Osman Kavala'ya verilen ceza...
İş insanı Osman Kavala'ya Gezi davası nedeniyle verilen müebbet hapis cezası sonrası dünyadan gelecek tepkiler merak konusu oldu. 2019 yılında Kavala’nın tutukluluğunun temelsiz olduğu ve serbest bırakılması gerektiği yönündeki kararını uygulamaması nedeniyle Türkiye hakkında “ihlal prosedürü'' başlatan AİHM'deki süreçte, son açıklanan ceza kararının bir etkisi olmayacağı öğrenildi...
Osman Kavala'ya verilen ceza,
AİHM'deki Türkiye'nin ihlal sürecini etkileyemeyecek
2013 yılında başlayan Gezi Parkı olaylarında nihai karar çıktı. İş insanı Osman Kavala müebbet hapis cezası alırken, diğer isimlere ise 18'er yıl hapis cezası verildi. Açıklanan ağır ceza kararları sonrası tüm gözler Avrupa İnsan Hakları Mahkeme'sinde süren Osman Kavala davasına çevrildi...
Türkiye, 19 Ocak’ta AİHM’nin Kavala kararıyla ilgili Avrupa Konseyi’ne gönderdiği resmi görüşünde Kavala’nın, AİHM kararına konu olan bir önceki Gezi Davası'nda serbest bırakıldığını, buna karşın “casusluk” suçlamasından tutuklu bulunduğunu ve bu nedenle Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılmaması gerektiğini savunmuştu. Kavala’nın, önceki günkü karar duruşmasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne yaptığı savunmasını üzerine kurduğu “casusluk” suçlamasından beraat etmesiyle bu savunma da temelden çökmüş oldu.
İHLAL PROSEDÜRÜ BAŞLATILMIŞTI
Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, ihlal prosedürünün başlatılmasıyla Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesi uyarınca Türkiye’nin AİHM kararını uygulanmadığının tespiti için yeniden AİHM’ye başvurdu. Kavala hakkındaki davanın mahkûmiyetle sonuçlanması, AİHM’deki bu süreci etkilemeyecek.
En az altı ay sürebileceği belirtilen bu sürecin sonunda AİHM’nin, Türkiye’nin kararı uygulamadığına dair tespitte bulunacağına kesin gözüyle bakılıyor. AİHM, bu resmi tespiti yapmasının ardından alınacak önlemleri değerlendirmesi için davayı yeniden Bakanlar Komitesi’ne gönderecek. Komite de karar sonrası yapacağı toplantıda uygulanacak yaptırımları ele alacak. Bu sürecin sonunda Türkiye, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nde oy hakkının askıya alınması gibi yaptırımlarla karşı karşıya gelebilecek.
'AİHM KARALRINA AÇIKÇA AYKIRI' DEDİLER
Kavala
kararı sonrası Avrupa’dan gelen açıklamalarda da Türkiye hakkında
Avrupa Konseyi’nde devam eden sürece atıf yapılması dikkat çekti. Avrupa
Parlamentosu Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor ile AB-Türkiye
Parlamento Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky, yaptıkları ortak
açıklamada, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu üzücü kararı, AİHM
kararlarına açıkça aykırıdır ve Avrupa Konseyi’nde devam eden ihlal
davalarında doğuracağı sonuçları olacaktır” ifadelerini kullandı.