‘Kızım sana söylüyorum gelin hanım...’

Güçlü Meclis Platformu, Gambiya’da yaşanan siyasi krize dair basın açıklaması yaptı. Beşiktaş Meydanı’ndaki açıklamada ‘Başkanlık’ vurguları dikkat çekti...
‘Başkan sandıkla geliyor sandıkla gitmiyor,
 Kızım sana söylüyorum gelin hanım...’

Güçlü Meclis Platformu, Gambiya'daki siyasi krize dair eylem yaptı. Eylemde Türkiye'yi bekleyen 'Başkanlık' tehdidine yapılan vurgular manidardı...

“Benim Meclisim” sloganıyla yola çıkan Güçlü Meclis Platformu üyeleri eylemde “Başkan diye seçildi, kral gibi gitmedi”, “Tek adamı seçtiler, krallığa geçtiler”,  “Tek adama bu kadar yetki çok geldi”, “Gambiya 1’den büyüktür”, “Güçlü Meclis, Güçlü Gambiya”, “Başkan sandıkla geliyor sandıkla gitmiyor”, “Başkanlık darbelere zemin hazırlıyor”, “Darbe yaşanan ülkelerin yüzde 74'ü Başkanlıkla yönetiliyor”, “Gambiya halkı yalnız değildir”, “Gülme Gambiya’ya gelir başına”, “Kızım sana söylüyorum, gelin hanım nasılsınız?” yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamada, Gambiya Eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in seçim yenilgisine rağmen koltuğu uzun süre terk etmediği hatırlatılarak Gambiya halkının milli iradesinin gasbedildiği, demokratik yöntemler kullanılarak demokrasinin yok edildiği belirtildi.

7 Haziran seçimi sonrası AKP’nin yeni bir seçim dayatmasına gönderme yaparak,  
“Seçim sonuçları hoşunuza gitmeyebilir, seçim sonuçları  hoşunuza gitmediği için “Hadi tekrar bir seçim yapalım” gibi  düşüncelere sahip olan arkadaşlar da tanıyoruz fakat  müsaadenizle bu sıfatın altını çizmek istiyorum değerli  arkadaşlar;  Başkan, evet başkan Jammeh, doğrudan seçim sonuçlarını  tanımadı. Başkan Jammeh’e seçim sonuçlarını tanımama cüretini veren nedir? Gambiya halkının iradesini gasbetme cesaretini kendisine veren, başkan olmasından dolayı yasama, yürütme ve yargı üzerinde sağladığı güç müdür? denildi.

Jammeh’e tepki gösterilen açıklamada “Bugün Gambiya’da bağımsız bir yargı olsaydı, yürütmenin  altında ezilmeyen, tüm bir milleti temsil eden, korkmayan,  çalmayan, çırpmayan bir meclis olsaydı, Jammeh, buna cüret  edebilir miydi?” diye soruldu.

Jammeh’in ilan ettiği OHAL’in Senegal ile Gambiya’yı savaşın eşiğine getirdiği belirtilerek “Bir adamın hırsı, bir adamın kişisel ihtirasları uğruna,  bir millet heba edilir mi?  Bir millet uçuruma sürüklenir mi? Bir başkanlık uğruna, bir millet bölünür mü? Başka bir ülkenin ordusuyla kendi milletini karşı karşıya getirmeye utanmıyor musun Jammeh? Ne istedin de yapamadın senelerdir? denildi.

Açıklama, “Tüm bunları nazara aldığımızda, Gambiya ile kardeş halk olduğumuzu, kendilerinin duygularına eşlik ettiğimizi, onların yanında olduğumuzu, diktatörlerin er ya da geç alaşağı edileceğini, Başkan Jammeh’in de bundan nasibini alacağını kendilerine söylemek isterdik ki tam da bunu söylerken tarih bizi haklı çıkardı. Jammeh milyonlarca yıl yöneteceğim dediği ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Gambiya halkının demokrasi hasretine şahidiz. Yeni seçilen Başkanın demokrasiye sahip çıkmasını, kuvvetler ayrılığını tanımasını ve tek adama dönüşmemesini diliyoruz. Umudunuzu kaybetmeyin” ifadeleriyle sona erdi.
➽ Paylaş: