AKP’nin çöküş kabinesi

Tayyip Erdoğan’ın onayladığı geçici kabinede, HDP’li vekiller Avrupa Birliği ve Kalkınma Bakanlıklarını aldı. Türkeş Başbakan Yardımcılığı’na, eski BBP Genel Başkanı Topçu da Kültür Bakanlığı’na getirildi. Kabineye ilk kez türbanlı bir Bakan da sokuldu...
 
AKPnin çöküş kabinesi
Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan geçici Bakanlar Kurulu’nu onayladı...

Dışişleri müsteşarı olarak İsrail ile ilişkileri gizlice yürüten Feridun Sinirlioğlu Dışişleri Bakanı oldu. 17-24 Aralık’ta özel olarak İstanbul Emniyet Müdürlügü görevine getirilen Selami Altınok İçişleri Bakanlığı’na getirildi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri PKK’ya karşı mücadele ederken, PKK/HDP’de hükümete taşındı. HDP’li vekillerin Avrupa Birliği ve Kalkınma Bakanlığı koltukalarına oturduğu kabinede MHP’li Tuğrul Türkeş Başbakan Yardımcılığı, eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ise Kültür ve Turizm Bakanlığını görevini aldı. 

Bu da yetmedi, cumhuriyet tarihinde ilk kez türbanlı biri bakan yapıldı. AKP’nin cumhuriyetle yeni bir hesaplaşma kalkışması olarak da özetlenebilen karma hükümet için “AKP’nin çöküş hükümeti” olarak değerlendirmeleri de yapılıyor.

7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamayan AKP şansını yeniden denemek için erken seçime giden yolu açtı. 7 Haziran sonrası bir yandan koalisyon görüşmeleri sürdüren AKP, diğer yandan diğer partilerden milletvekili transfer etmek için yoğun çaba sürdürdü. Amacına ulaşamayınca da Türkiye’yi yeniden erken seçime götüren süreci başlattı. Davutoğlu hükümet kurmak için öngörülen 45 günlük süreyi sonuna kadar kullanırken, Erdoğan da cumhurbaşkanına tanınan yetkiyi kullanarak erken seçim kararı aldı. Yüksek 

Seçim Kurulu erken seçim için 1 Kasım tarihini belirlerken, seçim hükümeti gündeme geldi.

CHP ve MHP seçim hükümetine katılmayacağını açıklayınca AKP-PKK/HDP baş başa kaldı.
TSK, PKK’ya karşı mücadele ederken ve şehitler verirken AKP kendi siyasi çıkarı için PKK/HDP’yi hükümete taşıdı. Davutoğlu dün Erdoğan’a sunduğu hükümet listesinde 2 PKK/HDP’li milletvekili de var yer aldı. Müslüm Doğan Kalkınma, Ali Haydar Konca AB bakanlıklarına yerleştirildi. 


Erdoğan-Davutoğlu ikilisi bununla da yetinmedi, PKK/HDP ile ortaklığını örtülemek niyetiyle türbanı da kabineye soktu. TOBB üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Ayşen Gürcan, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına uygun görüldü. Türbanlı ilk bakan sıfatını taşıyan Gürcan’ın yeni makamını, 1999 yılında Meclis’e türbanla girmeye çalışan Merve Kavakçı’nın eltisi olan Ayşenur İslam’dan devralacak olması da manidar bulundu. Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin bu hamlesinin, 1 Kasım sonrası türbanlı kabine provası anlamı taşıdığı, ancak bu emellerine ulaşmasının hiç de o kadar kolay olmayacağı değerlendirmeleri de yapıldı.

TÜRKEŞ’E BBP TAKVİYESİ
 

Kabinede dikkat çeken isimlerden bir tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilen Yalçın Topçu oldu. Topçu’nun özelliği MHP dışında milliyetçi çizgide duran diğer parti BBP’nin eski Genel Başkanı olması. Yalçın Topçu, BBP Başkanlığı’nı devralmış 2011 seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte partiden istifa etmişti. AKP-PKK/HDP hükümetinin Türkeş’li ülkücü ayağı Topçu’yla takviye edilmiş oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı yapılan Cenap Aşçı, iki gün öncesine kadar Gümrükler Genel Müdürüydü. Aşçı, önceki gün Gümrük Müsteşarı olarak atandı. 2011 ve 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmak için devlet memurluğundan istifa eden Aşçı, listelerde yer bulamamasının ardından görevine geri dönmüştü.

DEVREDIŞI KALANLAR
 

Davutoğlu’nun Erdoğan’a sunduğu seçim hükümetinde 62. hükümetin Bakanlar Kurulu’ndaki 10 AKP’li yer almadı.

Eski Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız, eski Tarım Bakanı Mehdi Eker, eski Gümrük Bakanı Nurettin Canikli ile eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik AKP’de 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran seçiminde aday olamamıştı. Bu isimler, bağımsızlar dışında seçim hükümetine atanacak isimlerin milletvekili olması gerektiği için kabine dışında kaldılar.


62. hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan Ayşenur İslam ve Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ile 62. hükümette bağımsız İçişleri Bakanı olarak görev yapan Sebahattin Öztürk 63. hükümette devre dışı bırakıldı.

DEVLET BAHÇELİ: “BAK SAYIN DAVUTOĞLU...
 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni kabineyi açıklamasının hemen ardından twitter’dan çarpıcı açıklamalar yaptı. Bahçeli, “Bak Sayın Davutoğlu, ne istediğimi bilmek istiyorsun; o kadar söyledim, yine idrak edememişsin. Sözün çoğu cahile, sözün azı arife söylenir.” dedi.

Bahçeli, “Biz 17-25 Aralık çerçevesinde; hırsızların mahkemeye çıkarılmasını, rüşvetçilerin yakasından tutulmasını istiyoruz; anladın mı? Biz PKK’ya silah ve mühimmat sağlayan,bölünmeyi kurgulayan, mahvımızı projelendiren çözülme sürecinin çürümeye terkini istiyoruz, anladın mı? Biz saraydaki 17-25 rumuzlu şahsın Türkiye’yi yıkıma ve Türk milletini yok oluşa sürüklemesine itiraz ediyoruz, anladın mı? Biz Anayasa ve yasa üstünlüğünün herkesi kapsayacak derinlikte derhal temin ve takviye edilmesini istiyoruz, anladın mı?


Biz mağdur milyonların helal kazancının haramzadelerin kursağından söke söke çıkarılmasını istiyoruz, anladın mı? Biz Türklüğe idam fermanı yazan, milliyetçiliğe haçlı gözlüğüyle bakan hainlere devlet umurunun cesurca gösterilmesini istiyoruz,anladın mı?” dedi.


Bahçeli ayrıca, “AKP-PKK gayri meşru birlikteliği hükümet nikahıyla ilan edildi. Türk tarihi bu karanlık günleri yazdığında anlama özürlüleri ne yapacak?” ifadelerini kullandı.
➽ Paylaş: