‘ABD ‘Yeni Anayasa’ ve ‘Açılım’ konusunda CHP’yi yönlendiriyor’

Onur Öymen yabancı düşünce kuruluşlarının raporlarını hatırlatarak CHP’ye uyarılarda bulundu. ABD’nin ‘yeni anayasa’ ve ‘açılım’ konularında CHP’yi yönlendirdiğini belirtti...

Anayasadaki rolü ABD raporunda


Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen CHP’lilere “açılım” uyarısı yaparak, ABD ve Avrupa ülkelerinin kendi çıkarları doğrultusunda CHP’yi yönlendirdiklerini bildirdi...


Öymen, 2014 yılında hazırlanan “Center for Amerikan Progress”in raporunda CHP’nin “açılım” süreci üzerinden “Yeni Anayasa” çalışmalarına dahil edilmesi için nelerin yapılması gerektiğinin planlandığını belirtti. 

Raporda “Yeni Anayasa” vurgusu yapıldığına dikkat çekti.

Onur Öymen yaptığı açıklamada, son zamanlarda bazı Amerikalı ve Avrupalı devlet adamlarının, ülkemizin içinde bulunduğu olağandışı koşullara ve terörle mücadelenin her zamandan daha fazla önem taşıdığı bir dönemde “Açılım sürecinin” yeniden başlatılması konusundaki ısrarlı girişimlerde bulunmalarına dikkat çekti.


“Açılım süreci”ni destekleyenlerin, sürece karşı çıkanlardan rahatsız olduğunu vurgulayan Öymen, “Bunların başında ‘CHP’nin içindeki Kemalistler’ gelmektedir” dedi.

2014 CHP RAPORU
 

ABD ve Avrupa ülkelerindeki bazı sivil toplum kuruluşlarının yayımladıkları raporları hatırlatan Öymen, Center for Amerikan Progress isimli Amerikan düşünce kuruluşunun “Amerika, Türkiye ve Kürt Bölgeleri” başlığıyla 2014 yılının Temmuz ayında yayımladığı rapora dikkat çekti. 

Center for American Progress’in partiler üstü bir düşünce kuruluşu olduğunu kaydeden Öymen, “Ancak birçok Amerikan düşünce kuruluşlarının Amerikan Hükümeti’nin dış politika konusundaki görüş ve yaklaşımlarının kamuoyuna duyurulmasına yardımcı oldukları da unutulmamalıdır. Türkiye’nin ve Türk siyasi partilerinin siyasi tercihlerinin yurt dışından yönlendirilmeye çalışılması hiçbir şekilde kabul edilemez” diye konuştu.

‘YENİ ANAYASA’ BATI’NIN İSTEĞİ
 

Öymen Aydınlık’a yaptığı açıklamada, Center for American Progress’in 2014 tarihli “Amerika, Türkiye ve Kürt Bölgeleri” isimli raporunda “Yeni Anayasa” vurgusunun da yapıldığını ifade ederek, “Yeni Anayasa talebi David L. Phillips’in raporunda da var. Bu da gösteriyor ki Yeni Anayasa talebinin asıl sahibi Amerika. PKK da destekliyor” ifadelerini kullandı.

CHP’nin “Yeni Anayasa” ve “açılım” süreciyle ilgili tutumunun da raporda yazılanlarla uyum içinde olduğunu belirten Öymen, Amerika’nın sadece iktidara değil muhalefete de ayar vermeye çalıştığını, CHP’nin bugünkü hale gelmesinde ABD’nin önemli rolü bulunduğunu bildirdi.

2014 RAPORUNDA CHP

 

Onur Öymen’in gündeme getirdiği Center for Amerikan Progress adlı düşünce kuruluşunun 2014’ün Temmuz ayı raporunda CHP’yle ilgili olarak özetle şu ifadelere yer veriliyor:
 

- ABD, barış sürecine yapıcı biçimde yaklaşan CHP yetkilileriyle daha yakın ilişki kurmalıdır.

- Amerika AKP’yi gayrı resmi yollardan, CHP’yle iletişim yolları kurmaya teşvik etmelidir.


- İlk adım, sosyal demokrat akım ve CHP içindeki genç politikacılarla sürekli bir diyalog kurarak oları barış süreci konusunda daha aktif rol oynamaya teşvik etmek olmalıdır.


- Yüksek düzeydeki CHP liderlerinin bu sürece yardım etmeye istekli olduklarını açıklamış olmalarına rağmen, partideki eski Kemalist unsurlara da bu sürecin dışında kalmanın partiyi siyasi açıdan anlamsız hale getireceği hatırlatılmalıdır.

1 MART TEZKERESİNDE KANDİL’E MÜDAHELE YOKTU
 

Öymen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye’de 1 Mart tezkeresinde düştüğümüz duruma düşmeyeceğiz. 1 Mart Tezkeresi geçseydi, Türkiye Irak’ta olsaydı Irak böyle olmazdı. 1 Mart Tezkeresi’nde çıkacak netice Türkiye’yi masaya getirecekti” sözlerini de eleştirdi. 

Öymen şu değerlendirmeyi yaptı: 
“1 Mart tezkeresi geçseydi Türkiye’nin hali bugünkünden çok daha kötü olurdu. Tezkere’de Güneydoğu bölgemize on binlerce ABD askerinin gelmesi öngörülüyordu. Bunlardan sadece bir bölümü Irak’a geçecekti. Geri kalan önemli sayıdaki ABD askeri bölgede kalacaktı. Bölgede kalacak askerlerin hangi faaliyetlerde bulunacağını tahmin etmek de zor değil. ABD ile varılan anlaşma Kandil’e müdahaleyi de öngörmüyordu.”
➽ Paylaş: