Çöp yasağı var ama çözüm yok!

Yeni düzenlemeyle 500 binden fazla kağıt işçisi işsiz kalacak. 20 yıldır ekmeğini çöpten çıkartan Sadettin Eraslan, ‘Bu işi yasaklarsanız, bilin ki bu meslek çok suçlu doğuracak. Onlara iş verebilecek misiniz? Önce bunun cevabını bulun” dedi...
 

Kağıtçılar da kağıtlar da ortada

Geri dönüşümde getirilen yeni düzenleme, kağıt işçilerini işsiz bıraktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, işçilerden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan firmalara yasak getirdi... 


Firmalar, sokakta kağıt toplayan işçilerden atık alırsa 140 bin lira ceza ödeyecek. Düzenlemeyle 500 binden fazla kağıt işçisi işsiz kalacak. Çöpten ekmeğini çıkaran kağıt işçileri duruma tepki gösterdi, kağıt emekçilerine yurttaşlardan da destek geldi.

HIRSIZLIK UĞURSUZLUK BİLMEYİZ
 

Bir kenti en iyi tanıyanlar kağıt işçileridir aslında. Girmedikleri sokak, geçmedikleri cadde, görmedikleri mahalle kalmıyor. Onlar atık kağıtları geri dönüşüme kazandırırken, ekmeğini de işte buradan çıkartıyorlar. Kağıt emekçileri Bakanlığın yeni düzenlemesiyle işsizlikle karşı karşıya kaldı. Antalya’daki kağıt işçileri, Aydınlık’a konuştu.

Yaklaşık 20 yıldır ekmeğini çöpten çıkartan Sadettin Eraslan, “Bizler bu işi zevk için değil, ihtiyaç olduğu için yapıyoruz. Başka seçeneğimiz yok. Hırsızlık, uğursuzluk bilmeyiz. Bizim mesleğimiz bu çöptür, bu çöpten çıkarttığımız ekmektir” diye konuştu. Yetkililere seslenen Eraslan, “Eğer siz bu işi yasaklarsanız, bilin ki çok suçlu doğuracak bu meslek. İnsanların elinden ekmeği aldığınızda, o insanlar ne yiyecek? Onlara iş verebilecek misiniz? Bir defa bu sorunun cevabını bulun, ondan sonra ekmeğimizi elimizden alın” çağrısını yaptı.


Kağıt toplayarak hayatını kazanan Yaşar Yörük’ün 5 kızı, 12 torunu var. Birkaç kez belediyelerin geri dönüşüm tesislerinde işe başladığını, fakat buralarda barındırılmadığını belirten Yörük, tepkisini şöyle dile getirdi:  

“Başka bir iş sahibi olalım dedik, olamıyoruz. Bu kağıtları çoluk çocuğumuzla topluyoruz. Bu kağıt sayesinde geçinmeye çalışıyoruz. 500 lira kira veriyorum. Zor geçiniyoruz. Aldığımız bize kalmıyor. 

Yasaklayacaklarsa, o zaman bize iş bulsunlar, çalışalım. Hırsızlık mı yapalım?”

İKİ CANLA KAĞIT TOPLUYOR
 

Gülcan Dalkıran, üç çocuk annesi, 5 aylık da hamile...  
“Çocuklarıma bakamıyorum, kiradayım. Evimin kirasını çıkartamıyorum. Yeni işten geldim. Karnım burnumda işe gidiyorum, mecburum. Bu halde, iki canla işe gidiyorum. Devlete buradan sesleniyoruz; işimizi yasaklamayın.”

VAR MI BUNUN BAŞKA ÇARESİ?
 

Mahalleli yurttaşlar da kağıt emekçilerine destek verdi. Hiçbiri onlardan şikayetçi değil, yasak gelirse geri dönüşüme ve bu insanlara bir yol gösterilmesini talep etti.

Kağıt toplayan insanlara saygı duyduğunu belirten mahalle sakini Ayşe Tavşancı, “Onlar sayesinde sokaklarımız tertemiz. Kutular geri dönüşüm oluyor” dedi.


Mahallede esnaflık yapan Turan Aras, “Var mı bunun bir çaresi?” diye sordu ve yetkililere önerisini sundu: “Geri dönüşümde çalışan insanları çağıracaklar, diyecekler ki, ‘Bunun bir diploması var, bizden alacaksınız. Ya da size bir iş imkanı vereceğiz, bırakacaksınız bu işi.’ Hurda arabayla başka ne iş yaparlar, kim onları işe alır?”  

Aydınlık
➽ Paylaş: