Ekonomi Bakanı: “Yeni zenginler yaratacağız!’’
‘Yabancı yatırım ile büyümeliyiz’ vurgusu yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye, Ali Babacan’ın ‘elden gelen öğün olmaz’ sözünü hatırlattığımızda, ‘Onlar yerli malı haftasına döner. Türkiye büyümek zorunda’ şeklinde yanıt verdi...Nihat Zeybekci:
‘Yerli tasarruf yetmiyor
yabancıya ihtiyacımız var’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında Akdeniz İhracatçı Bilikleri (AKİB) toplantısı sırasında gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi. Zeybekci’nin çizdiği, kendinden daha emin görüntü ekonomi basınının dikkatini çekti...
Kendisine “Yeni dönemde yeni bir ekonomi modeli olacak mı? FED faiz artıracak malum, para bolluğu bitiyor’’ sorusunu yönelttik, şu yanıtı verdi: “Benim öngörülerime göre FED bunu yapamayacak. Elde ettiği sonuçlardan sonra, faiz konusunda beklenti yaratarak, kelimelerle oynayarak buraya geldi.
Doların değeri arttı, gelişmekte olan ülkeler etkilendi... Bizim o sermayeye ihtiyacımız var. Ama ben dedim ki; dönelim bakalım Avrupa Merkez Bankası (AMB) ne diyor? 2014 Şubatı’nda avronun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz dedi, ardından parasal gelişmeye geçeceklerini açıkladılar.
Ardından İsviçre Merkez Bankası... Türkiye, ABD’nin yarattığı bu algıdan etkilenecektir ama AMB’den daha çok etkilenecekir. AMB sıfır faizle Avrupa’ya para basarken, ihracatının yüzde 43’ünü ona yapıyorsun. O para bize gelcek. Para kıtlığı, sermaye azlığı, Türkiye için Güney Afrika veya Arjantin gibi değil. Kaldi ki FED, faiz artıramayacak. 2-3 hafta önce Bej Kitap yayınlandı. Özel sektör ABD’de değerli doların dış ticaret açığını artırdığını, ABD ürünlerinin rekabet avantajını kaybettirdiğini söylüyor. Büyümesinin yüzde 20’si dış ticaretten gelen bir ülke, ürünlerinin daha az satılmasını göze alabilir mi?’’
Bakan Zeybekci’nin yanıtı üzerine ikinci sorumuz şöyle oldu:
“Yeni modelden söz etmişken, Sayın Ali Babacan’ın ‘elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz’ sözünden hareketle soruyorum, dışarından gelecek sermayeye muhtaç olmadığımız bir model görebilecek miyiz?’’.
Bakan Zeybekci “Onlar yerli malı haftasına döner. Türkiye büyümek zorunda. Ne yapıp edip büyümek zorunda’’ dedi.
Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknoloji hammadde ve enerji eksikliklerini, sağlam ve istikrarlı bir şekilde gidermeliyiz. ‘Elden gelen’ derken, biz iç tasarruf yapamıyoruz. Şimdi yaptığımız tasraruf, yüzde 16-17. Türkiye her yıl 1.7 milyon vatandaşına iş üretmek zorunda. Ortalama olarak yüzde 5’in üzerinde büyümek zorunda olan bir ülke ne yapsa ne etse kendi iç tasarruflarıyla buna yetişemez.
Doğrudan yabancı sermaye girişinden ziyade biz Türkiye’ye yatırımcı getirmeliyiz. Yeni zengin Türkler yaratmamız gerekiyor.’’
MB’DE REEL SEKTÖR...
Finans maliye ve reel ekonominin iki ayrı dünya olduğunu söyleyen Zeybekci, “Hedefleri başka, enflasyonla mücadele mantıkları başka” dedi, “Bugüne kadar sıkı para politikalarıyla enflasyonla mücadele edildi. Benim anlayışıma göre enflasyonla mücadele arzı artırarak olur.”
Zeybekci’ye şunu sorduk: “Bugüne kadar finans-maliye belirleyici oldu, dediniz. Bu politikaları uygulayan kurumların bağlı olduğu bakanlık, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı. Söz konusu makamda, genelde finans politikalarına yakın isimler yer aldı. Bundan sonra reel ekonomiden biri bu makamda yer alacak, diyebilir miyiz?”
Bakan, kesin bir dille “Yok’’ dedi, reel sektörün, sektörü ilgilendiren kararlara dahil olmasını kastettiğini belirterek ekledi: “Mesela YÖK yönetiminde, Merkez Bankası’nda neden reel sektör olmasın!”
EVLEN AMA TAYİN İSTEME!
Atanmayan öğretmenlere de gönderme yapan Zeybekci, “Peki okuyamayan öğenciler ne olacak? Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bir öğretmenin ortalama kalış süresi 10.5 ay. 70 bin öğretmen alıyorsun gene aynı açık var” dedi. Zeybekci, “Çocuklarımızın fırsat eşitliği mi bir numara, yoksa ailelerin birleşmesi mi?” diye sordu.
Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Evlenme diyen var mı? O okulda kaldığın sürece, vali seni o okula aldığı sürece 657’nin (657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu) tüm haklarına sahipsin. ‘Gideceğim, tayin istiyorum’ dediğin zaman, yok kardeşim! Sağlıkta da aynı durum var. Falanca ilçede ortopedist lazım. Vali ilan edecek, talep eden gidecek. Ha bu arada Adana merkezdeki ortopedist 10 bin lira alıyorsa, oradaki mesela 23 bin lira alacak. Ama oraya gelecek, orada kalacak. ‘Ben Adana’nın merkezine geliyorum’. Geliyorsun ama orada sana iş yok.”
ÖZEL SEKTÖR YÖNETİME KATILACAK
Bakan Zeybekci bir gazetecinin, “2002’den bu yana Kamu Personel Reformu ara ara gündeme geliyor. Özel sektörün doğrudan bürokratik görev alacağı düzenleme gündeme gelecek mi?” sorusu üzerine de şöyle konuştu:
“Bir hükümet dilediğini müsteşar yapabilmeli. Reel sektörden geçiş olabilmeli. Reform dediğimiz şeyler bunlar olmalı. Kamunun bu konuda rahatlaması hafiflemesi lazım.” Bakan Zeybekci, reformlar yapılırken reel sektörün sürece dahil edilmesi için “danışma kurulları” planladıklarını anlattı.
Aydınlık