CHP kurultayından özerklik çıktı
CHP’nin hedeflediği ‘değişim’ kurultaybildirgesine yansıdı. ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki muhalefet şerhininkaldırılacağı’ ve Kürt sorununun ‘eşit vatandaşlık temelinde toplumsal uzlaşma ile çözüleceği’ görüşüne yer verildi...Kurultaydan özerklik çıktı
CHP 7 Haziran ve 1 Kasım seçim bildirgelerinde, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”na konulan şerhlerin de kaldırılacağı ve Kürt sorununun eşit vatandaşlık temelinde toplumsal uzlaşma ile çözüleceği sözünü vermişti...
CHP yönetimi, daha sonra toplanacak bir program kurultayında, seçim bildirgelerinde yer alan vaatlerin partinin yeni programına da taşınacağı açıklanmıştı.
CHP yönetimi, bu konuda ilk adımı önceki gün kurultayda attı. PKK’nın Doğu Anadolu’nun bazı il ve ilçelerinde özerk bölgeler ilan ettiği ve bunları savunmak için hendekler kazdığı ve güvenlik güçleri ile günlerce süren çatışmalara girdiği bir dönemde, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”nı hedefleri arasında alarak bildirgesinde yer vermesi ve “Kürt sorunun çözümünün için eşit vatandaşlık temelinde toplumsal uzlaşma ile çözüleceği” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekti.
.
‘TÜRK MİLLETİ’ YERİNE ‘EŞİT VATANDAŞLIK’
Kurultayda ilk gün akşam saatlerinde okunan bildiriye delegelerden herhangi bir itiraz gelmedi. Oy birliği ile kabul edilen sonuç bildirgesinde, 35. Kurultay tarafından önümüzdeki süreçte belirlenen hedefler 21 maddede sıralandı.
CHP’nin 35. Olağan Kurultay Sonuç Bildirgesi’nde özerklik konusu “Merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluk paylaşımı, halkın ihtiyaçlarını gözeterek en üst düzeyde katılım sağlanabilecek şekilde belirlenmelidir. Yerel yönetimler güçlendirilmeli, bu doğrultuda ilk adım olarak Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı üzerindeki şerhler kaldırılmalı” şeklinde yer aldı.
Bildiride “eşit vatandaşlık” konusunda da şöyle denildi:
“Kürt sorunu salt güvenlikçi politikalarla çözülemez. Siyaset kıskacına alınmış olan sorun, barışın toplumsallaştırılmasını hedefleyen ‘üçüncü yol’ perspektifiyle aşılmalıdır. Kürt sorunu, eşit yurttaşlık temelinde, milletin temsil edildiği TBMM zemininde toplumsal uzlaşma ve ortak akıl ekseninde çözülmelidir.”
PKK’NIN TALEPLERİ
CHP kurultay bildirgesine giren ve muhaliflerin de itiraz etmediği, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı” ve “Eşit vatandaşlık” konusu PKK’nın ve Öcalan’ın talepleri arasında da yer alıyor. Bu konu HDP milletvekilleri ile Öcalan arasında İmralı’da yapılan görüşmelerde de gündeme gelmişti. Basına sızan görüşme tutanaklarında Öcalan, “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konan çekincelerin kaldırılması şimdilik yeter” ifadesini kullanıyordu.
YALÇINKAYA:O VEKİL KİM?
Kurultayda konuşan CHP eski Gençlik Kolları Başkanı Ayhan Yalçınkaya parti yönetimine sert eleştiriler yöneltti. CHP ile hiçbir bağı olmayan kişilerin CHP Genel Başkan Yardımcısı olmasını içine sindiremediğini vurgulayan Yalçınkaya,
“Atatürk’le bağımız mı koptu bizim? Bakınız, bir milletvekili parlamentodaki odasında Atatürk resmini indirmiştir. Kim olduğu belli değil. İndirirken ‘Artık yeni şeyler söylemek lazım’ demiş. Artık ben kurucu genel başkanıma hakaret edilmesine tahammül edemiyorum, etmeyeceğim. CHP’de de Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edilmez, ettirilmez” dedi.
PARTİ MECLİSİ YARIŞI BAŞLADI
CHP 35. Genel Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) yarışında MYK’da görev yapan isimlerin birbirlerinin önünü kesmek için kulis yaptıkları görüldü. Blok liste önerisi verilmediği için çarşaf listeyle yapılan 60 kişilik PM seçimleri için 462 kişi aday oldu. Seçimlerin gece geç saatlerde sonuçlanması bekleniyor.
Mevcut genel başkan yardımcılarından Sencer Ayata, Yakup Akkaya ve Ercan Karakaş, PM için yeniden aday olmadı. Diğer MYK üyeleri Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu, Nihat Matkap, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke ve Seyhan Erdoğdu ise adaylık başvurusunda bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığı görevini yürüten Erdoğan Toprak’ın adaylık başvurusu yapmaması dikkat çekti. Toprak’ın anahtar liste toplantısına davet edilmediği için adaylıktan çekildiği konuşuluyor.
Milletvekillerinden Mevlüt Dudu, Tanju Özcan, İlhan Cihaner, Dursun Çiçek, Murat Emir, Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Mehmet Tüm, Ahmet Akın, Aykut Erdoğdu, Fikri Sağlar, Utku Çakırözer, Hilmi Yarayıcı, Gaye Usluer, Seyit Torun, Öztürk Yılmaz, Gülsün Bilgehan, Candan Yüceer, Zeynep Altıok, Eren Erdem, Mustafa Hüsnü Bozkurt ve Gürsel Erol da PM’ye aday oldu. CHP’de ayrıca eski MYK üyeleri Hakkı Süha Okay ve Gülseren Onanç, gazeteci Mehmet Faraç, Ali Öztunç, Aydın Ayaydın, ressam Bedri Baykam, gazeteci Tayfun Talipoğlu, CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Teğmen Ali Çelebi, eski DİSK Başkanı ve Süleyman Çelebi, Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü üyesi Hasan Akkiray ve Aylin Kotil, PM’ye adaylığını koydu.