Kars'ta bitmek bilmeyen öğretmenevi inşaatı!..
Kars'ın Kağızman ilçesinde 2017'de temelleri atılan öğretmenevinin inşaatı bir türlü bitmek bilmedi. Öğretmenler mağdur olurken ihale alan şirketler süreç içinde ihya edildi...Kars'ta bitmek bilmeyen öğretmenevi inşaatı: Bakanlar, kaymakamlar geldi geçti ama inşaat bitmedi
Kars'ın Kağızman ilçesinde 2017 yılında dönemin Kars Valisi Rahmi Doğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla temelleri atılan Kağızman Öğretmenevi'nin inşaatı bir türlü bitmek bilmiyor.
soL'dan Özkan Öztaş'ın haberinde, 7 yılı aşkın süredir devam eden inşaatta birçok fima el değiştirirken arada güncellenen ihale masrafları ile şirketler kasalarına paraları doldurdu ancak öğretmenler kalacak yer sorununu çözemedi.
Temel atma töreninden bugüne 4 bakan 4 kaymakam değişti
2017 yılının Nisan ayında temeli atılan Kağızman Öğretmenevi'nin 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyordu. Ancak öyle olmadı. Hatta öğretmenevinin 1 Ekim 2018 tarihinde açılışı yapılacağı duyurulmuştu. Fakat açılış tarihinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen hâlâ binanın ne zaman tamamlanacağına dair farklı rivayetler dolaşıyor kamuoyunda.
Kağızman Öğretmenevi'nin temelleri atıldığında Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda İsmet Yılmaz oturuyordu. İsmet Yılmaz'dan sonra bakanlık koltuğuna sırayla Ziya Selçuk, Mahmut Özer ve Yusuf Tekin oturdu. İlçede görev yapan kaymakamlarda da benzer bir durum söz konusu. Dört bakan dört kaymakam gören Kağızman Öğretmenevi'nin inşaatı bir türlü bitmek bilmedi.
'Öğretmenlerimiz fahiş fiyatlarla kiralanan apartlara mahkum edilmiştir'
"Bölgede örnek bir proje" sloganıyla başlanan öğretmenevi inşaatı dönemindeki öğrenciler şu an mesleğe başlayan öğretmen oldular. İhaleyi alan firmanın iflas etmesinin ardından yeni ihaleler ve güncel bütçelerin oluşturulduğu belirtilirken, bu sürecin aynı zamanda kamu kaynaklarına maliyet açısından da zarar verdiği ifade ediliyor.
Konuya dair soL'a konuşan Eğitim-İş Kars Şube Başkanı Aslı Özcan bu sorunun sadece barınma sorunu değil aynı zamanda öğretmenler için bir sosyalleşme sorunu da yarattığını ifade ediyor:
"Kağızman Öğretmenevi sadece konaklama açısından değil, öğretmenin-eğitim çalışanlarının hava alabileceği bahçesi olabilecekken, sosyalleşebileceği ortamlar olabilecekken müteahhitin bırakıp kaçması nedeniyle tüm haklardan mahrum bırakılmasına sebep olmuştur.
Konaklama açısından öğretmenlerimiz fahiş fiyatlarla kiralanan apartlara mahkum edilmiştir. Kağızman'da çalışan öğretmen arkadaşlarımız durumun vehameti açısından ‘Öğretmenler odasında konuşulan konular içinde yer alıyor. İlçede konumu açısından da bizlerin nefes alabileceği bir alan olabilecekken ne yazık ki talan edilmeye başlanmış, çürümeye terk edilmiş durumda’ diyorlar.
İlimiz genelinde müteahhitlerle yapılan anlaşmaların sonucunda ilk yüzüstü bırakılma durumu da değildir. Kamu kaynaklarının bu şekilde hiç edilmesinin bir yaptırımla sonuçlandığını da görememek üzücü."
2017 yılından bu yana tamamlanmayan ve şu an çürümeye terk edildiği iddia edilen binanın ne zaman tamamlanacağına dair resmi bir açıklama yok. İhalenin verildiği şirketler süre zarfında değişse de binanın akıbeti aynı kalmışa benziyor.