Fettah Tamince’nin ihalesini aldığı Haliç Port askıda
Hakkında açılan dava karara bağlanmadan Fettah Tamince’nin ihalesini aldığı ve Bakanlık tarafından “özel proje alanı” ilan edilen Haliç Port'un planları Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı'nca askıya çıkarıldı. Dünya üzerinde başka örneği bulunmayan şekilde ve yaklaşık 6 asırdır gemi yapım işlevini sürdüren tek endüstriyel arkeolojik SİT’in ortadan kaldırılması için de yeni bir adım atılmış oldu...Haliç Port planları askıya çıkarıldı

Kamuoyunda Haliçport olarak bilinen “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi”nin yürütmesinin durması ve iptali ile açılan dava karara bağlanmadan proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda “özel proje alanı” ilan edilmişti.
İhalesini 1 milyar 346 milyon dolarla Fettah Tamince’ye ait Rixos Otelleriyle bilinen Sembol Uluslararası Yatırım ile Ekopark Turizm- Fine Otel’den oluşan konsorsiyumun kazandığı projenin planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.
Okmeydanı kentsel dönüşüm projesinin denize açılan kapısı olarak lanse edilen ve zaman içinde Kasımpaşa’yı da içine alarak Galataport ile bütünleştirilmesi amaçlanan proje ile dünyanın en eski ikinci tersanesi -ve Tersane-i Amire’nin günümüzdeki karşılığı- olan 558 yıllık Haliç Tersanelerinin, dünya üzerinde başka örneği bulunmayan şekilde ve yaklaşık 6 asırdır gemi yapım işlevini sürdüren tek endüstriyel arkeolojik SİT’in ortadan kaldırılması için de yeni bir adım atılmış oldu.
'Altın Boynuz'a 5 yıldızlı otel, yat limanı, eğlence tesisi İhalede sunulan projenin 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirileceği ifade ediliyordu. Bakanlık tarafından hazırlanan planlarda proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkânlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark inşa edileceği belirtiliyor.
“Haliç'in el değmemiş son parçası”
Mimarlar Odası'na göre Haliç'in el değmemiş son alanı Tersane-i Amire'nin (Haliç Tersanesi) ihalesi, uyulması zorunlu mevcut bütün yasal düzenlemeleri de yok sayıyor. İhale sürecinin ardından Mimarlar Odası projeyle ilgili olarak “İlk kez 12 Eylül sonrasında gündeme getirilen, Dalan döneminde uygulanmaya başlanan ve günümüzde kentsel dönüşüm ile daha ileri aşamaya ulaştırılan bilimi, uzmanlığı, hukuku, şehirciliği ve planlamayı ret eden rant odaklı süreç, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ile Haliç’in 'el değmemiş son parçasına' da uzandı” açıklamasını yapmıştı.