AKP aslında ‘TÜRKİYE’yi tüketiyor!

Rusya bitmeden Irak krizi patladı. Süreç en çok müteahhit ve ihracatçıları vurdu. İşadamları ‘AKP’nin izlediği politikalar kâbusumuz oldu’ diye tepki gösterdi...
AKP’den işadamlarına son darbe: 
Musul
SivriSinekCaz
Hükümetin izlediği bölge politikası nedeniyle komşu ve çevre ülkelerin büyük çoğunluğuyla aramız açıldı. Son 5 yılda çok sayıda ülkeyle diplomatik ilişkilerimiz kesilme noktasına geldi...


Rusya krizini tartışırken şimdi de Irak krizi patladı. Türkiye’nin Irak merkezi hükümetinden izin almadan, Barzani ile anlaşarak Başika’ya bin civarında olduğu söylenen asker ve 25 tank göndermesi, Irak yönetiminin sert tepkisine yol açtı.
 

Bakanlıklar, Türk işadamlarını görüşmeye çağırdı. Irak’ta yaklaşık 300 milyon dolarlık iş yapan bir inşaat firması yöneticisi, Aydınlık’a şu bilgileri verdi:  

“AKP Hükümeti’nin izlediği Barzani ve Suriye politikası nedeniyle özellikle 2012 yılından bu yana Irak’ta işlerimiz kötü. Doğrudan yeni iş alamaz hale geldik. Bazı Türk firmaları ancak taşeron olarak iş yapmaya başladı. Bizler daha önce aldığımız işleri tamamlıyoruz. Asker kriziyle eşzamanlı olarak Irak makamlarından görüşme talebi geldi. Hafta içinde Bağdat’ta olacağız. Neyle karşılaşacağımızı bilmesek de iyi bir şeyle karşılaşmayacağımızı hissediyoruz.”

‘KAYBIMIZ ÇOK YÜKSEK’
 

Libya, Rusya, Irak ve Mısır’da iş yapan bir Türk firmasının yöneticilerinden Recep T. şunları söyledi: 
“AKP’nin iktidara geldiği ilk yıllarda komşu ve çevre ülkelerle ilişkilerin gelişmesine çok önem veriliyordu. O dönemin Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’e yetişemiyorduk. Her hafta işadamlarını da alıp bir komşu ülkeye gidiyordu. Bizler komşu ve çevre ülkelerdeki pazarlarımızı tırnaklarımızla kazıya kazıya yarattık. ‘Komşularla sıfır sorun’ diye bir şey ortaya çıkardılar. Her şeyi sıfırladılar. 

Kaybımız çok yüksek, birçok firma hızla iflasa doğru sürükleniyor. Özellikle Türk yurtdışı müteahhitlik firmaları çok büyüdü. Bu firmaların sürekli yol alması lazım. Dururlarsa düşerler. Birkaç ay hak edişlerimizi alamazsak sıkıntıya gireriz. Şu anda durma noktasına geldik. Bu firmalar alanlarını çeşitlendirmişlerdi. Turizme yatırım yapanlar vardı. Şimdi çifte darbeyle karşı karşıyayız.”

İHRACATÇI DİKEN ÜSTÜNDE
 

Türk işadamları, 20 yıllık emeğin heba edildiğini belirtiyor: 
“Daha Libya, Mısır, Suriye krizini aşamadan hiç yoktan Rusya krizi başladı. Rusya krizine karşı önlem almaya çalışırken, Irak krizi ortaya çıktı. Televizyonlarda haber izlemeye, gazete okumaya korkar olduk. AKP kâbusumuz oldu. İzlenen politikalar nedeniyle iflasla karşı karşıya geldik.”

