Rusya destek verince Suriye’de dengeler değişti
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, Rusya’nın Suriye’deki varlığını teyit etti. Atlantik cephesi Irak üzerinden bölgeye ulaşan yardımları engelleme telaşına düştü. Vladimir Putin ise yardımların devam edeceği sözünü verdi...Rusya dahil oldu Suriye’de dengeler değişti
Rusya’nın Suriye’deki varlığı hakkında bir süredir net yorum yapmaktan çekinen Washington yönetimi Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye kentindeki hareketliğini doğruladı....
“Bir süredir Rusya’nın Lazkiye çevresinde ve hava üssü yakınlarındaki hareketliliğini gözlemliyoruz” diyen ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Jeff Davis geçtiğimiz hafta boyunca devam eden hareketlilik ile ilgili olarak net bilgi veremeyeceğini ancak Rusların amaçlarının şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Rus askerlerinin sayısı hakkında bilgi paylaşımından kaçınsa da ABD merkezli New York Times gazetesi yarım düzine T-90 tankın, 15 Hpwitzers marka obüsün, 35 zırhlı araç ve 1,500 personelin bölgede bulunduğunu yazdı.
PUTİN: “DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Rusya’nın Suriye’ye desteği hakkında salı günü konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Eğer Suriyeyi desteklemeseydik durum Libya’dan daha kötü olur ve göçmen akını daha çok büyürdü” dedi. Terör örgütlerinin silahlandıranların Suriye’deki durumu vahim hale getirdiğine dikkat çeken Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın barışçıl muhalefeti meclise davet etmeye hazır olduğunu duyurdu.
Ortak Güvenlik Paktı Organizasyonu’nda konuşun Rus lider Suriye’ye verdikleri teknik ve askeri desteğin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini
“Suriye’yi terörle mücadelede destekliyoruz. Askeri ve teknik desteğimiz var ve olmaya devam edecek. Diğer ülkeleri de bu çabaya katılmaya çağırıyoruz” ifadeleriyle vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Rusya’nın yardımlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve yardımların süreceğini belirtmişti.
ESAD GİDECEK SANDILAR ÇÖZÜMÜ İSTEMEDİLER
Rusya’nın terörizmle mücadele için askeri önlemlere yönelmesinden önce Batı’nın diplomasi masasını devirdiği ortaya çıktı. Finlandiya eski başbakanı Nobel ödüllü Martti Ahtisaari yaptığı açıklamada Rusya’nın 2012 yılında sunduğu 3 maddelik planın ABD, İngiltere ve Fransa tarafından reddildiğini belirtti.
Rus Büyükelçisi Vitaly Churkin tarafından sunulan planın silahlanmanın durması, barış görüşmelerinin başlaması ve Esad’ın da dahil olduğu bir geçiş yönetimini kapsadığını belirten Ahtisaari bu planın Esad’ın yakında gideceğini sanan BM Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından geri çevrildiğini belirtti.
Rusya’nın Suriye krizine dönük 2012 yılındaki planını Esad’ın yıkılacağı tezi üzerine kuran ABD politikasına bugün de eleştiriler devam ediyor.
CIA ÇALIŞANI: “ABD’NİN STRATEJİSİ AHMAKÇA”
Rusya merkezli Sputnik İnternational’a konuşan CIA eski çalışanı Larry Johnson, “Batı özellikle de ABD aşırılıkçı İslami grupları güçlendirip etkin hale getirme politikasyla ahmakça davranıyor” değerlendirmesini yaptı.
Rusya’nın inisiyatif almasını ise olumlu karşılayan eski CIA çalışanı, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tehlikenin farkında ve onu alt edeceğini biliyor” dedi.
IRAK’IN ROLÜ KONUŞULUYOR
Eric Schmitt ve Michael Gordon imzası taşıyan New York Times haberinde ABD’nin 5 Eylül tarihli uyarısına rağmen 15 Rus uçağının Irak havasahasını kullanarak Suriye’ye ulaştığı yazıldı. Haydar el İbadi liderliğindeki Irak’ın Rusya ile yakınlaşmasına dikkat çeken CIA çalışanı Michael Morell de ABD’nin diplomatik baskıları yoğunlaştırıp Rus uçuşlarını engellemesi gerektiğini dile getirdi.
Times dergisine değerlendirmede bulunan Amerika Dış İlişkiler Konseyi’nden Stephan Blank, Rusya etkinliğinin son yılların en üst seviyesinde bulunduğunu ve bahsi geçen üssün Moskova yönetiminin Irak-Suriye hattındaki varlığına güç katacağını söyledi. Aynı dergiye konuşan ancak adının açıklanamasını istemeyen ABD yetkilisi de durumu son yılların en önemli olayı olarak betimledi.
Aydınlık