"Bu yıl 231 bin aileye kurban eti ulaştıracağız"
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hayırsever vatandaşların bağışladığı kurban etlerinin dağıtımını başlattı. İmamoğlu, İstanbul Vakfı tarafından düzenlenen ve 26 milyon 533 bin 500 lira bağışın toplandığı yardım kampanyasıyla bu yıl 231 bin ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ve et suyu ulaştırılacağını söyledi...
"Bu yıl 231 bin aileye kurban eti ulaştıracağız"
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı
Ekrem İmamoğlu, hayırsever vatandaşların bağışladığı kurban etlerinin
dağıtımını başlattı. İmamoğlu, İstanbul Vakfı tarafından düzenlenen ve
26 milyon 533 bin 500 lira bağışın toplandığı yardım kampanyasıyla bu
yıl 231 bin ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ve et suyu ulaştırılacağını
söyledi...
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Vakfı’nın bu yıl 2’inci kez
düzenlediği Kurban Bayramı Bağış Kampanyası sonucu hazırlanan kurban
etleri ve sularının dağıtım başlangıç törenine katıldı. 15 bin 162
bağışçının katkılarıyla, 213 bin 500 kuşbaşı konserve ile 17 bin 500
kavanoz katkısız kolojen (et suyu) elde edildi ve ihtiyaç sahiplerine
gönderilmeye başlandı.
Zeytinburnu’ndaki Zabıta Daire Başkanlığı’nın ek hizmet binasında
gerçekleştirilen törene, Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra, İBB Genel
Sekreteri Can Akın Çağlar, Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan
Arslan, İstanbul Vakfı Başkanı Perihan Yücel, Sosyal Hizmetler Daire
Başkanı Yavuz Saltık ile kurbanların kesimi ve konserve edilmesini
gerçekleştiren firmanın yetkilileri katıldı.
İlk dağıtım aracının gönderilmesi öncesinde basın mensuplarına açıklama
yapan İmamoğlu'nnu konuşmasından satır başları şöyle:
"
1 EYLÜL'DEN İTİBAREN DAĞITIM BAŞLAYACAK:
İstanbul Vakfı üzerinden
yapılan kurban bağışı kampanyasına 15 bin 162 bağışçı katkı sağladı. Bu
kurbanlardan elde edilen 213 bin 500 kuşbaşı konserve ile 17 bin 500
kavanoz et suyunun (katkısız kolojen) dağıtımını yapıyoruz. Kurban
etleri, 10 TIR halinde İstanbul’a ulaştı ve 1 Eylül’den itibaren dağıtım
başlayacak.
HEDEFİ DAHA DA BÜYÜTMEK İSTİYORUZ:
Geçen yıl 132 bin 50 aileye kurban
eti ulaştırdık. Bu sayı bu yıl 231 bin aileye çıktı. Biz bu hedefi daha
da büyütmek istiyoruz. Tekrar ilan edelim ki gerçekten İstanbul Vakfı,
İstanbullulara ait bir vakıftır. İBB tarafından yıllar önce kurulmuştur
ve bu vakıf vasıtasıyla, bu güvenilir zincirin oluşmasıyla biz
İstanbullunun en güven duyacağı biçimde kurbanını kestireceği ve
kurbanını vatandaşa destek olarak yönlendireceği kurum olduğumuzu tekrar
bu vesileyle ilan edelim.
VATANDAŞLARIMIZIN VİCDANLARI RAHAT OLABİLİR:
Geçen yıl İzmir Kemalpaşa
ilçesinde kestirmiştik kurbanlarımızı. Bu yıl da aynı firma ile
çalıştık. Firma, günlük 450 ton kapasiteli. Atık su arıtma tesisine
sahip çevreye duyarlı bir firma olduğunu tespit ederek her noktada güven
tesis ederek tespitini yapıp çalışmaya başladık. Çalışma ruhsatı, çevre
izni, işletme onay belge, helal kesim belgesi, kalite yönetimine
varıncaya kadar bütün belgelerini arkadaşlarım tek tek denetledi bu
süreçte. Aslında bu sadece kesimiyle ilgilenmediğimizi, öncesiyle ve
sonrasıyla da tüm sıkıntılı hallerin olmadığına dair vatandaşlarımızın
kendi vicdanlarında rahat olmaları açısından bunları duyuruyorum.
KURBAN DERİLERİ ÖĞRENCİYE BURS OLUYOR:
Kesilen hayvanların derileri
konusunda vakıf daha önce açıklama yaptı. Bu derilerin satışı yapıldı ve
satışlardan elde edilen gelirin öğrenci bursu olarak yine İstanbul
Vakfımız tarafından dağıtımı sağlanacaktır. Sakatatları da çevre aş
evleri ve ihtiyaç sahibi ailelere paylaştırıldı. Tabiri caizse kurban
kesimiyle beraber gram hiçbir zarar ziyan olmadan süreç yönetildi.
TÜM SÜREÇLER KAMERA KAYDI ALTINDA:
Bu yıl ayrıca özel bir çalışma yaptı
arkadaşlarım. Arda kalan kemiklerle katkısız, kolajen yani et suyu
üretildi. İhtiyaç sahibi ailelere -ki bunun özellikle çocuklar
tarafından tüketilmesi konusunda hassasiyet gösteriyor arkadaşlarım-
Halk Süt dağıtımımızla paralel bu et suyunu dağıtmış olacaklar.
Kesimlerin tüm süreçleri kamera kaydı altında alındı.
Noter gözetiminde,
vakıf yöneticimizle beraber yürütüldü. Kesimi yapacak kişiye vekaletler
bütün dini vecibeleri yerine getirilerek teslim edildi. Diyanet'e bağlı
imam ile duaları yapıldı. Tarım ilçe müdürlüğümüze bağlı o bölgedeki
veteriner kontrolüyle beraber süreç yürütüldü ve de her bir bağışçının
ismi okunarak kesimler yerine getirildi. Bu da kesimi gerçekleştiği an
itibariyle bağışı yapan vatandaşımıza SMS olarak bu bilgilerin tamamı
paylaşıldı.
KATKI MADDESİ KULLANILMADI:
Kurban kesim işleminden sonra etler 3 gün
dinlenmeye alındı. Konserve işleminin ardından 21 gün bekletildi.
Sonrasında da etler işlenerek konserve haline getirildi. Hiçbir katkı
maddesi kullanılmadı.
BU YIL KUŞBAŞI TERCİH EDİLDİ:
Geçen yıl kurban etlerinden yapılan
kıymalardan dolayı spekülasyonlar oluşturuldu. Bundan dolayı da art
niyetli birtakım hususlara zemin oluşturmamak adına bu yıl sadece
kuşbaşı tercih edildi. İstanbulluların Kurban Bayramı öncesinde bize
bağışladıkları kurbanları bugün hazır bir ürüne dönüşmüştür.
Ve bu ürün,
etler, yine ihtiyacı olan vatandaşlarımızın sofrasına, onların sıcak
elleri olarak vicdanı olarak ulaşacaktır. Bence bu manevi bağı bu manevi
köprü çok kıymetlidir. Sayısı daha çok olmalıdır."
İmamoğlu, yaptığı açıklamamanın ardından sembolik olarak ilk aracı yolcu
etti ve kurban etleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmaya başlandı.