Toplu sözleşmedeki ‘O’ madde iptal olmazsa memurun cebi yanacak
AKP ile Memur-Sen arasında imzalanan Toplu Sözleşmedeki değişiklik memuru mağdur edecek. Türkiye Kamu-Sen memuru zarara uğratan maddenin iptali için Danıştay’a davası açtı...Madde iptal olmazsa memurun cebi yanacak

Milyonlarca memur ve emekli, 2013 yılında imzalanan toplu sözleşmedeki bir maddenin 2015’te değiştirilmesi nedeniyle enflasyon mağduru olacak ve aylık ortalama 47 lira zarara uğrayacak...
Bu durum karşısında harekete geçen Türkiye Kamu-Sen, memuru zarara uğratan maddenin iptali için Danıştay’a davası açtı.
Eğer dava olumlu sonuçlanırsa en düşük seviyede maaş alan memur enflasyon karşısında yıllık 600 TL zarardan kurtulacak.
ENFLASYON FARKI HAYAL OLABİLİR
2016 ve 2017 yıllarında memur ve emeklilere verilecek zam ve tazminatlara ilişkin toplusözleşme görüşmeleri Ağustos ayında anlaşmayla sonuçlanmıştı. 2013 yılında imzalanan toplusözleşme maddesinin 2015’te değiştirilmesi nedeniyle memur ve emekliler enflasyon mağduru olacak.
Değişiklik nedeniyle memura 2015 yılında enflasyon farkı verilmesi için, enflasyonun memurlara verilen tüm zamların kümülatif toplamını, yani yüzde 3+3 ve yüzde 1.76’lık enflasyon farkının toplamını geçmesi gerekiyor. 31 Aralık 2015 tarihinde, enflasyon yüzde 7.9 oranını aşmaz ise kamu çalışanları enflasyon farkını alamayacak.
Memur her şart altında yüzde 1.8 zarar etmiş olacak. Sosyal yardımlarla birlikte hesap edildiğinde en düşük dereceli memur maaşının 2 bin 200 TL; ortalama memur maaşının 2 bin 620 TL dolayında olduğu düşünüldüğünde, yüzde 1.8’lik kayıp en düşük memur maaşında aylık 40 TL; ortalama memur maaşında ise aylık 47 TL’ye denk gelecek.
HUKUKA AYKIRILIK SÖZ KONUSU
Yürütmeyi durdurma talebine gerekçe ise dilekçede şöyle ifade edildi: “Dava konusu tebliğ açıkça hukuka aykırıdır. Müvekkil Konfederasyon; ülke genelinde çalışan yüz binlerce kamu görevlisinin bağlı olduğu bir kuruluştur. Müvekkil Konfederasyonun yüz binlerce üyesi bu işlemden zarar görmekte ve bu zarar toplusözleşmelerden emeklilerinde yararlanması nedeniyle, toplumun büyük bir kesimini de ilgilendirmektedir. Kanaatimizce; yasanın aramış olduğu iki koşul birlikte gerçekleşmiştir. Yüksek mahkemenizin bu konuda vereceği karar oluşan hukuksal sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.”
MEMUR-SEN’İ TERLETECEK SORULAR
Türkiye Kamu Sen, toplusözleşmeyi imzalayan yetkili sendika Memur-Sen’e de şu soruları yöneltti:
1- Hangi mantıkla 2013 yılında imzalanan bir maddeyi, memur ve emeklilerin aleyhine olacak şekilde değiştirme gereği duydunuz?
2- Bu maddeyi değiştirirken memur ve emeklinin kaybını düşündünüz mü?
3- Maliye Bakanlığı tarafından aldatılmış olabilir misiniz?
4- Bu maddenin, memur ve emeklinin aleyhine olacak şekilde değiştirilmesi için Hükümet kanadından baskı gördünüz mü?