Geleceğimizi BİZLER belirleyeceğiz
Başkanlık ve eyalet sistemi peşinde koşan AKP’nin amacı, sandıkta anayasayı değiştirecek milletvekili sayısına ulaşmak...Türkiye, yarın sandık başında

57 milyon seçmen
Türkiye’de 54 milyon 49 bin seçmenin, 175 bin sandıkta oy kullanacağı, 16 siyasi partinin katılacağı seçimde 21 bağımsız aday yarışacak. Yurt dışında ise 54 ülkede, 2 milyon 898 bin kayıtlı seçmen oy verecek...
Yayın yapmak yasak
Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Ancak bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak.
Güvenilir kimlik şart
Seçmen, oy verirken kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikte belge bulundurmak zorunda. Mühür, tercih dairesinin dışına taşırılmayacak. Seçmen tercihini aday isiminin altındaki daireye basacak.
Türkiye, 26. Dönem Parlamentosu’nun üyelerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidiyor. Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak. Seçimde, 16 siyasi parti yarışacak.
AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 de seçim çevresinde seçime katılacak. Yarınki seçimlerde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.
Oy verme saatleri
Seçmenler, saat 08.00’den 17.00’ye kadar oy verebilecek. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasındaz gerçekleştirilecek.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Oy sandıkları Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00’dan önce, geri kalan illerde ise 17.00’den önce açılamayacak.
Oy verme yerleri
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde hazırlandı. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında hamile kadınlar, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
Seçmen oyunu nasıl kullanacak
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek.
Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Oy kullanırken; sandık kurulu görevlisi kimliği alarak seçmen listesinde ismi bulacak ve kontrolleri yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oy kullanılmasını isteyecek.
Mühür taşmayacak
Mühür, tercih dairesinin dışına ve diğer partilerin veya bağımsız adayın alanına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında yer alan tercih edilen siyasi parti ya da bağımsız adayın isminin altında bulunan daireye “evet” veya “tercih” mührü basılacak. Mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak.
Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde ismi bulunan yerin karşısına imza atılacak. Görme engelliler, felçliler veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecekler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek.
Cep telefonu yasak
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek; oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. Seçmen, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine giremeyecek ve bu tür cihazları oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakacak.
Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde “evet” ya da “tercih” mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.
Yeniçağ