ABD - Türkiye ve son 9 gün

Bu yıl Ramazan bayramına Suriye sınırındaki gelişmeler ve ABD ile imzalanması beklenen İncirlik Mutabakatı tartışmalarıyla girildi...
 

Türkiye’nin 9 günü
Bayramın sona ermesiyle yani 20 Temmuz 2015 Pazartesi günü Suruç'ta 32 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı meydana geldi... 

Aradan geçen 9 günde PKK'nın saldırıları, TSK'nın Kuzey Irak ve Suriye'ye düzenlediği hava harekatları, bini aşkın kişinin gözaltına alındığı yurtiçi operasyonlar ve şehit haberleriyle sıcak gelişmeler yaşandı. Her gün yeni bir gelişme ve acı haberlerle uyandığımız 9 günü derledik.

20 TEMMUZ 2015:
-Suriye'nin Ayn-el Arap kentine geçmek için Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine gelen ve burada basın açıklaması yapan Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu (SGDF) üyelerine yönelik bombalı saldırı gerçekleşti. Olayda canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz ile birlikte çoğu genç 31 yurttaş hayatını kaybetti, 104 kişi de yaralandı.

-Adıyaman’da PKK’nın jandarmaya uzun namlulu silahlarla ateş açmasıyla çatışma çıktı. Çıkan çatışmada Uzman Onbaşı Müsellim Ünal şehit oldu, Jandarma Başçavuş Yunus Vatandaş ve Uzman Onbaşı Tanju Gülen yaralandı.

-Akşam saatlerinde İstanbul'un çeşitli semtlerinde gerçekleşen Suruç eylemlerinde, av silahı taşıyan yüzü maskeli kişiler sokağa çıktı. Sarıyer'de av tüfeğiyle ateş edilmesi sonucu, vücutlarına saçma isabet eden iki polis, hafif şekilde yaralandı. Gazi Polis Merkezi’ne ateş açıldı.

-Silvan’da traktör taşıyan bir TIR ateşe verildi. Şırnak İsmetpaşa mahallesinde yolu trafiğe kapatan yüzleri maskeli grup bir uzman çavuşa ait aracı yaktı. Siirt’te yolu trafiğe kapatan grupla polis arasında çatışma yaşandı. Polis memuru Ahmet Koç yaralandı.

21 TEMMUZ 2015:
-İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki personelin yıllık ve mazeret izinlerini ikinci bir emre kadar iptal etti.

-İstanbul Sancaktepe'de AKP’ye ait bir aracın altında bulunan şüpheli poşetten, saatli ve zaman ayarlı bomba çıktı.

-Suruç eylemleri devam etti. Yurt genelindeki eylemlerin bazılarına polis müdahale etti.

-Suruç'ta hayatını kaybeden gençlerin cenazeleri memleketlerine uğurlandı. Bazıları toprağa verildi.

-Suruç'ta hayatını kaybeden İsmet Şeker'in cenazesi İstanbul’a getirildi. Cenaze aracıyla Gazi Mahallesi’ne getirilen İsmet Şeker’in cenazesini maskeli ve silahlı kişilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi karşıladı.

-Genelkurmay Başkanlığı Tunceli’de toprağa gömülü olarak 120 kg patlayıcı bulunduğunu açıkladı.

-PKK, Ağrı-Iğdır-Kars üçgeninde yol kesip çoğunluğu TIR olan 13 aracı ateşe verdi.

-Şehit Uzman Onbaşı Müsellim Ünal, memleketi Kayseri'de son yolculuğuna uğurlandı.

22 TEMMUZ 2015:
-Suruç'ta hayatını kaybedenler memleketlerinde toprağa verildi.

-Şanlıurfa Ceylanpınar Emniyeti’nde görevli 25 yaşındaki Okan Acar ile 24 yaşındaki Feyyaz Yumuşak, elleri bağlanmış ve başlarından vurulmuş halde birlikte kaldıkları evde bulundu. Saldırıyı PKK üstlendi.

-Suruç için İstanbul genelinde 20-21 Temmuz 2015 tarihleri arasında uzun namlulu silah ve tabancaların kullanıldığı eylemlere katılan 51 kişi gözaltına alındı.

-Geçici Bakanlar Kurulu’nda Suruç saldırısı ve bununla bağlantılı olarak Suriye-Türkiye sınır hattında yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantıya Kara Kuvvetli Komutanı da katıldı.

-İstanbul Sultangazi’de sabunculuk ve temizlik malzemeleri toptancılığı yapan Mürsel Gül, PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H tarafından IŞİD'e yakın olduğu iddiasıyla öldürüldü.

-Adana'da IŞİD militanlarına benzetildiği için daha önce tehdit edildiği ileri sürülen Ethem Türkben, akşam yemeği sırasında hamile eşi ve 3 çocuğunun gözü önünde tabancayla öldürüldü.

23 TEMMUZ 2015:
-Diyarbakır'da kaza ihbarı üzerine olay yerine giden trafik polisleri Tansu Aydın ve Ali Karahan PKK’lı bir grup tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda Tansu Aydın şehit oldu.

-IŞİD Suriye sınırındaki Dağı Hudut Karakolu’ndaki askerlere ateş açtı. Astsubay Yalçın Nane şehit oldu, 2 uzman çavuş yaralandı. TSK saldırıya yanıt verdi. Örgütün mevzilerini vuran TSK, bir IŞİD militanını öldürdü.

-Adana'da HDP’li olduğu ileri sürülen Hamit Demli, motosikletli kişilerin tabancalı saldırısına uğradı.

-Şehit polisler Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar memleketlerinde toprağa verildi.

-Güvenlik Zirvesi Çankaya Köşkü’nde toplandı.

-Suruç protestoları devam etti. Mersin’in Tarsus ilçesinde yolu trafiğe kapatan grubun açtığı ateş sonucunda 5'i polis 11 kişi yaralandı.

Mardin'de YDG-H üyesi olduğu iddia edilen grubun polisle çatışma sırasında attığı molotof kokteyli devlet hastanesinin bahçesine düştü.

24 TEMMUZ 2015:
-Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16'lar 23 Temmuz'u 24 Temmuz'a bağlayan gece IŞİD’in kontrolü altındaki Bab Bölgesi’nde IŞİD hedeflerini bombaladı.

-TSK 4 yıl sonra ilk kez Kuzey Irak'ta 6 noktaya 65 uçakla operasyon düzenledi.

-PKK, IŞİD ve DHKP-C'ye yönelik 16 ilde 140 adrese eşzamanlı operasyon başlatıldı. Sadece İstanbul’da 5 bin polis görev aldı. 297 kişi gözaltına alındı. Bağcılar’da polise karşılık verdiği iddia edilen Günay Özarlan öldürüldü.

-Diyarbakır-Bingöl karayolunu kesen bir grup PKK’lı, ailesiyle birlikte seyahat eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Vedat Kaya'yı kaçırdı.

-F tipi örgüte yönelik İzmir merkezli operasyon düzenlendi.

-İstanbul'da Star Medya Grubu’na bağlı binanın bahçesine zaman ayarlı bomba bırakıldı.

-Şehit polis Tansu Aydın ve şehit Astsubay Yalçın Nane düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı.

-Batman'ın Kozluk ilçesinde hükümet konağının girişindeki güvenlik kulübesine ses bombası atılması sonucu bir polis ve bir bekçi hafif şekilde yaralandı.

-Şehit Astsubay Yalçın Nane Gaziantep'te son yolculuğuna uğurlandı.

-Erzurum'da akşam saatlerinde asılsız ihbarda bulunup ardından olay yerine sevk edilen ambulansın yolunu kesen PKK’lılar, ambulansla birlikte 3 sağlık görevlisini kaçırdı.

25 TEMMUZ 2015:
-Yurtiçindeki operasyonlar devam etti. 22 ilde düzenlenen ikinci dalgayla gözaltına alınanların sayısı 590'a yükseldi.

-Kuzey Irak'a yönelik TSK'nın hava operasyonu devam etti.

-İstanbul Okmeydanı’nda 3 polise silahlı saldırı oldu. Diyarbakır Bismil Emniyet Müdürlüğü

binasına bomba atıldı, 7 polis yaralandı. Batman, Hakkâri ve Erzurum’da 3 polis ve 1 bekçi hedef alındı.

-Terör örgütlerine yönelik operasyonda hayatını kaybeden Günay Özarslan’ın cenazesini almak isteyen ve Gazi Mahallesi Cemevi önünde toplanan grupla polis arasında çatışmalar yaşandı. Cemevi içine de atılan gaz bombaları nedeniyle cenaze kaldırılamadı.

-Şırnak’ın Silopi ilçesindeki bir termik santrali basan PKK 15 işçi ile 15 özel güvenlik görevlisini kaçırdı. Başlayan operasyonun ardından kaçırılanlar serbest bırakıldı.

-Kaçırılan sağlık görevlileri sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

-İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ilçe müdürlüklerine gönderilen bilgi yazısında Yenikapı, Hacıosman, Osmanbey ve Taksim metroları için terör saldırısı uyarısında bulunuldu.

26 TEMMUZ 2015:
-Diyarbakır Lice’de bir ihbar üzerine bölgeye giden askeri konvoyun geçişi sırasında bomba yüklü araç patlatıldı, ardından PKK’lılar tarafından ateş açıldı. Olayda Astsubay İsmail Yavuz ve Uzman Çavuş Mehmet Koçak şehit oldu, 4 asker de yaralandı.

-Suriye'deki PYD bölgesinden Gaziantep Oğuzeli’deki Köprübatı Sınır Karakolu’na doçkalarla

ateş açıldı. TSK, koordinatları tespit ederek karşılık verdi. TSK Suriye'deki PYD bölgesine ilk kez müdahale etmiş oldu.

-Türk Hava Kuvvetleri, Kuzey Irak’taki PKK kamplarını 4. kez bombaladı.

-Mardin'in Nusaybin ilçesinde Tarihi İpekyolu üzerindeki Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne, roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı, patlayıcılarla saldırıldı. 1’i ağır 4 polis yaralandı.

-İzmir merkezli F Tipi Örgüte yönelik operasyonda 4 kişi tutuklandı.

-Günay Özarslan’ın cenazesi yaşanan çatışmalar nedeniyle 2. gün de kaldırılamadı. Gözaltı için bir binaya giren polis memuru Muhammet Fatih Sivri vurularak şehit oldu.

-Suruç patlamasında hayatını kaybeden Uğur Özkan’ın toprağa verilmesinin ardından memleketi Şırnak'ta çıkan olaylar 4'üncü güne girdi. Olaylar sırasında nereden geldiği belli olmayan kurşunla balkonunda yaralanan 21 yaşındaki Abdullah Özdal yaşamını yitirdi.

-Genelkurmay Başkanlığı 2. ve 3. Ordu ile batı illerinde terörle mücadele eden tüm birliklerde izinleri kaldırdı.

-Yurtiçinde PKK, IŞİD ve DHKP-C’ye yönelik devam eden ve 3 gününe giren operasyonlarda ülke genelinde 851 kişi gözaltına alındı.

27 TEMMUZ 2015:
-Binbaşı Arslan Kulaksız Malazgirt ilçe merkezinde aracıyla Alay Caddesi’nden geçerken, pusu kuran teröristler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Yanında eşi Sibel Kulaksız da olan Binbaşı Kulaksız ağır yaralandı. Hafif yaralı eşiyle birlikte hastaneye kaldırılan Kulaksız kurtarılamayarak şehit oldu.

-TSK, PKK’ya yönelik yurtiçi ve sınır ötesi hava harekatlarına devam etti.

-Emniyet'in PKK’ya yönelik operasyonunda 168 kişi gözaltına alındı. Operasyonun ilk günü gözaltına alınan ve içlerinde El Kaide liderlerinden Ebu hanzala kod adlı Halis Bayuncuk2un da bulunduğu bazı isimler tutuklandı.

-Günay Arslan'ın cenazesi Valilikle varılan anlaşma ve polisin çekilmesiyle kaldırıldı.

-Erzurum’da asfaltlama çalışması yapan 7 iş makinesi ile gasp edilen bir araç yakıldı.

-Van’ın Erciş ilçesinde de nöbet kulübesine uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu bir polis memuru yaralandı. Bitlis’in Tatvan ilçesindeki polis lojmanlarına roketatarlı, Van’da da eyleme müdahale eden zırhlı polis aracına silahlı saldırı düzenlendi.

-Mersin'de balkonunda suruç protestosunu izleyen 35 yaşındaki Bülent Ecevit Güngör, gösterici gruptan atıldığı iddia edilen aydınlatma fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

-PKK'lılar, Ağrı Doğubayazıt'ta İran-Türkiye doğalgaz boru hattına saldırdı. Boru hattında çıkan yangın yapılan çalışmalar sonucu söndürüldü.

28 TEMMUZ 2015:
-Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde çarşı iznine çıkarak bankamatikten para çektiği sırada maskeli teröristlerin silahlı saldırısına uğradı. Yurttaşların hastaneye kaldırdığı Sarpkaya şehit oldu.

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil” açıklamasında bulundu.

-Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız için cenaze töreni düzenlendi.

-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı “Anayasa’nın siyasi partilerle ilgili maddelerine aykırılık”

gerekçesiyle HDP ile ilgili inceleme başlattı.

-Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Sedat Yabalak, yakınlarını ziyarete gittiği

Erzurum’dan dönerken, Diyarbakır’ın Lice İlçesi yakınlarında yol kesen PKK’lı teröristler tarafından kaçırıldı.

-PKK Diyarbakır-Muş karayolunun 45. kilometresindeki bir köprüyü havaya uçurdu.

-Şırnak’ın Cizre ilçesinde yolu trafiğe kapatan YDG-H'liler ve polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda 1 polis memuru ve 2 çocuk yaralandı.

-PKK, IŞİD, KCK ve DHKP-C’ye yönelik operasyonlar devam etti.

-Yüksekova'da adliye lojmanları ile polislerin kaldığı TOKİ konutlarına roketatarlı saldırı düzenlendi.

29 TEMMUZ 2015:
-Ağrı Doğubayazıt'ta Jandarma ile PKK'lılar arasında çatışma çıktı. 1'i ağır 3 asker yaralandı. Ağır yaralanan Jandarma Uzman Çavuş şehit oldu.

-Erzurum'un Horasan ilçesinde Astsubay Nazım Altun'un kullandığı aracı, TEDAŞ kavşağında arıza yaptı. Aracından inen Altun'a siyah renkli bir araçtan ateş açıldı. Horasan'da 9. Kolordu Komutanlığı 34. Mühimmat Bölüğü'nde görev yapan Altun, tedavi altına alındı.

-TBMM olağanüstü toplandı.

-Batman'ın Sason ilçesine bağlı Kelhasan Köyü'nde, yol kenarındaki çilek kasalarına PKK'lılar tarafından yerleştirilen bomba korucuları taşıyan araç geçerken uzaktan kumanda patlatıldı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

-Bitlis'in Tatvan ilçesinde 2 zırhlı polis aracına mayınlı ve silahlı saldırı düzenlendi.

-28 Temmuz’u 29 Temmuza bağlayan gece boyunca PKK'ya yönelik yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen hava operasyonlarına Şehit Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız'ın ismi verildi.

-Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde devriyedeki polis otomobiline silahlı saldırı düzenlendi. Polis memuru Mehmet Uyar şehit oldu, yoldan geçen bir yurttaş hayatını kaybetti.

-Şırnak Beytüşşebap'ta bir araç içinden uzun namlulu silahlarla yol kontrolü yapan askerlere ateş açıldı. Bir uzman çavuş yaralandı. 

Aydınlık
➽ Paylaş: