3 konfederasyon yan yana: 'Bir önümüzü görelim, açıklarız'

Grev kartını ısrarla oynamayan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın "Üzerimize ne düşüyorsa noksansız yapmak zorundayız" çıkışı dikkat çekti...

3 konfederasyon yan yana: 'Bir önümüzü görelim, açıklarız'

SivriSinekCaz
DİSK, Türk-İş ve Hak-İş, çalışma koşulları ve işçilerin aldığı ücretlerin yetersizliğine yönelik Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'deki asgari ücretin fazla olduğunu söylemesine, “Hâlâ bizim ülkemizde yok asgari ücret fazladır demek bunları konuşmak, anlamsız, ayıp ve günahtır” dedi.

“Bunlar bizi köle zannediyorlar. Bu meseleyle ilgili üzerimize ne düşüyorsa noksansız yapmak zorundayız” diyen Atalay ekonomiyi eleştirdi:

“Kemeri sık, faizi arttır, vergiyi yükselt, bahşişten vergi nasıl alırım onun yoluna bak. Böyle bir yetkiyi bundan önceki Maliye Bakanı'na versen o da yapardı. Bizim üzerimizden ellerini çeksinler.”

Atalay'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Özel sektördeki patronların kazandıkları ortada. Bunlar bizi köle zannediyorlar bunlar bizi maraba zannediyorlar. Onun için 3 konfederasyon ne yapmamız gerekiyorsa hazırız. Bir evde ekonomik kriz varsa o evde huzur yoktur. Bu mesele kulaklarında problemi olanlar duyana kadar bu meseleyi gündeme getirmeye devam edeceğiz.

Atalay’ın “Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın” ifadesine ilişkin bir gazeteci, “Akıllarını başlarına almazlarsa ne olacak?” sorusunu sordu.

Türk-İş Başkanı, “Bizim arkadaşlarımızın yürüttüğü bir süreç var. Üç konfederasyon bölgelerde, ilçelerde çalışıyorlar. Oturur konuşuruz, bir önümüzü görelim. DİSK’le mi Hak-İş’le mi yapacağız, almazlarsa ne yapılacak anlatırız” dedi.

Toplantı sonunda DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, üç işçi konfederasyonunun üzerinde uzlaştığı 10 maddelik listeyi kamuoyuyla paylaştı.

1- Vergide adalet: Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut sistem ücretleri mağdur ediyor. Vergi sistemi yeniden yapılandırılmalı. Bu sistem adil değildir. Hayat pahalılığının dar ve sabit gelirli kesimleri daha da zorladığı bu şartlarda sürdürülebilir de değildir. Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. 

2- Enflasyonla mücadele: İşçi, memur ve emekli maaşları TÜİK'in hesaplamalarına göre arttırılıyor. Açıklanan enflasyonla yaşanan enflasyon arasında büyük bir fark var. Ücretleri enflasyonunun temel nedeni olarak gören yaklaşım terk edilmeli, bilimin ışığında enflasyonla mücadele edilerek fiyat artışlarının önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Çalışan kesimin yoksullaşması pahasına bir ekonomi politikası sürdürülmemelidir.

3- Asgari ücret: Acilen artırılmalıdır. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret seviyesinde ücret almaktadır. Ülkedeki yüksek enflasyon sebebi sermayenin bitmek bilmeyen kâr hırsıdır, dar gelirli işçiler değildir. Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakârlık beklenemez. İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Açlık sınırı altında kalan asgari ücrete Temmuz ayından geçerli olmak üzere zam yapılması gerekmektedir.

4 - Kamuda ücret dengesizliğine son verilmelidir. Kamuda ücret farkı had safhada. Buradaki ücret dengesizliği sona erdirilmelidir.

5 - Emekliler: En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Milyonlarca emekli, asgari ücretin çok altında aylık alıyor. En düşük emekli aylığının hazine desteği ile 10 bin lira olması bu durumun vahametini göstermektedir. Emekli aylıkları hesaplanırken büyüme tümüyle hesaba katılmalıdır.

6 - Sendikal örgütlenmenin önündeki hakların kaldırılması: Sendika üyesi olan işçilerin topluca işten çıkarılmasının önüne geçilmelidir. Toplu sözleşmeden faydalanma oranı giderek düşmekte ve özel sektörde bu oran yüzde 5'e kadar düşmektedir. Sendikal nedenler ve farklı gerekçelerle işten çıkarmalar ve baskılar son bulmalıdır.

7 - 696 KHK'nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler derhal kadroya alınmalıdır. Bu işçilerin sürekli kadroya geçirilmesi ve kamuda taşeron işçi statüsüne son verilmelidir.

8 - Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları aşındırılmasın. Tasarruf adı altında işçinin emeğinin karşılığı olarak hak ettiği ücretten kesintiye gidilmesi ve sosyal haklarının azaltılması kabul edilemez.

9 - İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları: İnsan onuruna yakışan bir çalışma için mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalıdır. Bunun için kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı yaratmak için bütünlüklü bir sistem gerekmektedir.

10 - Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalıdır.

DİSK, Türk–İş ve Hak–İş’in imzaladığı ortak metin, “İşçi sınıfının önündeki bu engellere ve işçilerin yaşadığı bu sorunlara karşı üç işçi konfederasyonu olarak bizlerin ortak tutum alması ve geçmişte olduğu gibi birlikte hareket etmesi hem bir sorumluluk hem de üyelerimize karşı bir görevdir” denilerek bitirildi.

➽ Paylaş:

➽ Gözden Kaçırmayın... ➽ Bunları Okudunuz mu?..

“AKP karanlığının erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormuydunuz?..”
Okurlara..
.com/img/a/