Emperyalizmi nasıl bilirsiniz?..
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak çıktıkları umut yolculuğunda hayatını kaybeden göçmenler Midilli Adası’nda numaralandırılmış mezarlara gömülüyor. Bazı Yunan adalarında, ölenleri defnedecek yer bile bulunamıyor...Mezarda bile adları yok

Emperyalist güçlerin ortadoğuda yarattığı iç savaş ve çatışmalardan kaçıp, ölümü göze alarak çıktıkları umut yolculuğunu tamamlayamayan göçmenler Midilli Adası’nda numaralandırılmış isimsiz mezarlara gömülüyor...
Göç yolculuğunun yoğun olduğu bazı adalarda ise ölen sığınmacıları defnedecek dahi yer kalmadığı belirtiliyor.
Başta Suriyeliler olmak üzere farklı ülkelerden çok sayıda insan, Avrupa ülkelerine ulaşmak için binbir umutla geldikleri Yunan adalarında zor koşullarla karşılaşıyor. Avrupa ülkelerinin sığınmacıları kabul etmemesi, ‘daha iyi bir yaşam’ için çıkılan yolculuğun duraklarından olan Yunan adalarında yığılmalara neden olurken, sığınmacıların oluşturduğu trajik görüntüler yaşanan insanlık dramını gözler önüne seriyor.
Göçmen kaçakçılarına ellerindeki tüm birikimleri vererek yasa dışı yollarla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar, adalarda altyapı yetersizliği nedeniyle son derece sağlıksız ve güvensiz ortamlarda yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyor.
Midilli Adası’nda göçmen kabul merkezlerine sığmayan çoğu çocuk ve kadın binlerce kişi, rıhtımda kötü hava koşullarında umutla kendilerini Atina’ya götürecek gemileri bekliyor. Hergün çok sayıda sığınmacının ulaştığı adada, devlet kurumları ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalırken, vatandaşlar topladıkları yiyecek ve içecekleri sığınmacılara ulaştırmaya çalışıyor, gönüllü doktorlar sağlık hizmeti sunuyor.
DEFNEDECEK YER KALMADI
Midilli Adası’nda, yerel Yunan makamlarının ve gönüllü vatandaşların gayretlerine rağmen kötü yaşam koşulları nedeniyle her gün birçok sığınmacı hayatını kaybediyor. Ölenler, kimliği belirlenemeden mezar taşlarına sadece rakam yazılarak isimsiz defnediliyor. Göç akınının yoğun olduğu bazı adalarda sayının fazlalığı nedeniyle ölen sığınmacıları defnedecek yer kalmadığı bildirildi.
Tekne facialarında ve sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybedenler için hazırlanan mezarlıkların dolduğunu belirten yetkililer, Midilli’de 55, Sisam Adası’nda ise 30’un üzerinde cesedin soğutucu konteynerlerde bekletildiğini bildirdi. Adalarda yaşanan trajedi karşısında çaresiz kaldıklarını belirten yetkililerin, sığınmacılarla ilgili diğer sorunların yanı sıra mezarlık için de çözüm arayışı içerisinde bulunduğu kaydedildi.
‘BİRÇOK TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA’
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunan adalarında kalacak yer bulunmaması nedeniyle geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan binlerce kadın ve çocuğun cinsel istismar gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını açıkladı.
Yaklaşan kış öncesi adalarda sayıları 20 bini bulan sığınmacılar için kalacak yer oluşturulmasının yaşamsal önem taşıdığı belirtilen BMMYK açıklamasında, bunun için ihtiyaç olan 32 milyon avronun acilen bulunması için çağrıda bulunuldu.
10 AYDA 2 BİN 800 ÖLÜM
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin eylül ayı raporuna göre 2015’in başından eylül ayına kadar Avrupa’ya gitmek isterken Akdeniz’de hayatını kaybeden kişilerin sayısı 2 bin 800’ü buldu. Geçen 10 aylık sürede Avrupa’da deniz yoluyla en fazla sığınmacının giriş yaptığı ülke Yunanistan oldu. Yunanistan’a bu yıl 244 bin 855 sığınmacı girdi.
2015’te Avrupa’ya ulaşan sığınmacıların yüzde 51’i Suriye’den yola çıktı. Bu yıl sadece Yunanistan’a 142 bin Suriyeli ulaştı. Avrupa ülkelerine bu yıl ulaşan sığınmacılar arasında Suriyelileri, Afganistan ve Eritre’den gelenler takip etti.