6 ayda 319 bin çek karşılıksız çıktı
Karşılıksız çekteki büyük artış nedeniyle hapis cezası yeniden gündemde. CHP eski Ankara Milletvekili Sinan Aygün hapis cezasının çare olamayacağını söylerken, bu yılın ilk dört ayında 3 milyar 379 bin liralık 307 bin 664 adet senet protesto edildiği öğrenildi. TÜİK verilerine göre 21 milyon aileden 19 milyonu borçlu durumda...6 ayda 319 bin çek karşılıksız çıktı
Karşılıksız çeklerde hapis cezasının kaldırılmasını sağlayan kanun teklifini veren CHP eski Ankara Milletvekili Sinan Aygün, “Hapis cezası ekonomiyi düzeltmez” dedi.
Sözcü'nün haberine göre 2016 yılının ilk altı ayında 11 milyar 74 milyon liralık 319 bin 556 çek karşılıksız çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çek adedinde yüzde 15.6 artış yaşandı. Karşılıksız çeke hapis cezası verilmesine ilişkin uygulama 3 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 6273 Sayılı Çek Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kaldırıldı. Cezanın kalkmasının ardından 2013 ve 2014 yıllarında düşüş yaşanmasına karşın 2015 yılında patlama yaşandı.
CEZAEVLERİNDE YER YOKTU
CHP ile AKP'nin ortak olarak çıkardığı tek düzenleme olan hapis cezasının kaldırılmasını sağlayan düzenlemenin tekrar değiştirilmesi ile ilgili Sinan Aygün SÖZCÜ'ye şunları söyledi: Kanun teklifini verdiğimde bir çok kişi hapis cezası ile karşı karşıya idi ve cezaevlerinde yer yoktu. Hapse atılan kişi borcunu nasıl ödeyecek dedik. İş dünyasından gelen talepleri değerlendirdik ve teklifi hazırladık. Hükümette sıcak baktı ve yasal düzenleme yapıldı. Ancak son dönemde karşılıksız çek sayısında önemli bir artış oldu. Hızlı bir artış var. Bu da ekonomiyi sarstı. Ama hapis cezasını tekrar getirmek çözüm olacak mı bilemiyorum. Çok tehlikeli bir geçiş. ‘korkar öderler' deniyor. Bu ortamda hapis cezası gelince ekonominin düzelecek diye görmüyorum.
AİLELERİN YÜZDE 90'I BORÇLU
Bu yılın ilk dört ayında 3 milyar 379 bin liralık 307 bin 664 adet senet protesto edildi. Bu yılın ilk yarısında vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçları 394.3 milyar liraya yükseldi. Vatandaş bankalara borcunu zamanında ödeyemediği için icralık olan kredi tutarı 18.3 milyar liraya çıktı. TÜİK verilerine göre de 21 milyon ailenin 19 milyonu yani yüzde 90'nının bankalara borçlu durumda. Merkez Bankası verilerine göre ise 2.6 milyon kişi borcunu ödemediği için bankaların kara listesinde yer alıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre ise 2009-2015 yılları arasında 929 binden fazla kişi borcunu ödemediği için hapse girdi.