Krizler, ihracatçı firmaları da zora soktu. Irak, Rusya, İran, Suriye, Mısır, Libya’yla yaşanan kriz nedeniyle sadece komşu ve çevre ülkelerde yaklaşık 30 milyar dolarlık ihracat tehlikeye girmiş durumda. İhracatçılar, Erdoğan’ın “Rusya’ya 1 milyar dolarlık tekstil ihracatı olsa da olur olmasa da olur” tarzındaki konuşmasını eleştirdi. Bir tekstil ihracatçısı, “Pazar bulduk da satmadık mı? Cumhurbaşkanının dünyadan haberi yok. İhracatçı burnundan solurken o başkanlık hesabıyla esip gürlüyor” diye konuştu.

TOPLAM ZARAR 100 MİLYAR DOLARI AŞTI
 

AKP hükümetlerince izlenen politikalar nedeniyle komşu ve çevre ülkelerde yaşanan krizin faturası giderek kabarıyor. 

Son 5 yılda Türk işadamlarının uğradığı zararın ana hatlarıyla ülkelere dağılımı şöyle:

LİBYA: 

Kaddafi döneminde müteahhitlerimizin aldığı ihale miktarı yıllık 5 milyar doları aşmıştı. Ortalama 2 milyar dolara yakın resmi, 1,5 milyar dolarında da bavul ticareti olmak üzere 3-3,5 milyar dolarlık yıllık ihracat rakamına ulaşılmıştı. Türkiye’nin de desteğiyle 2011 yılında Kaddafi’nin devrilmesi sonrasında işler tamamen durdu. Aradan geçen 5 yılda zarar yaklaşık 40 milyar dolara ulaştı. Türk firmalarının milyarlarca dolarlık makine parkları da yağmalandı.
 

MISIR: 
İhvan krizi öncesinde ihracatımız 2,5 milyar dolara ulaşmıştı. Artış oranı da yüksekti. Bunun yanında 250 Türk firması, Mısır’da 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Mısır’la yaşanan İhvan krizi sonrasında ticaret büyük oranda düşerken Türk firmaları da ciddi sıkıntılar yaşadı. Kriz nedeniyle Mısır’da uğranılan zarar da 10 milyar doların üstüne çıktı.
 

SURİYE: 
Türkiye’nin sınırını terör gruplarına açması sonrası Suriye, Türkiye’yle serbest ticaret anlaşmasını iptal etti. Kriz öncesi 3 milyar dolara yaklaşan ihracatımız bitti. İlişkiler, Ortadoğu ülkelerine yapılan diğer ihracatı da önemli ölçüde engelledi. Suriye krizinin 5 yıllık maliyeti 15 milyarı aştı.

IRAK: 

Türkiye’nin Irak yönetiminin itirazlarına rağmen Barzani bölgesinin yasadışı petrol satışına izin vermesi sonrası Bağdat yönetimi, Türk işadamlarını kara listeye aldı. Hükümetin Suriye politikası ilişkileri daha da gerdi. Savaş sonrası yapılan ihalelere Türk firmaları sokulmazken Türkiye’den yapılan ithalat da engellendi. Irak’ta müteahhitlik sektörünün ve ihracatçıların kaybı yıllık 5 milyar dolara, son 5 yıllık zarar da 25 milyar dolara yaklaştı.
 

İRAN: 
ABD ve AB’nin isteğiyle İran’a uygulanan ambargoya Türkiye de uydu. Bu, hem ihracatımızı olumsuz etkiledi hem de hızla artmaya başlayan müteahhitlik hizmetlerini sekteye uğrattı. Son 5 yılda Türk işadamlarının kaybı, 10 milyar doları buldu.
 

RUSYA: 
Türkiye’nin Rusya ile ilişkisi artarak sürüyordu. İhracat 7 milyar dolara ulaşırken bavul ticaretiyle birlikte bu rakam, 10 milyar doları aşıyordu. Türk firmaların Rusya’daki yatırımları da 15 milyar doları aşmış durumda. Türk turizminin Almanlardan sonra en büyük müşterisi Ruslar. Son krizle birlikte önümüzdeki yıl sektörde en az 5 milyar dolarlık kayıp bekleniyor.
Aydınlık
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/