Döviz mevduatının, yaklaşık 10 milyar dolar gerilediği tahmin ediliyor...

Dövizde 2 aydır devam eden durgunluk dolar hesaplarında çözülmeye neden oldu. TCMB’nin martta, 500 baz puanlık son faiz hamlesini yaptığı haftada 185,8 milyar dolarla zirve yapan yerlilerin döviz mevduatının, yaklaşık 10 milyar dolar gerilediği tahmin ediliyor. Borsa ise dolar bazında yüzde 16,2 artı.

Dolar piyasası alt üst oldu: Seçim sonrası 10 milyar dolar satıldı! Uzman isim Türkiye için yeni riski açıkladı

Dolarda yaklaşık 7 haftadır devam eden stabil görünüm döviz hesaplarındaki çözülmeyi de hızlandırdı. Seçimlerden önce TCMB'nin 500 baz puanlık faiz hamlesini yaptığı, 22 Mart haftasında, yerlilerin döviz mevduatları 185,8 milyar dolara kadar çıkmıştı. 

Son açıklanan 26 Nisan verisinde döviz mevduatlarının 179,2 milyara kadar gerilediği görüldü. 

10 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATIŞI

Öte yandan TCMB'nin özellikle mayıs aynının ilk haftasında rezervlerini ciddi miktarda artırdığı görüldü. Bütün bu denklemde yerli yatırımcıların 22 Mart sonrasında 10 milyar dolar döviz satışı yaptığı tahmin ediliyor. 10 Mayıs ile bitecek bu haftaya dair net veriler, önümüzdeki hafta açıklanacak.

SEÇİM SONRASI YENİ RİSK

Son dönemde dolardaki stabil görünümün, tüketim malı ithalatını artırdığı da görülüyor. Ekonomistler, değerli TL'nin bu sefer de talep kanalıyla enflasyona olumsuz yansıma riskinin olabileceği uyarısında bulunuyor.

Seçim sonrası doların yatay seyrettiği dönemde Merkez Bankası'nın rezervlerinin hızla artmasının olumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Hepşen de "Ancak kurdaki bu düzeyler, tüketim malı ithalatını yükseltiyor. Son açıklanan dış ticaret verilerinde de bunu görüyoruz. Dolayısıyla burada da yönetilmesi gereken bir denge var" görüşünü dile getirdi.

➽ Paylaş: