‘Sandığı taşımasınlar. Sorumlusu hükümettir’

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, taşımalı sistemin kanuna aykırı olduğunu vurgularken, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, “sandığı korumak devletin görevidir” dedi...

‘Sandığı taşımasınlar güvenliği sağlasınlar’

Cizre İlçe Seçim Kurulu’nun yoğun çatışmaların yaşandığı Cudi, Nur ve Sur mahallelerinde 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulmaması kararı vermesini değerlendiren hukukçular taşımalı sistemin, Anayasanın 298 sayılı seçim kanununa aykırı olduğunu söyledi...


Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 
“Bu durum şimdiye kadar görülmüş bir durum değildir. Hükümet sandığın güvenliğini sağlayamıyor söylemlerinin tescili olur. Hükümetin böyle bir yola gidilmemesi için gayret sarf etmesi gerekir. Gelecek eleştiriler seçimin de meşruiyetini tartışma haline getirecektir” dedi. 

Cizre İl seçim kurulunun aldığı kararın usulüne uygun verilmiş karar olmadığını dile getiren Kanadoğlu şunları kaydetti:

Sorumlusu hükümettir
 

“Kararı bir hâkimin aldığı ifade ediliyor. Kurula başkanlık yapan bir hâkim, Yüksek Seçim Kurulu’nu temsil etmez. Yasalarda sandık taşınması gibi bir durum söz konusu değildir. Doğrudan doğruya hükümetin o sandıkların güvenliğini sağlaması gerekiyor. Seçim güvenliği sağlanamazsa bunun sorumlusu hükümettir. Burada YSK’ya düşen görev seçimlerin şaibesiz yapılmasını sağlamaktır.” 

Yasalara aykırı olmasına rağmen YSK’nın böyle bir karar alabileceğine değinen Kanadoğlu, taşımalı sistem uygulanırsa, seçime gölge düşeceğini ifade etti. 

Kanadoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “YSK bu yönde karar da verebilir. Ama seçimin dürüst ve adil olduğu konusuna da gölge düşürür. Biliyorsunuz YSK’nın aldığı kararlara da itiraz edilemez. Ancak seçim sonrası hile ve şaibe iddiaları ortaya atılırsa o zaman Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı doğar. Seçim güvenliğinin sağlayamamanın ikrarı olur. Bu orada ben seçim yapamıyorum demektir. O zaman akla diğer yerlerde sağlıyorsun da bahsi geçen yerlerde nasıl seçim güvenliğini sağlayamıyorsun sorusu gelir.”

Kanuna aykırı
 

Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk de 298 sayılı kanuna göre taşımalı sistemin anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekti. Türk, “Güvenlik kaygılarıyla hareket ediliyor, o nedenle bu yola gidildi ama burada devletin görevi sandığı taşımak değil sandığın ve bölgenin güvenliğini sağlamaktır” diye konuştu. 

Taşımalı oy kullanma sisteminde taşıma sırasında da güvenlik konularında sorun olabileceğinin altını çizen Türk, sözlerine şöyle tamamladı: 

“Taşıma güvenlik kaygılarından kaynaklanıyor. Ama taşımada da güvenlik sorunu olabilir. Sandık bölgelerini değiştirmek, sandıkların yerini değiştirmek 298 sayılı seçim kanununa aykırıdır. Vatandaş oyunu önceden belli olan yerde kullanmalıdır. Köylerdeki ve Güneydoğu bölgesindeki seçmenler bulundukları köyden başka yerlere giderek oy kullanmak zorunda kalacaklar. Bu da seçmen arasında bir eşitsizlik yaratacak. YSK Başkanı’nın söylediğine göre Güneydoğu illerinden epey başvuru var. 7 Haziran’da da bu konu ortaya çıkmıştı. Bakalım şimdi ne olacak? Sandıkların nerede bulunacaklarını kanun düzenlemiştir. İlçe Seçim Kurulunun bunu göz önünde bulundurması gerekir.”
Yeniçağ
➽ Paylaş: