AKP icadı “Kur Korumalı Mevduat” cebimizi BOŞALTTI!
Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Aralık’ta üç ay vadede açılan 70 milyar TL’ye yakın tutarın vade sonu geldi. Bu dönemdeki kur hareketinin Hazine’ye 13.5 milyon TL arasında maliyet getireceği hesaplandı...
AKP icadı “Kur Korumalı Mevduat”ın bilançosu hesaplandı: Cebimizden 13.5 milyar lira çıktı
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş kur korumalı mevduat sisteminin vatandaşın cebinden çıkan ilk üç aylık maliyetini hesapladı...
AKP hükümeti, dolar/TL’nin 18’i aşarak tarihi seviyesine çıkmasının ardından 20 Aralık 2021 günü dolarizasyonu kırmak adına kur korumalı mevduatı devreye almıştı. Kur korumalı mevduat kapsamında Aralık’ta açılan hesapların vadesi doldu.
Kur korumalı mevduat sistemi, döviz kurları yükselirse katılımcılara farkın devlet tarafından ödenmesini esas alıyor. Katılımcılar ayrıca TL mevduatları için MB’nin politika faizinin (yüzde 14) üç puan üstüne kadar da faiz getirisi elde edebiliyor. Sistem daha sonra yurt dışındaki vatandaşlara ve yabancılara da açılmıştı.
BDDK, sistemle ilgili günlük düzenli verileri açıklamayı bırakmıştı.
Buna rağmen Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş’ın Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarından yaptığı hesaplamalara göre kur korumalı mevduatta Aralık’ta açılıp vadesi dolan hesapların tutarı yaklaşık 70 milyar TL.
Kur korumalı 70 milyar liralık mevduata üç ayda yıllık yüzde 17, üç aylık yüzde 4,25 üstünden yaklaşık 3 milyar lira faiz işledi.
Ancak Aralık’tan Nisan’a kadarki dönemde kur artışı faizden çok fazla olduğu için hesap sahiplerine yüklü miktarda kur farkı da ödendi.
Özellikle 28 Aralık’a kadarki dönemde başlangıç kuru çok düşüktü. Örneğin 27 Aralık’ta hesap açtıranlar, üç aylık vadenin dolduğu 28 Mart itibarıyla yüzde 29,85’e ulaşan kur artışıyla rekor gelir elde etti. Sonuçta 70 milyar liraya 13.5 milyar lira kur farkı işledi.
Toplam kazanç yüzde 24
Yani aralık ayının son haftasında 70 milyar lira yatıranlar yaklaşık 3 milyar lirası faizden, 13.5 milyar lirası da kur farkından olmak üzere üç ayda 16.5 milyar lira kazanç sağladı.
Bir başka ifadeyle tasarruf sahibine bu dönemde yüzde 4.25 faiz, yüzde 19’un üstünde de kur farkı ödendi. Toplam kazanç yüzde 24’e yaklaştı.
Ayrıca Aktaş, KKM hesabının ocakla birlikte hız kestiği ve ilk üç haftadaki tutarın ancak 65 milyar lira olduğunu belirterek, nisanda Hazine’ye binecek yükün azalacağını söyledi.