Cerattepe’yi bekleyen ‘KORKUNÇ’ son!

Orman Mühendisleri Odası, Artvin Cerattepe'de yapılacak maden ocaklarının doğaya vereceği zararlarına ilişkin 17 sayfalık rapor hazırladı...
 

Cerattepe’de 
altın ve bakır maden ocağı açılırsa ne olur?

Yandaş işadamı Mehmet Cengiz'in Cerattepe'de altın ve bakır maden ocağı açması halinde Artvin'in ‘heyelan' riski yaşayacağı ve maden sahalarının ekolojik dengeyi bozacağı belirlendi....



VAHİM RAPOR

Orman Mühendisleri Odası, Cerattepe ve Genya Dağı ormanlarında planlanan madencilik faaliyetlerinin doğal kaynaklar üzerine etkilerini araştırdı. Odanın Prof. Dr. Cantürk Gümüş başkanlığındaki 6 öğretim üyesinden oluşan heyete hazırlattığı 17 sayfalık raporda vahim saptamalar yapılarak, “Artvin Cerattepe ve Genya ormanlarında madencilik yapılmasın” denildi.

TELEFERİK SİSTEMİ

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, “İşletmede kapalı galeri uygulaması olacak. Çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe'nin rengarenk ağaçlarının zarar görmesine özen gösterilecek” sözleri doğru çıkmadı.



Oda Başkanı Ali Küçükaydın,183 kişinin çalışacağı yerde istihdam yaratılamayacağını savunarak “Teleferik sisteminin geçeceği güzergahta binlerce ağaç kesilmek zorunda kalacak. O bölge ağaç ve bitki örtüsü açısından yaşanılmaz olmaktan çıkar, Artvin mahvolur” dedi.

SİYANÜR KAÇINILMAZ

Bilimsel raporda, her iki maden sahasının etki alanında Artvin kent merkezi, önemli koruma alanları ve turizm merkezleri bulunduğuna işaret edildi. Cerattepe'de planlanan madencilik sahasının 250 hektardan 4 bin 406 hektarlık bir alana yayılmasının sağlandığı belirtilerek, “Altın ve bakır madenciliği bu alanda atık havuzlarının ve siyanür kullanımının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir” denildi.

ZEHİRLİ ATIKLAR

Raporda, yandaş işadamına verilen maden işletme ruhsatının Artvin'de yaratacağı tahribatlar şöyle açıklandı:

Şehrin içme suyu kaynakları madencilik sınırları içinde. İşletme yapıldığı takdirde oluşacak ağır metaller ve diğer zehirli atıklar yüzeyden veya yeraltından bu kaynaklara rahatlıkla karışabilir.

Şirketin hazırladığı proje ve ÇET raporundan Cerattepe ve Genya Dağı birleştirilmiş ve alanın tümü; altın, bakır, çinko ve gümüş madenciliğine açılmıştır.

Maden sahasında kurulacak atık su havuzları şehrin su kaynaklarını kirletecek ve insanlar için ciddi tehlike oluşturacak. Şehrin çatısında yapılan sondaj faaliyetleri ve küçük patlatmaların bile yüzey ve yeraltı sularının yer değiştirmesine yol açacağı noktasında halktan şikayetler geldi. Bu sonuç kaçınılmazdır.

BÜYÜK HEYELAN RİSKİ

MTA'nın raporunda, Kafkasör-Cerattepe'den Çoruh Nehri kıyılarına kadar olan tüm şehrin önemli bir bölümünün yüksek heyelan riski taşıdığı belirtilmiştir. Maden çıkartılması sırasında yapılacak patlatmalar su kaynaklarını tahrip edeceği gibi büyük heyelanlara yol açma riski yüzünden kent için ciddi tehdit unsurudur.

SİYANÜR TEHDİDİ

Madenciliğin açık işletme olarak yapılması ve çıkartılan rezervin aynı yerde zenginleştirilmesi durumunda kurulacak olan tesislerden açığa zehirli bazı gazlar ve azot oksitler çıkacaktır. Böyle olursa “asit yağmurları” oluşur. Asit yağmurları sadece su kaynakları, bitki örtüsü ve balık vb. tüm sucul canlıları olumsuz etkilemez. Maden sahaları şehir merkezine çok yakın olduğu için insanlar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek etkiler doğurur. Bu sorunları hala yaşayan Murgul ilçesi buna örnektir.

AĞAÇ KATLİAMI

Madencilikte yol inşası, şantiyelerin kurulması, galerilerin açılması, rezervin depo edileceği pasa sahası, atık havuzlarının yapımı için geniş alanlara ihtiyaç duyulur. Bu amaçla da on binlerce ağacın kesilmesi, yüzlerce hektarlık ormanlık alanın tıraşlanması zorunlu olacaktır. Bu da heyelanları tetiklemesi anlamına gelir.


DEVASA ÇUKUR

Artvin'in tam üzerinde devası bir çukur oluşacak. Oluşacak zararlı ve zehirli tozlar kentin üzerine yağacak. Düşük istihdam ve katma değer tatmin edici bir kamu yararı sağlamaz.

Kaynakları talan etmek gibi bir tasarrufun gelecekte en başta bizleri olumsuz etkileyeceği açıktır. Çevreye verilen zarar aslında tüm canlılara ve insanlığa verilen zarardır.

MADENCİLİK YAPILMASIN

Madencilik için yapılacak olan ağaç kesimi, yol yapımı, oluşacak toz bulutları, pasa yığınları, cevher stokları, zenginleştirme tesisinde kullanılacak kimyasallar, kirlenen yüzey ve yeraltı suyu, atık barajı, asit maden drenajı, patlatma ve heyelanlar yaşam destek sistemlerini 

bozan, sağlıklı bir yaşama dair ne varsa yok edecek unsurlardır.
Sözcü
➽ Paylaş: