İşte NBŞ'den uzak durmak için 10 neden!

Tıp otoriteleri şekerin her türlüsünün insan sağlığına zararlı olduğu konusunda hemfikir. Peki, nişasta bazlı şekerin zararı hangi özelliklerinden kaynaklanıyor, NBŞ vücutta nasıl bir seyir izliyor ve hangi organları etkiliyor?..
.
Nişasta bazlı şeker (NBŞ) neden zararlı?  
SivriSinekCaz
14 şeker fabrikasının özelleştirileceğinin açıklanmasıyla dikkatler bir kez daha nişasta bazlı şekere yöneldi... 

Halihazırda birçok gıdada kullanılan nişasta bazlı şekerin daha çok kullanım alanı bulacağı, şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilen şekerin de yerine geçeceği düşüncesi, tıp uzmanları başta olmak üzere birçok çevrede tedirginlik yarattı.

NTV.com.tr'den Tülay Karabağ'ın haberine göre, nişasta bazlı şekerin, kan şekerini adeta jet hızıyla yükselttiğini söyleyen Fitoterapi UzmanıDr. Ümit Aktaş, NBŞ’nin birçok ciddi hastalığa yol açtığını ve herkes için zararlı olduğunu söyledi, ancak şekerli gıdaları daha çok tüketen çocuklara vurgu yaptı.


“BİR ÇOCUĞA YAPILABİLECEK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

“İçi şekerle, katkı maddeleriyle dolu çöp yiyecekler yedirmek bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülüktür” diyen ve çalışmalarını daha çok sağlıklı beslenme ve hastalıklardan korunma üzerine yoğunlaştıran Dr. Ümit Aktaş, ntv.com.tr’nin NBŞ hakkındaki sorularını yanıtladı. 


İşte Dr. Aktaş’ın ifadesiyle nişasta bazlı şeker gerçeği:

Nişasta bazlı şeker nedir, ne için kullanılır?


NBŞ, genellikle mısırdan elde edilen bir sıvı şekerdir. NBŞ, şeker kamışından ya da pancardan elde edilen sofra şekeri (sakkaroz) gibi tek başına tüketilmez ama endüstriyel olarak üretilmiş gıdaların hemen hepsinde karşınıza çıkar. Liste çok uzun ve çok çeşitli: Meyve suları, gazlı içecekler, gofretler, bisküviler, dondurmalar, reçeller, faydalı olarak lanse edilen meyveli yoğurtlar… Hatta ketçaptan hardala, endüstriyel olarak üretilmiş turşulardan hazır salata soslarına ve paketlerde satılan çorbalara kadar aklınıza gelmeyen pek çok gıdanın içinde nişasta bazlı şeker vardır. Etiketlerde İngilizce HFCS (High Fructose Corn Syrup)olarak da karşınıza çıkabilir. Tüm pastane ürünlerinde, baklavalarda da bu en zararlı şeker formu kullanılır.

NBŞ’nin pancardan elde edilen şekerden ne farkı var, NBŞ zararlı da diğer şekerler zararsız mı? 

Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla fırlatan nişasta bazlı şeker, şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz, sağlık açısından en zararlı olan şeker türüdür. Karaciğer yağlanmasına, iç organ yağlanmalarına ve yüksek trigliserid oranına sebep olur.

Madem bu kadar zararlı neden gıda endüstrisi tarafından çok seviliyor? 

Çünkü NBŞ, pancardan ve şeker kamışından elde edilen şekerlere göre hem daha ucuz hem de çok daha tatlı. Gıdaların raf ömrünü uzatmak gibi bir maharetinin de olması onu vazgeçilmez kılıyor. Bunlar gıda üreticileri için harika özellikler, hem ürünün maliyeti düşüyor hem de raf ömrü uzuyor. 
➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..