Dünyaca ünlü ormana silah ve TOMA fabrikası
Ethem
Sancak’ın sahibi olduğu BMC Sanayi ve Otomotiv, Sakarya Karasu’da yer
alan longoz ormanlarını da kapsayan alana TOMA ve Akrep fabrikası kurmak
istiyor...
Dünyaca ünlü ormana silah ve TOMA fabrikası

Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC Sanayi ve Otomotiv, Sakarya Karasu’da yer alan longoz ormanlarını da kapsayan alana TOMA ve Akrep fabrikası kurmak istiyor. Uzmanlar, tehlikeye şöyle dikkat çekiyor:
Geri dönüşü imkansız tahribata yol açar!
Sakarya’nın Karasu ilçesi sınırları içinde tarım ve orman arazilerinden oluşan 222 hektar alan Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla “Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi” ilan edildi. TMMOB’nin açtığı dava tamamlanmadan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BMC Otomotiv şirketinin başvurusunu Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu’na iletti.
Kurulun başvuruyu oybirliği ile kabul etmesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED sürecini başlattı.
DANIŞTAY İPTAL ETTİ
Sakarya Karasu’nun verimli toprakları, halkın tarım alanı, AKP’ ye yakınlığıyla bilinen Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC Sanayi ve Otomotiv A.Ş’ye özel “Münferit Endüstri Bölgesi” ilan edilecek. Yani firma Acarlar Gölü ve longoz ormanları yakınında TOMA ve Akrep fabrikası kuracak.
Dava konusu 222 hektarlık “Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi”, Danıştay Onuncu ve Altıncı Daireleri tarafından 5 Temmuz 2005 tarihinde iptal edilmişti. TMMOB, Bakanlar Kurulu kararına karşı açtığı davada, endüstri bölgesinin yapı ve tesislerinin kurulacağı sahada bulunan tarıma elverişli alüvyon zeminin yok olacağını vurguladı.
TMMOB, Acarlar Gölü ve Longoz Ormanını da kapsayan alanda kurulacak endüstri yapı ve tesisleri ile bu alanların topoğrafyasının değişeceği ve ekolojisinin yok olacağını, temiz su varlıklarının kirletileceğini belirtti. TMMOB dava dosyasında,
“Longoz Ormanı, bölgenin en düşük kotlu alanı olması nedeniyle, yöredeki tüm akarsular, hatta DSİ tarafından çeşitli amaçlarla açılan tüm kanallar, doğal SIT alanı olan Acarlar Gölü’ne deşarj olmaktadır. Bu nedenle Longoz Ormanı, kurulacak endüstri bölgesinden doğrudan ve olumsuz yönde etkilenecektir. Endüstri bölgesinin atıkları, üretim ve yerleşim faaliyetleri, trafik yoğunluğu bölgenin çok hassas bir ekosistem olan doğal SIT alanını yok etmeye yetecektir.” ifadelerini kullandı.
FABRİKA ATIKLARI CİDDİ RİSK
İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Barbaros Gönençgil longoz ormanının ve burada oluşacak zararın önemine dikkat çekti.
Gönençgil şunları söyledi. “Longoz ormanının karşılığı su basar ormanı. Ağaçların bulunduğu, içine insanların da girebileceği ormanların olduğu ekolojik bir birim. Ağaçların dışında göl ve hayvanların da olduğu zengin bir habitat. Ekolojik anlamda çok önemli. Karasu Acarlar longozuna baktığımız zaman göl ekosistemi, orman ekosistemi ve kıyısında kumul ekosistemi var.
Bu yapı Türkiye için çok hassas ve korunması gereken bir bölge. Türkiye’nin en uzun kumulları burada bulunuyor. Burayı 1996’dan beri inceliyorum. Devlet tarafından koruma alanı ilan edildi, koruma ve kullanma planları yapıldı.
Onun yakınındaki herhangi bir faaliyetin oraya zarar vermemesi mümkün değil. Ekosistemi besleyen en önemli şey akarsular. İrili ufaklı akarsular var. Gölün havzası içerisinde yapılacak faaliyet hem suyun kesilmesi anlamında hem de kirlenmesi anlamında iki taraflı bir zarar demek. Bu, geri dönüşü mümkün olmayan ekolojik kayıplar anlamına gelir. Eğer fabrika atıkları göle ulaşırsa ciddi bir risktir.”
LONGOZ NEDİR?
Mevsimsel yağış miktarlarına bağlı olarak taban suyu seviyesindeki değişmeler
sonucu göl ve sulak, bataklık görünümünde, tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlardır.