PKK’ya Anayasa şartlı açılım vaadi

Başbakan Davutoğlu, terörü önlemek için10 maddelik bir paket açıkladı. Pakette ‘Yeni Anayasa’ya atıf yaparken, yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılacağı vaadinde bulundu. Güvenlik yetkilileri, açıklanan paketle PKK’ya özerklik vaadi yapıldığını vurguladı...
 

Anayasa şartlı açılım vaadi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu’da terörü önlemek için 10 maddelik bir paket açıkladı...


Pakette “Yeni Anayasa”ya atıf yaparken, yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılacağı vaadinde bulundu. Davutoğlu bunun için PKK’yı hendeği bırakıp Meclis’teki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na çağırdı. Bölgedeki belediyelerin büyük çoğunluğunun PKK/HDP’li olduğuna dikkat çeken güvenlik yetkilileri, açıklanan paketle PKK’ya özerklik vaadi yapıldığını vurguladılar.


‘AÇILIMLAR YAPTIK’
 

Başbakan Davutoğlu günlerdir propagandası yapılan terörün çözümü için eylem planını açıkladı. Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenen Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı’nda konuşan Davutoğlu, 
“Kimse Türkiye’de Kürtçe bir televizyon olacağını düşünmemişti. Birçok üniversitemizde Kürtçe enstitüleri kurduk. Biz dilleri yok saymaya değil mübarek kılmaya geldik. Bir Türkmen çocuğuna Kürtçe yakışmaz mı? Hem de çok yakışır” dedi.

Tek tipçi anlayışlara karşı hiç kimse ile pazarlık yapmadan, büyük demokratik açılımlar yaptıklarını kaydeden Davutoğlu,  

“Bütün bu demokratikleşme faaliyetlerini yaparken, istismar eden bu terör örgütü en azından insafa gelir bir muhasebe yapar, birilerinin piyonu olmak yerine bu topraklarla bütünleşir. Demokratik açılım süreci, çözüm süreci hep aynı şeyi yapmaya çalıştık. Şu silahlar insin, kim ne istiyorsa söylesin, çocuklar dağa çıkmasın” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ BİZE ERDOĞAN’IN EMANETİ’
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine çözüm sürecini ve paralelle mücadeleyi emanet ettiğini vurgulayan Davutoğlu, 10 ayaklı, 10 temel esasa dayanan eylem planı hazırladıklarını bildirdi.

Davutoğlu bu süreçte, “Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak, parçalayıcı ulusçuluk anlayışı yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz” ifadelerini kullandı.


“Yeni Anayasa” vurgusu yapan Davutoğlu PKK’lılara hitaben, “Meclis’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurduk. Çukur kazacağınıza gelin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda ne istiyorsanız söyleyin” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, başta yeni anayasa olmak üzere Türkiye’nin bütün vesayet kurallarının değiştirilmesi çağrısında bulundu.

10 MADDELİK EYLEM PLANI
Davutoğlu’nun açıkladığı 10 maddelik eylem planı şöyle:

 

1- Eylem planımızın birinci unsuru psikolojik unsur. Millet ve devlet arasındaki farkları tamamen ortadan kaldıracağız.
2- Kamu düzeni inşa edeceğiz. Kamu düzenini tehdit kim tehdit ederse etsin mutlak surette durdurulacak ve engellenecektir.
3- Kapsamlı bir demokratik reform süreci gerçekleştireceğiz.
4- Terörle mücadele oluşan yaraları sarmak için sosyal seferberlik ilan ediyoruz.
5- 13 yılda ayağa kaldırdığımız bölge ekonomisini daha da güçlendireceğiz. Vatandaşlarımızın kaybını telafi edeceğiz. Doğu’da ve Güneydoğu’da tüm borçlar ertelenecek. Esnafımızın prim borçları gecikme zamsız ertelenecek, çiftçilerin ödemeleri ertelenecek, faizsiz kredi sağlanacak.
6- Sur’u tarihi özellikleriyle öyle inşa edeceğiz ki insanlık oradan ilham alacak.
7- Etkin bir iletişim stratejisi uygulayacağız. Her yerde iletişim birimi oluşacak.
8- Yeni yasal ve idari düzenlemeler yapacak. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek.(Belediyeler) Yatırım yapmaktansa bazı terör örgütü unsurlarının istihdamına yönelik yaklaşıma izin verilmeyecek.
9- Yeni bir milli birlik ve kardeşlik süreci başlatılacak
10- Tüm Ortadoğu’da kapsamlı, birleştirici bir ruh hareketi başlatıyoruz. Herkesi muhatap alacağız, ancak elinde silah olan hiç kimseyi muhatap almayacağız


BAŞER: PKK’NIN YETKİLERİ ARTTIRILIYOR

 

Davutoğlu’nun açıkladığı 10 maddelik eylem planı tepkiyle karşılandı. Davutoğlu’nun “Yeni Anayasa” vurgusu yapması tartışılırken, 10 madde içinde yer alan “yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması” maddesine sert eleştriler geldi. Bir güvenlik yetkilisi Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, “Bölgede belediyelerin büyük çoğunluğu PKK’lı. Hükümet PKK’nın yetkilerini arttırarak mı bu terörü çözecek. Bu PKK’ya özerklik demektir. Zaten PKK’nın istediği de budur” ifadelerini kullandı.

‘SONUÇ FELAKET OLABİLİR’
 

Davutoğlu’nun açıkladığı 10 maddelik eylem planı ile ilgili olarak Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan Emekli Orgeneral Edip Başer de yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması konusunun tehlikeli sonuçlar verebileceğini vurguladı. Başer,  
“Bölgedeki yerel yönetimlerin kimde olduğu belli. Durum bu iken yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması ile teröre çözüm aramak çok tehlikelidir. İleri boyutta bölünme yaratır” dedi. Bazı çevrelerin başkanlık sistemi ile eyalet sistemi yapılanmasını birlikte ele aldığını kaydeden Başer, “Siz alt yapınızı iyi etüt etmeden birtakım işlere kalkışırsanız sonuç felaket olabilir. Halkınızın durumunu, içinde bulunulan durumu iyi analiz etmezseniz atacağınız adımlar Türkiye’yi bölünmeye sürükleyebilir. Bazı ülkeler sizden bazı isteklerde bulunabilirler. Ama onların isteklerinin arkasını iyi düşünmek lazım” görüşünü savundu.
➽ Paylaş: