AKP’den ‘genç işsizliğe’ çözüm: “ Genç Sömürü!”

Patron partisi AKP, son yıllarda artan "genç işsizlik" oranını düşürmek için, patronların işine yarayacak bir plan yaptı. Buna göre en ucuz işgücünün çalıştırıldığı tekstil, turizm ve perakende sektörlerinde 26 yaş altı çalışanların işveren primlerini devlet ödeyecek. Böylece hem gençler ucuz işgücü olarak daha yoğun olarak kullanılacak, hem de patronların yükü azaltılmış olacak. Hükümet böylece "işsizliği azaltma" adı altında genç nüfusa yönelik derin bir sömürü planını hayata geçirecek...

Patron partisi AKPnin
 ‘genç işsizliğe’ çözüm planı:
 Genç sömürü!

AKP hükümeti, son yıllarda TÜİK verilerine de yansıyan ve büyük oranlarda artış gösteren "genç işsizliği" azaltmanın yolunu, 26 yaş altı gençleri ucuz işgücü olarak istihdam etmekte buldu... 


Üstelik bu plana göre, 26 yaş altı çalışanların işveren primlerini devlet üstlenecek, böylece AKP patronlara bir kıyak daha yapmış olacak. Söz konusu planın, en ucuz işgücünün çalıştırıldığı tekstil, turizm ve perakende sektörlerinde uygulanması öngörülüyor.

Genç işsizlik rakamlarını azaltmak isteyen hükümet, patronlarla birlikte yeni bir çalışma başlattı. Hedefte 26 yaş altı çalışanların işveren primlerinin devlet tarafından ödenmesi var. Öncelikli sektörler ise  tekstil, turizm ve perakende olacak. Hükümet böylece "işsizliği azaltma" adı altında genç nüfusa yönelik derin bir sömürü planını hayata geçirecek.


SİGORTA PRİMİNİ PATRON YERİNE DEVLET ÖDEYECEK

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, son dönemde artışa geçen genç işsizlik oranlarını aşağı çekmek için hükümetin yeni bir plan üzerinde çalıştığı öğrenildi. Pilot uygulaması Doğu illerinde hayata geçirilecek plana göre, 26 yaş altındaki nüfus için sigorta işveren primlerinin devlet tarafından ödenmesini öngörüyor. 1 milyona yakın genci ilgilendiren uygulamanın tüm ülkeye yayılması durumunda, yüzde 19'a dayanan genç işsizlik oranının 7 puan düşeceği tasarının ek maddelerinde belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanan tasarı için, perakende ve tekstil patronlarının görüşleri de alındı. Sektör temsilcileri bu konuda ciddi bir istihdam sağlamayı hazır olduklarını, özellikle Doğu illerinde tekstil atölyelerinde ve AVM'lerde çok sayıda istihdam yaratabileceklerini hükümete iletti.

İLAVE UCUZ İŞGÜCÜ ALININCA MEVCUT ÇALIŞANLARIN DURUMU TEHLİKEYE DÜŞECEK

Öte yandan tasarı, mevcut istihdam düzenini tehdit edici bir yan da barındırıyor. Yasaya her ne kadar mevcut işçilerin muhafazası şartının gelebileceği konuşulsa da, tasarı kimi belirsizlikler içeriyor. Primi devlet tarafından ödenen yeni işçiler geldiğinde, patronların eski çalışanları istihdam etmek istemeyeceği öngörülüyor.

BAKANLIK TEMSİLCİLERİ PATRONLARLA BULUŞTU

Konuyla ilgili olarak tarafların da sık sık buluştuğu ifade edildi. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, başta perakende olmak üzere birçok patron temsilcisi ile bir araya gelerek arama toplantıları gerçekleştiriyor.

İŞSİZLİĞİ AZALTMA ADI ALTINDA DERİN SÖMÜRÜ


Patron temsilcileri, Bakanlığın konuyla ilgili olarak kendilerinde fikir aldığını belirterek şu açıklamayı yaptı: "İşveren primi konusundaki düşüncelerimizi ilettik. Bu konuda bir adım gelirse istihdama ciddi katkı sağlayacağımızı ilettik. Özellikle AVM'ler konusunda her iki tarafa da ciddi kazançlar getirecektir. İş yeri sahipleri yüksek kiralar nedeniyle zorlanıyor. Böyle bir destek hem işsizliği azaltır, hem de AVM'lere doping etkisi olur."
➽ Paylaş: