Reno’da baskılar had safhada...
İşten çıkarmalara karşı üretimin durdurulduğu Reno’da baskılar had safhaya ulaştı. Gözaltına alınan 24 işçi tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Hakkında soruşturma açılan 150 işçi idari izne çıkarıldı...Reno işçisine üçlü abluka

Bursa’da faaliyet gösteren Reno’da işçi kıyımına karşı mücadele eden 24 işçi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. İşçiler mahkeme tarafından serbest bırakıldı...
İşçi çıkarmalara karşı önceki gün başlayan üretimi durdurma eylemi ablukaya alındı. Aydınlık’a konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin Hükümet-Türk Metal-İşveren tarafından ablukaya alınmaya çalışıldığını belirterek, “Mücadelemiz sürecek” dedi.
Bursa’da tarihi metal direnişine imza atılan Renault Fabrikası’nda işveren, “teknik arıza” gerekçesiyle 28-29 Şubat’taki vardiyaları iptal ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler arasında yapılacak “sosyal diyalog komitesi” seçimlerini engellemişti.
Hızını alamayan işveren bununla kalmamış, aralarında işçi sözcülerinin de bulunduğu 10 işçinin iş akdini feshetmişti.
İşveren, işçileri 1 Mart’ta işbaşı yapmaya çağırmış ancak 08.00-16.00 vardiyasına giren işçiler atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını talep ederek üretim yapmamıştı. Diğer vardiyalarda çalışan işçiler de fabrika önünde toplanmak istemiş, çevik kuvvet ekipleri buna izin vermeyince işçiler, Bursa-Mudanya yolunu trafiğe kapatmıştı. Çevik kuvvet ekipleri daha sonra bibergazı ve gaz bombasıyla işçilere sert müdahalede bulunmuştu.
Öte yandan Reno’da 12 işçi daha işten atıldı. 100 ila 230 işçinin de iş akdinin fesh edileceği söylentiler arasında.
KAPILAR KİLİTLENDİ YEMEK VERİLMEDİ
Baskılar önceki gün fabrika içinde de devam etti.
Edinilen bilgiye göre, önceki gün 16.00-24.00 vardiyasına girip tezgah önünde oturma eylemi başlatan işçiler fabrikanın insan kaynakları sorumluları tarafından telefonla aranarak görüşmeye çağrıldı. İşçiler, sendikanın aldığı karar doğrultusunda işbaşı yapmadıklarını belirterek muhataplarının sendika olduğunu söyledi.
İlerleyen saatlerde işçilere gönderilen kısa mesajla işten çıkarıldıkları bildirildi ve ardından işçilere yönelik baskılar arttı. İşbaşı yapmayan işçilere yemek verilmedi. Bazı bölümlerin kapıları kilitlendi.
Daha sonra güvenlik amirleri fabrikayı boşaltması yönünde işçilere önce baskı yaptı ardından da tehdit savurdu. Güvenlik amirinin fabrikayı terk etmemeleri durumunda müdahale edileceğini belirtmesi üzerine işçiler toplu halde işyerini terk etti. Ancak aralarında sendika yöneticilerinin de bulunduğu 24 kişi “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve polise mukavemet” suçlamasıyla gözaltına alındı.
Fabrikayı terk eden işçilerden biri, gözaltına alınan bir arkadaşından arabanın anahtarını almak isteyince polisin “Fazla konuşma sıra sana da gelecek” tehditleriyle karşılaştı. Fabrika önündeki polis ablukası pazartesi gününden beri devam ederken dün 08.00-16.00 vardiyası işbaşı yaptı.
BAKANLAR: GEREKEN MÜDAHALEYİ YAPIN!
Aydınlık’a konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin Hükümet-Türk Metal-İşveren tarafından ablukaya alınmaya çalışıldığını savundu.
Türk-İş Genel Yönetim Kurulu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı 15 Şubat’ta ziyaret ettiğini hatırlatan Serdaroğlu, Çalışma Bakanı ile Ticaret Bakanı’nın 16 Şubat’ta da Reno yönetimini görüşmeye çağırdığına dikkat çekti.
Görüşmeyle ilgili edindikleri bilgileri bizimle paylaşan Serdaroğlu, bakanların işverene
“29 Şubat’ta yapılması planlanan sosyal diyalog komitesi seçimlerini yaptırmayacaksın. Türk Metal’e örgütlenme kolaylığı sağlayacaksın. Devletin tüm imkanları hizmetinizdedir. Siz gereken müdahaleyi yapın” dediğini aktardı.
ADNAN SERDAROĞLU: MÜCADELE SÜRECEK
Meselenin işyerinde eylem yapmaları ile seçimi zorlamaları olmadığını belirten Serdaroğlu, “Hükümet Reno’da Birleşik Metal-İş’i istemiyor” dedi. İşverenle yaptıkları dört görüşme sonucunda “sosyal diyalog komitesi” seçimleri yapma kararını ortak olarak aldıklarını hatırlatan Serdaroğlu, daha sonra işverenin 29 Şubat’taki seçimin yapılmamasını rica ettiğini belirterek, “Bunun üzerine biz ‘29 Şubat’ta seçimi yapmıyoruz daha sonraki bir tarihte sözcülerimizi belirleyeceğiz’ dedik. Fabrikada normal düzene geçileceğini işverene bildirdik.
Ancak işveren hükümetin talimatı doğrultusunda şirketin aldığı kararları uyguladı ve 10 işçiyi işten çıkardı” ifadelerini kullandı.
İşçilerin Türk Metal’e olan öfkesinin daha da arttığını belirten Serdaroğlu, fabrikada 1 işçi kalsa dahi mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.
DİSK: SALDIRILARA İŞÇİLER YANIT VERECEKTİR
DİSK üyeleri İstanbul Ümraniye’deki Reno Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelerek Reno işçisine destek açıklaması yaptı. DİSK adına açıklamayı yapan Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:
“Bursa’daki Reno fabrikasında Birleşik Metal-İş sendikamıza üye olan işçiler, Türk Metal, MESS, Reno yönetimi ve siyasi iktidarın sistematik saldırıları ile karşı karşıyadır. Birleşik Metal-İş’e üye işçiler işten atılmış, arkadaşlarına sahip çıkan işçiler de polisin saldırısına uğramıştır. Bu saldırılar, sadece Reno işçisine değil, sendikal haklara, DİSK’e, Türkiye işçi sınıfına yapılmış saldırılardır. İşçilere saldıran sermaye koalisyonunun tüm uzantılarına yanıtı, Türkiye işçi sınıfı verecektir.”
SOSYAL-İŞ’TEN DESTEK
Sosyal-İş Sendikası da Reno işçisini yalnız bırakmadı. Sendikanın Genel Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Reno işçileri baskı düzenini yıkmak, sarı sendika zincirini kırmak, emeğin esaretine son vermek, Anayasal sendika seçme hakkını kullanmak ve kendi geleceklerine kendileri karar vermek için direniyor. Sosyal-İş Sendikası olarak; binlerce üyemizle Reno direnişini kardeşçe duygularımızın olanca sıcaklığı ile selamlıyoruz. Reno’da zafer er ya da geç işçilerin olacaktır.”
RENO İŞÇİSİ YALNIZ KALMADI!
Önceki gün işten atılan arkadaşlarının işe iadeleri için işbaşı yapmayarak direniş başlatan Bursa Reno işçisine destek için birçok fabrikada eylem yapıldı. İzmir Torbalı POLKİMA, Çorlu SIO Otomotiv, Samandıra Schneider Elektrik, Kocaeli Cem Tencere, İzmir Power Pack, İzmir ZF Lemförder, Gebze Kroman, Mersin Çukuruova Çimsataş, Mahle, Mefro, Renta işçileri vardiya girişlerinde, fabrikaların içinde ve bahçesinde yaptıkları eylemlerle “Reno işçi yalnız değildir” dedi.