Tayyip ile Davutoğlu arasındaki gerilimde ipler kopacak!

 PKK ve FETÖ ile mücadele, yeni anayasa, AB ile ilişkiler... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan bir çok sorun ipleri koparma noktasına getirdi. Kaynaklar, Erdoğan’ın Yeni Anayasa oylamasının ardından konuyu çözeceğini dile getiriyor...
 

Oylamadan sonra ipler kopacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki gerilimin arttığı, “Yeni Anayasa” oylaması sonrası da iplerin kopacağı öne sürüldü...


AKP kulislerinde anlatılanlara göre Erdoğan’la Davutoğlu arasında başta, “PKK ve FETÖ ile mücadele, Yeni Anayasa, AB ile ilişkiler” olmak üzere birçok konuda sıkıntı yaşanıyor.


Erdoğan’ın Davutoğlu’nu kendi kafasına göre hareket etmek ve başkalarıyla işbirliği yapmakla suçladığını kaydeden Ak Saray kaynakları, İstanbul’da yarım saat süren konuşma dahil, son dönemde yapılan tüm ikili görüşmelerin gergin geçtiğini ifade etti. 

En son Brüksel’de yapılan zirve konusunda da tartıştıklarını kaydeden Ak Saray’a yakın kaynaklar, “Erdoğan Davutoğlu’nu AB liderleriyle iyi müzakere yapmamakla suçladı. ‘AB ülkeleri zor durumdaydı, iyi müzakere etseydiniz aldıklarınızdan çok daha fazlasını alırdınız. Beceriksizce hareket ettiniz’ diye eleştirdi” dedi.

Ak Saray’da “dar ekip”le yapılan değerlendirme toplantılarında Erdoğan’ın Davutoğlu ile ilgili söylediklerinin artık herkesin bildiği bir sır olduğunu vurgulayan Erdoğan’a yakın kaynaklar, Erdoğan’ın kendisine karşı oluşturulmaya çalışılan “gizli ittifak”tan haberdar olduğunu ifade etti.

SIKI TAKİP

 

Erdoğan’ın Davutoğlu’na “Yeni Anayasa” için katlandığını vurgulayan Erdoğan’a yakın kaynaklar şu bilgileri verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı Başbakanlığı ve AKP Genel Başkanlığını bırakırken bir kumpasa düştüğüne inanıyor. Neden Davutoğlu’nu seçtiğini net olarak açıklamasa da herkes biliyor. Davutoğlu ile ilgili kaygılarını etrafına anlatmıştı. Şimdi kaygılarının hepsinin doğru çıktığını düşünüyor ve bunu da açıkça dillendiriyor. Bu konuyu çözecek. Ama ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık’ konusu var. Dere geçerken at değiştirmenin yaratacağı sıkıntıdan endişeli. 


TBMM’de 330’u bulmak için fireye tahammülü yok. Ancak kendine karşı kurulmak istenen kumpası da yakından takip ediyor. Yurt dışı gezilerde uçakta yapılan ‘dost sohbetleri’nde verdiği mesajların hepsinden haberi var. Uçakta ve kapalı kapılar arkasında Fethullah Gülen için edilen sözleri de biliyor. Daha başka konular da var. Uluslararası ilişkiler var. Bana öyle geliyor ki bu iş ‘Yeni Anayasa’ teklifinin TBMM’deki oylamasına kadar böyle gidecek. Sonra kesin çözüm bulunacak.”

FOTOĞRAFLAR
 

Başbakanlık, AKP ve Ak Saray kulislerinde en üst düzeyden sıradan çalışanlara kadar çok konuşulan konulardan biri de Erdoğan-Davutoğlu görüşmelerinin fotoğrafları ve görüntüleri. Bilgisayarlarda indirilen görüntü ve fotoğraflar üzerinden ikilinin ilişkileri yorumlanıyor. En son İstanbul’da yarım saat süren görüşmenin görüntülerini izleyenlerin “Bu iş bitiyor galiba” şeklinde yorumu yaptıkları konuşuluyor. Özellikle Davutoğlu’nun hali üzerinde durulduğu bildiriliyor.

TBMM BAŞKANI ARABULUCU

 

Bu arada AKP kulislerinde Erdoğan ve Davutoğlu arasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın arabuluculuk yaptığı ifade ediliyor. Davutoğlu’nun da Erdoğan’ın da Kahraman’a saygısı olduğunu ifade eden AKP’liler, ilişkilerin kopmaması için Kahraman’ın kritik rol oynadığını kaydediyorlar. 

Erdoğan’ın Yeni Anayasa konusunda Davutoğlu ile değil doğrudan Kahraman ve AKP TBMM Grup yönetimi ile temasta olduğunu vurgulayan bir AKP MKYK üyesi şunları söyledi:
“Şu anda taraflar birbirlerine katlanıyor. Ama bu işin uzun süre devam etmesi zor görünüyor. Davutoğlu’nun yerinde gözü olanlar da kulislere başladı. Öyle görünüyor ki bu iş birkaç ay içinde sonuca bağlanacak. Yeni Anayasa için ışık görülmezse belki daha da erken sonuçlanır. Tabi bu normal koşullar için geçerli. Reza Zarrab gibi operasyonların nereye gideceği, başkalarının gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Bu tür operasyonlar artarsa Davutoğlu sorunu ertelenir.” 
Aydınlık
➽ Paylaş: