'Akla hayale sığmayacak yıkımlara yol açacağı...'
Naci Görür'den İstanbul depremi için yürekleri ağızlara getiren sözler! Kahramanmaraş'takinden daha büyük bir yıkım...
CNBC, büyük bir endişeyle beklenen Marmara depremiyle ilgili videolu bir haber yaptı. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarına yer veren ABD merkezli CNBC "Bir sonraki deprem: Avrupa’nın en büyük şehri için zaman mı daralıyor?" başlığını kullandı...
"AKLA HAYALE SIĞMAYACAK YIKIMLARA YOL AÇACAK"
Haberde "Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nden geçen Kuzey Anadolu fay hattı, önümüzdeki 30 yıl içinde herhangi bir zamanda 7 veya daha büyük büyüklükte deprem üretme kapasitesine sahip. Fay hattı, Türkiye’nin kültürel ve ekonomik lokomotifi ve dünya mirası olan İstanbul’un tam altında. Şehir 3.000 yaşında ve 16 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar, şehrin zamanında hazır olmaması durumunda burada yaşanacak büyük bir depremin akla hayale sığmayacak yıkımlara yol açacağını söylüyor" ifadelerine yer verdi.
"K.MARAŞ'TA TANIK OLDUĞUMUZDAN DAHA BÜYÜK YIKIMA YOL AÇMASINDAN KORKUYORUM"
İdil Karşit imzalı haberde Prof. Dr. Naci Görür'ün şu ifadeleri yer aldı:
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden jeolog ve profesör Naci Görür, “Hazır değiliz” dedi. ″İstanbul’da yaşanacak bir depremin, Şubat 2023′te Türkiye’nin güneyini vuran Kahramanmaraş depreminde tanık olduğumuzdan daha büyük bir yıkıma yol açmasından korkuyorum.”
Haberde "İstanbul, sorunlu yapı stokuna sahip, yoğun nüfuslu bölgelerden sıkıntı çekiyor. Hükümet şehrin tamamını yeniden inşa etmenin tek çözüm olduğuna inanıyor. Ancak eleştirmenler, yeniden inşa çabalarının çoğunlukla karlı alanlarda yoğunlaştığını ve bu durumun ülkenin inşaat sektörünün lehine olduğunu söylüyor" denildi.
"HER YERDE İNŞAAT YAPMAYA DEVAM EDEMEYİZ"
Haberde görüşlerine yer verilen University College London’dan yapı mühendisi Yasemin Didem Aktaş “Sırf satılacak diye her yerde inşaat yapmaya devam edemeyiz. Kentsel genişleme ve yoğunluğun kesinlikle kontrolü yok” dedi.
"HAZIR OLMAK İSTİYORSAK BİNALARI DAHA YÜKSEK STANDARTLARDA TASARLAMAYA BAŞLAMALIYIZ"
Virginia Üniversitesi’nden inşaat mühendisliği profesörü Osman Özbulut ise “Bu olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesi” diye konuştu ve şunları söyledi: “Hazır olmak istiyorsak binaları daha yüksek standartlarda tasarlamaya başlamalıyız."