Adalet nasıl kayboldu?.. İşte hukukçulardan cevaplar...

İstanbul'da Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden katil Yunus Emre Geçti'nin 26 suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Peki buna rağmen katil, nasıl bu zamana kadar dışarıdaydı? Cevabı hukukçular verdi...

Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti 26 suç kaydına rağmen nasıl serbest kaldı? İşte hukukçulardan cevaplar...

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde şehit edilen polis memuru Şeyda Yılmaz, tüm ülkeyi yasa boğarken, 26 suç kaydı bulunan katil Yunus Emre Geçti'nin sokaklarda serbestçe dolaşması büyük tepkiye yol açtı. Herkes bu katilin nasıl dışarıda olduğunu sordu.

"DÜNYADA HİÇBİR HUKUK SİSTEMİNDE OLMAYAN ANCAK BİZDE OLAN BİR UYGULAMA"

Uzmanlar, hem sapık, hem hırsız, hem katil olan şahsın dışarıda olma nedenlerini açıklayarak, mevcut uygulama yönteminin değişmesi gerektiğinin altını çizdi. "Dünyada hiçbir hukuk sisteminde olmayan ancak bizde olan bir uygulama" eleştirisiyle dikkat çektiler.

"MEVCUT CEZA İNFAZ SİSTEMİ BU OLAYLARA YOL AÇIYOR"

Türkiye Gazetesi'ne konuşan hukukçu Cem Kaya, Türkiye’deki mevcut ceza infaz sisteminin bu tür olaylara zemin hazırladığına dikkat çekti. Kaya, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un gerekli şartları sağlayan mahkumların cezaevinden çıkmalarına olanak tanıdığını belirterek,

“Sanık, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’daki gerekli şartları sağlıyorsa maalesef cezaevinden çıkabiliyor. Hukuk sistemimizde meşruten (şarta bağlı) tahliye ve denetimli serbestlik var” dedi.

"SUÇLULARIN ERKEN TAHLİYE EDİLMELERİ MÜMKÜN OLUYOR"

Hukuk sistemimizde şarta bağlı tahliye ve denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında, suçluların erken tahliye edilmeleri ve topluma karışmaları mümkün olabiliyor. BU durum da olası tehlikeleri gündeme getiriyor.

"SANIK LEHİNE İKİ DEFA KANUNİ BİR İMKAN SAĞLANIYOR"

2020 yılından sonra işlenen, istismar, kasten öldürme ve terör suçları hariç cezanın üçte ikisinin cezaevinde geçirilme şartının getirildiğini hatırlatan Kaya, dokuz yıl ceza alan birinin altı yılını cezaevinde geçireceğini, geriye kalan üç yılı için ise meşruten tahliye hem de şartlı salıverme ile dışarıda geçirebileceğini söyledi. Kaya, “Dünyada hiçbir kanunda olmayan, sadece bizde olan bir sistem var. Son üç yılı denetimli serbestlik geçirebiliyorsunuz, şartlı salıvermenin yanında. Çağdaş ceza hukuklarında olmayan bir şekilde sanık lehine iki defa kanuni bir imkân sağlanıyor. Bir suçlunun sırf sabıkalı olması sokakta gezmesine mani değil” ifadelerini kullandı.

Bu durumda denetimli serbestlik ve şartlı tahliye uygulamalarının birinin kaldırılmasının gerekli olduğunu söyleyen Kaya, ikisinin bir arada uygulanmasının sorunlar yarattığını vurguladı.

"POLİSİMİZ 'HAPSE GİRERİM, MESLEKTEN ATILIRIM' DİYE KORKUYOR"

Polisin olay anındaki müdahalelerinde yasa eksikliği bulunduğuna yönelik iddialara da değinen Kaya “Polisimiz ‘Hapse girerim, meslekten atılırım, açığa alınırım’ diye korkuyor. Korktuğu için de hata yapıyor” dedi. Bu konuda ABD’deki polisler gibi davranılamamasının ise hukuk devleti olmamızdan kaynaklandığını olduğunu ifade etti.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..