Tanzim de ÇARE olamadı!
Tanzim satışlar kar etmedi, tanzim çadırlarda satılan salatalık şubat ayı zam şampiyonları listesine ilk 5’ten girdi. Tanzimde satılan 8 ürünün 4’ünün fiyatı artmaya devam etti. Sebze meyvede yıllık enflasyon yüzde 59,7Tanzim de sebzenin ateşini düşüremedi
TÜİK Şubat ayı tüketici ve üretici fiyatlarındaki enflasyonu açıkladı. Buna göre tüketici enflasyonu şubat ayında yıllık yüzde 19,67 olarak gerçekleşti...
Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yer alan ana harcama gruplarında, şubatta aylık bazda en yüksek artış, yüzde 2,48 ile sağlık grubunda gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibarıyla şubatta, aylık bazda en yüksek artış yüzde yüzde 2,48 ile sağlık grubunda görülürken, eğitimde 1,64, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,9, lokanta ve otellerde yüzde 0,87 ve ulaştırmada yüzde 0,71 artış kaydedildi.
Şubatta ana harcama grupları itibarıyla endekste en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,81 ile giyim ve ayakkabı oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,39, eğlence ve kültürde yüzde 0,37 ve haberleşmede yüzde 0,34 düşüş gerçekleşti.
Tanzim satış etkisiz kaldı
TÜİK verilerinden derlediğimiz verilere göre tanzim satışlarla halka maliyetin altında sınırlı sayıda sunulan ürünler bu malların Türkiye’deki genel fiyat seviyesine etkisi sınırlı kaldı. Tanzim olarak satışa sunulan çarliston biberden patatese kadar ürünlerin bir kısmında şubatta da fiyatlar artmaya devam ederken, bazı ürünlerde ise sınırlı bir azalma görüldü. Tanzimde satılan 8 üründen 4’ünün fiyatı artarken 4’ünün fiyatı düştü.
Şubat ayının zam şampiyonu sadece 4 hafta içinde fiyatı yüzde 35’ten fazla artan marul oldu. Marulu ise maydonoz, kırmızı lahana, dereotu, salatalık ve sarımsak takip etti. Öte yandan tanzim çadırlarda satılan salatalığın fiyatı en çok artan 5. Ürün olması ise dikkat çekti. İşte Şubat ayı zam şampiyonları.
‘Amaç seçimlere kadar zaman kazanmak’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, iktidarın perakendeciler üzerinde yaptığı baskı ve tehdide karşın, enflasyonun yıllık bazda yüzde 19.67 olduğunu belirterek, “Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalıştıkları tanzim satışlar enflasyona çare olmadı. Yaş sebze ve meyvede yıllık enflasyon yıllık yüzde 59.7. Zaten vatandaş cebine bakınca gerçek enflasyonun ne olduğunun farkında” dedi.
Erdoğdu sözlerine ‘Erdoğan yönetiminin gelir adaletsizliğini derinleştiren enflasyonu kontrol altına almak için bir planı yok. Daha ziyade seçimlere kadar zaman kazanmayı, gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalışıyorlar’ diyerek devam etti.