Havuz medyasının ekranlarını kapatıyoruz

Türkiye, AKP-MHP elinde baskın bir seçime giderken, televizyonlar tek bir adayın propaganda aracına dönmüş durumda. Bugün de bu adaletsizliği, eşitsizliği protesto etmek için saat 20'den itibaren televizyonlar kapanacak, vatandaşlar parklarda buluşacak...

Havuz medyasının ekranlarını kapatıyoruz
Seçimlere giderken, havuz medyasının AKP-MHP propaganda aracına dönüşmesine ve muhalif partilere daha az süre vermesine hatta hiç görmemesine tepkiler giderek büyüyor... 

Bugün de bu duruma dur demek için havuz medyasına karşı eylemler yapılacak. Tekel medyanın ekranları kapatılacak, vatandaşlar parklarda buluşacak. Kampanya bugün saat 20.00 itibariyle birçok katılımcı ile farklı şehirlerde başlayacak.

TAMAM KAPATIYORUZ

Birçok vatandaşın yanı sıra çok sayıda milletvekili, sanatçı ve aydının da destek vereceği kampanya, Birleşik Haziran Hareketi tarafından "Tamam kapatıyoruz" sloganıyla tüm ülkede başlatıldı. Hareket, dezanformatif haberlerle nefret ve yalan saçan havuz medyasını protesto etmek için tüm ülke vatandaşlarına çağrıda bulundu. Haziran Hareketi, "Havuz Medyası Yalan Makinası! çok yakında KAPATıyoruz! Bunları izlemeye devam etmeyin" diyerek tek bir adayın sesinin çıkmasına izin veren, diğer adayları es geçen yandaş ve tekel medyaya karşı mücadelesini verecek. 

Haziran Hareketi tüm herkese yaptığı çağrıda, TRT için "Halkın parasıyla halka yalanlar anlatıyor" derken, AKP'nin çeşitli dönemlerde ele geçirdiği medya kuruluşlarını da sıraladı. Öte yandan, OHAL döneminde kapatılan yayın kuruluşları da hatırlatıldı. 
PENGUEN HABERCİLİĞİNE DUR DEMEK İÇİN BULUŞMALAR
Penguen haberciliğine ve televizyonculuğuna dur demek için bugün İstanbul’da saat 21.00’da Koşuyolu Parkı’nda, Eyüp’te aynı saatte Karadolap Parkı’nda “Haydi televizyonu kapat parkta buluşalım. Çay demli bekliyoruz” buluşması yapılacak. İstanbul Bakırköy Karaltepe Parkı’nda ise “Kapatıyoruz parklarda buluşuyoruz” kampanyası 19 Mayıs'ta 20.30’da başlayacak. Maçka Parkı'nda gerçekleşecek buluşma ise bugün saat 19.30'da. Ali İsmail Korkmaz Parkı'nda 21.00'da bu akşam buluşulacak. 


Ankara’da ise bugün saat 20:30’da Kuğulu Park’ta, 20.00’da ise Menekşe Erbay Parkı'nda “Kapatıyoruz çayda buluşuyoruz” kampanyası için buluşulacak. Öte yandan Ankara’da yarın Batıkent Kültür Evi Bahçesi'nde gerçekleşecek olan “TAMAM KAPATIYORUZ” buluşmasında BirGün Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Berkant Gültekin ve BirGün Gazetesi yazarı İrfan Değrimenci yer alacak. Yine 20 Mayıs’ta da Yüzüncü Yıl Parkı’nda gerçekleşecek etkinlikte BirGün Gazetesi’nin Ankara Bürosu’ndan gazeteci Nurcan Gökdemir, Halk TV Yayın Müdürü Semra Topçu katılacak.

Denizli halkı ise bugün saat 20.30’da Adalet Parkı’nda “haydi televizyonu kapat parkta buluşalım. Çay demli bekliyoruz” kampanyasında buluşacak. 20 Mayıs Pazar günü 20.00'de Malatya'da Murat Doğan Parkı'nda. Gaziantep’te ise bugün Şehir Er Ömer Bayrak Parkı’nda “kapatıyoruz çayda buluşuyoruz” kampanyası 20.00’da yapılacak. Malatya’da 20 Mayıs 20.00’da Murat Doğan Parkı'nda da bir buluşma yapılacak.

Öte yandan Bursa, Eskişehir, İzmir ve birçok şehir de kampanyaya destek olmak için parklarda toplanacak.


'TRT DE BU KERVANIN İÇİNDE'

Adaylara eşit davranmayan, sadece iktidarın sesini yansıtan havuz medyasını KAPATıyoruz diyen Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Burak Yücel ABC’ye konuştu. Burak Yücel konuşmasında, “Birleşik Haziran Hareketi tarafından havuz medyasını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlik, TAMAM KAPATIYORUZ!” dedi.
Medyanın daha da tektipleştiğini ve daha yozlaştığını dile getiren Yücel, “Sizin de yakından takip ettiğiniz üzere halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı uzun bir süredir gasp edilmiş durumda. Bunun en somut örneğini Gezi Direnişi sırasında penguen medyasının pratiğinde gördük. O günden bu güne medya daha da tektipleşti, daha da yozlaştı. 

 Sahibinin sesi bir medya hakim oldu maalesef. Bugün sizin de dahil olduğunuz birkaç onurlu medya organı haricindeki tüm medya kurum ve kuruluşları bir çeşit Saray megafonu ya da 'billboard’u haline gelmiş durumda. Halkın ödediği her faturadan pay alan TRT de bu kervanın içinde. Bu hiçbir yanıyla meşru değildir. Yapılan özünde hukuki de değildir. Dolayısıyla bizim yaptığımız halk nezdinde bir farkındalık yaratarak çok temel bir hakkımıza sahip çıkmaktır.

 Haber alma ve sesimizi herkes kadar eşit bir biçimde duyurma hakkımıza sahip çıkıyoruz. #KapatGitsin diyoruz. O yüzden bu akşam 20:00’da havuz medyasının tüm kanallarını kapatarak parklarda ve forumlarda buluşuyoruz. "Nerede o eski sohbetler, televizyon icat oldu muhabbetler bozuldu" diyen tüm dostlarımızı bekliyoruz.” diye konuştu.

Yine Birleşik Haziran Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Alper Taş da ABC'ye konuşarak, "Tek adam rejimine karşı başlattığımız bir mücadele bu. Medya özgürlüğü açısından önemli bir adım. Yandaş medyayı kapatıp, Tele1 gibi yandaş olmayan medyayı açıyoruz." dedi.

ABC'ye konuşan başka bir Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Önder İşleyen konuya ilişkin şunları söyledi:

Kamu kaynaklarıyla oluşturulan havuz üzerinden iktidarın tekelinde bir medya düzeni kuruldu. Bu medya düzeninde halkın sorunlarına yer yok. Muhalefetin sesine yer yok. Sadece iktidar konuşuyor. Medya, tek yanlı yayının da ötesine geçerek muhalefeti susturmanın da aracı haline geliyor. Medya üzerinden tehditler ve ihbarlarla muhalefete, muhalif bireylere yönelik bir baskı oluşturuluyor. KAPATIYORUZ eylemi bu medya düzenine yönelik bir protesto. Bir yanıyla kararmış ekranların karşısında yeni bir 1 dakika karanlık eylemi.

KAPATIYORUZ çağrımız aynı zamanda kendi imkanlarıyla, her türlü zorluğa rağmen ayakta durmaya çalışan BirGün’e, Cumhuriyet’e, Evrensel’e, Tele-1’e, Halk TV’ye vb yayınlara sahip çıkma çağrısıdır. Evet, kirlenmiş, tek yanlı yayın yapan, iktidarın kontrol ve baskı gücüne dönüşmüş medyayı kapatıyoruz bağımsız medyaya güç veriyoruz.  Bu çağrının bir başka yönü de parklarda buluşma çağrılarımız. Evet, kapatalım ve parklarda halkın HAYIR kürsüsünü, özgür medya kürsüsünü kuralım diyoruz. Bunun için bu akşam 20.00’de bu havuz medyasını kapatacağız #KapatGitsin etiketine yazacağız, video ve fotoğraflarımız paylaşacağız. Aynı anda parklarda buluşacağız. Bu buluşmalarımız hafta sonunda ve daha sonra da devam edecek.
➽ Paylaş: