Bayram tatiline ‘EŞEK’le çıkmıyorsanız bunlara ‘DİKKAT!’
Bayram
tatilinde birçok sürücü şahsi araçlarıyla yollara düşecek. Yolculuğa
çıkmadan önce yapılması gerekenler ve yolculukta uyulması gereken
kurallar ise kazaların önlenmesi için hayati önem taşıyor...
Seyahatte kurallara uymak hayatlar kurtarır!

Bayram tatiline arabayla çıkmayı planlayan çok sayıda sürücü seyahatlerine, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor...
Yapılan araştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlarla yorgun sürücüler olduğunu ortaya koyuyor. Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden Goodyear, sürücülere, güvenli ve konforlu bir seyahat geçirebilmeleri için bayram tatili öncesinde öneriler sunan bir açıklama yayımladı.
ARAÇ BAKIMI ŞART
Seyahatinize, bakımı çok iyi yapılmış araç ile çıkarak güvenli bir başlangıç yapabilirsiniz. Araştırmalar; araçlardaki arıza ve teknik sorunların yüzde 32’sinin genellikle tatil yolunda meydana geldiğini göstermektedir. Ayrıca mevsime ve aracınıza uygun, doğru lastikleri kullandığınızdan emin olunuz.
EMNİYET VE YORGUNLUK
Araştırmalar; sürücülerin büyük çoğunluğunun yorgunluk, uyku hali ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini gözardı ettiğini gösteriyor. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkılmalıdır. Emniyet kemeri, araçlarla yapılan yolculuklar için geliştirilmiş en basit ancak en önemli güvenlik ekipmanıdır.
Koltuk uygun konuma getirildikten sonra, kemerin üst bölümü boyuna direk temas etmeyecek biçimde ayarlanmalı, alt kısmı ise karnın altından, kalça hizasından geçmelidir.
Kemer mutlaka gergin olmalı, bedenle kemer arasında boşluk kalmamalıdır. Kazaların önüne geçmek için en önemli unsurlardan biri de hız limitlerine uymaktır. Yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı sürücülerin pek çoğu gece yola çıkmayı tercih eder. Kazaların yaklaşık yüzde 40’ı gece meydana gelmektedir.
Güvenli sürüşün olmazsa olmazları:
- Yolculuk öncesi araçların periyodik bakımları yaptırılmalı.
- Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli, gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli.
- Yeni alınan araçların özellikleri yola çıkmadan önce tam olarak öğrenilmeli.
- Araçlar hız limitlerinde, yol şartlarına göre kontrol edilebilecek hızda ve araç takip mesafesi kuralına uyularak kullanılmalı.
- Direksiyon başında cep telefonu ile konuşulmamalı. Direksiyon başında sigara içilmemeli.
- Her 200 kilometrede veya 2 saatte bir 10-15 dakika dinlenme molası verilmeli.
- Araçta çocuk varsa yetişkinlerden çok daha çabuk yorulacağı ve sıkılacağı unutulmamalı.
- Otomobilde çocuklar varsa çocuk koltuğunda seyahat etmeleri sağlanmalı.
- Molalarda kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı, eller ve yüz yıkanmalı.
- Mutlaka emniyet kemeri takılmalı.
- Gece sürüşleri dışında da şehirlerarası yollarda, yağmurlu ve sisli havalarda gündüzleri de farlar açık tutulmalı.