Yer Kadıköy! ‘Munzur özgür akacak!’

Tunceli'deki Munzur Suyu üzerinde yapılacak olan barajlar İstanbul'un Kadıköy ilçesinde protesto edildi. Munzur Koruma Kurulu'nun yaptığı açıklamada "Munzur Özgürdür, Özgür Akacak!, Munzur Hayattır Hayatın akışı durdurulamaz!, Munzuruma Dokunma!" denildi...

Yer Kadıköy! ‘Munzur özgür akacak!’


  Tunceli ile ilçesi Ovacık arasında arasında yer alan Munzur Vadisi üzerinde bir çok HES ve barajların yapılması kararı alınmıştı...


Bugün Kadıköy'de bir araya gelen binlerce kişi "Munzuruma Dokunma!" sloganı altında bir araya gelerek, barajların yapılmasını protesto etti. Eyleme CHP'nin Tunceli Milletvekili Gürsel Erol da destek verdi.

 Dersim Dernekler Federasyonu, Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) öncülüğünde Tunceli'de barajlarla yapılan doğa katliamı Kadıköy’de kitlesel yürüyüş ile protesto edildi. “Munzur özgür akacak” şiarıyla Süreyya Operası’ndan İskele Meydanı’ndan yürüyen yüzlerce insan hükümete , Munzur’a dokunma uyarısı yaptı.

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF) ve Munzur Koruma Kurulu, 14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam İçin Barajlara Karşı Eylem Günü ve Ormanları Koruma Haftası dolayısıyla Kadıköy ‘de “Munzur özgür akacak” yürüyüşü düzenledi. HDP milletvekili Erdal Ataş, CHP milletvekili Gürsel Erol, Alevi kurumlarının, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerinin katılımıyla gerçekleşen eylemde, yüzlerce insan Süreyya Operası önünden İskele Meydanı’na yürüdü.



Davul zurna eşliğinde yapılan yürüyüşte, “Dost ve düşman herkes bilsin, Dersim’de doğa kazanacak”, “Bir dağ, bir nehir, bir vadi yok edilişe direniyor”, “ Bırakın Munzur özgür aksın, Hasan Keyf’ine baksın” yazılı pankartlar taşındı. Hep bir ağızdan, “Munzur özgür akacak”, “Munzur darda Dersim ayakta”, “Direne direne kazanacağız”, “Baraj yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganları atan kitleye, çevredeki yurttaşlar alkışlarla destek verdi.

Munzur Koruma Kurulu bir açıklama yaparak barajları protesto etti. Açıklamada, "Sularımız, topraklarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız, yasa ve yönetmeliklerle sermaye sahiplerine devrediliyor. Hayatlarımız sermaye sahiplerinin insafına teslim ediliyor. Topraklarımız kiralanma bahanesiyle altın tepside sermaye sahiplerine peşkeş çekilerek, Dersimin yerel tarımı ve yaşam biçimi ortadan kaldırılmak isteniyor. Atalarımızın, dedelerimizin yüzyıllardır koruyup kolladığı, bizlere emanet ettiği yaşam alanlarımızdan, göçe zorlanarak yurtsuzlaştırılıyoruz. Yaşam alanlarımıza, suyumuza, toprağımıza göz koyanlar durmuyor! Buna rağmen, bütün bu saldırılar, bulunduğu her yerde yerel halkın direnişiyle karşılaşıyor. Mücadelenin gücü bütünleşerek çoğalıyor!" denildi.

 Açıklamada, "Yıllardır, bilimsel raporlarla, aldığımız gerekçeli yargı kararlarıyla, yaşadığımız gerçeklerle bu projelerin asıl hedefinin emperyalizmin pençesinde hedefine ulaşma gayreti içerisinde olan vahşi kapitalist sömürünün rant paylaşımları olduğunu, en başta maden, baraj ve HES’ler ile suların ticarileştirilmesi hedefiyle topraklarımıza ve sularımıza el koyma, bizleri yurtsuzlaştırma; derelerimizin, vadilerimizin ve yaşam alanlarımızın yok edilmesine yönelik olduğunu anlatmaya çalıştık. Yılmadık! Mücadelemizi dün olduğu gibi bugün de, yarın da yılmadan büyüterek devam ettireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Dost düşman bilsin ki Dersim’de doğa kazanacak! Bizler, suyuna, toprağına, yaşam alanlarına, tarihi- kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıkan Dersim Halkı olarak; Akıl, bilim ve izandan yoksun projelerin uygulayıcıları ve sahiplerini bir kez daha uyarıyoruz. Sizlerin, yaşam alanlarımızı yok edecek projelerinize Dersimde yaşam hakkı tanımayacağız." ifadeleri kullanıldı.


➽ Paylaş: