"Ispanak zehirlenmesi" açıklaması
Ispanak zehirlenmesine ilişkin haberler üzerine İstanbul Tarım Müdürlüğü'nden açıklama geldi...İstanbul Tarım Müdürlüğü'nden
"Ispanak zehirlenmesi" açıklaması
Ispanak zehirlenmesi üzerine İstanbul İl
Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada,
"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı
Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi
sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.
Zehirlenme şüphesi ile sağlık
kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet
gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak,
evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.
Alınan
numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen
yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi
tespit edilmiştir.
Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller
familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu
yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan
tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden
sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler,
resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler
laboratuvarlara gönderilmektedir.
Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları
olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı
otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri
gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.