir - Pendik kısmının takip edilebileceği bir trafik yönetim sistemi yoktur. Eskişehir ve Ankara’da bulunan Trafik Kumanda Merkezlerinden tren hareketlerinin görülebildiği, gerektiğinde işlem ve talimatların verilebildiği fiziki bir durum henüz oluşturulmamıştır.
2-
Tren Ankara’dan Pendik’e gelene kadar dört ayrı el değiştirmektedir. Özellikle Köseköy-Gebze (yaklaşık 60 km mesafe) arasında teknolojik hiçbir alt yapının olmadığı bir sistemle çalıştırılmaktadır.
3-
Eskişehir- Pendik arasında kullanılan sinyalizasyon ve emniyet sistemleri henüz tamamlanmamış olup bazı noktalarda hiçbir emniyet sistemi bulunmamaktadır.
4-
YHT setlerinin bakım ve onarımının yapılacağı bir yer henüz yoktur.
5-
Proje hızı 250 km’dir. Oysa Eskişehir-Pendik arası pek kısa bir mesafede bu hıza ulaşılmakta, diğer yerlerde ise konvansiyonel tren hızına bile ulaşılmamaktadır.
6-
Güzergâhtaki sorunlar nedeniyle hızlı tren hattı ve geleneksel hat arasında geçişler olmaktadır. Ankara-İstanbul arası 3.5 saat olarak açıklanan süre tutmamaktadır. Eskişehir-Pendik arası YHT hattının 128 km’si geleneksel hattır. Bilecik hattındaki 26 nolu tünelin çökme ve kayma nedeniyle kapatılması üzerine konvansiyonel hat kullanılmaktadır. Bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur
7-
Hızlı trenlerin son durağının neresi olacağı, hangi trenlerin Marmaray’la karşıya geçeceği hâlâ belli değildir. Son durak olarak kullanılan Pendik İstasyonu fiziki olarak yetersizdir.
8-
Haydarpaşa Garı dışında herhangi bir gar ya da istasyonun hızlı tren trafiğine cevap vermeyeceği açıktır. Pendik’e gelen yolcunun İstanbul’un diğer bölgelerine dağılımı konusunda yaşanacak sıkıntıları giderme konusunda bir çalışma yapılmamıştır.
9-
Bütün dünyadaki uygulamalara göre YHT hatları bağımsız ve uluslararası kuruluşlarca akredite olmalıdır. Bu hattın 250 km/saat hızlık bir akreditesi yoktur.
10-
TCDD YHT’de yük treni çalıştırılmayacağını açıklarken Sayın Bakan çalıştırılacağını söylemektedir.
Aydınlık