Baykar'la İsrailli silah şirketi sponsorlukta ortak oldu

Daha önce Türkiye'de savaş uçaklarının modernizasyonunu yapan İsrailli silah şirketi, bu defa "yerli ve milli" Baykar'la birlikte bir fuara "altın sponsor" oldu...

Bu da 'Gazze dayanışması': Baykar'la İsrailli silah şirketi sponsorlukta ortak oldu

*Kapak Fotoğrafı: NATO standartlarında silah üreten İsrail merkezli AS Holdings ve bağlı kuruluşu Ari Arms ile Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı’na bağlı devlet şirketi Azersilah fuarda mutabakat zaptı imzaladı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 5’incisi düzenlenen ADEX silah fuarına 38 ülkeden 270 şirket katıldı. Türkiye 55 firmayla fuara en yüksek katılım gösteren ülkeydi. Ancak daha çok dikkat çekense sponsorlar listesi oldu.

Fuarın ana sponsorluğunu İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI), Baykar ve Katarlı silah firması Barzan Holdings üstlendi.

Baykar, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Selçuk Bayraktar'a ait. IAI ise 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi abluka altına alarak on binlerce Filistinliyi katleden İsrail ordusuna uçak ve silah üretiyor. İki firma sponsorlukta ortaklaştı. 

Global Defence Insight'ın paylaşımı da bu ortaklığı doğruladı.

İşbirliği yeni değil

Israel Aerospace Industries (IAI) silah şirketinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayisiyle ilişkisi biliniyor.

Geçmişte insansız hava aracı satın alınan, savaş uçaklarının modernizasyonu yaptırılan bu firmayla bugün işbirliği yapılıp yapılmadığı açıklanmıyor. 

SIPRI verilerine göre İsrail, Azerbaycan'ın silah ithalatının yüzde 69'unu sağlıyor. Bu alandaki işbirliği sadece ithalatla sınırlı da kalmıyor. İsrailli Meteor Aerospace firması, Azeri firma Caspian Shipbuilding Company ile yaptıkları işbirliğini açıklarken Azerbaycan donanması için insansız hücumbot yapılacağını da duyurmuştu. Türkiye'de de bir dönem savaş uçakları modernizasyonu yapmış olan Israel Aerospace Industries (IAI) firması da bu ortaklığa füze güdüm sistemleri ve radar alanında destek vermişti.

'Her şeyi özetliyor'

Ortak sponsorluğa tepki Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dan geldi. Baykar'ın halka "yerli ve milli" denilerek sunulduğunu hatırlatan Okuyan, İsrailli şirketle birlikte sponsorluğu "Gazze dayanışması!" olarak değerlendirdi.

Okuyan'ın mesajı şöyle: 

"İsrail Gazze ve Lübnan’da katliamlar yapar, bütün dünyaya Netenyahu’nun kirli ağzıyla meydan okurken, Azerbaycan’da düzenlenen ADEX silah fuarına “yerli ve milli” Baykar’ın İsrail şirketleriyle birlikte sponsor olması her şeyi özetliyor. Bu fotoğraf da Gazze dayanışması!"

Şirketin çıkarları dış politikaya yön verebiliyor 

Dışişleri Bakanlığı'nın ihracatçılığına, Anadolu Ajansı ve TRT'nin reklamcılığına soyunduğu Baykar, Türkiye'de savunma sanayiinin neredeyse tek özel şirketi gibi lanse ediliyor.

Baykar'a verilen desteğin temelinde "yerli ve milli" olduğu iddiası yatıyor. Oysa 1970'li yıllarda "milli bir askerî sanayi" oluşturma hedefiyle Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayii Destekleme Fonu kurulmuştu. Bunların bünyesindeyse ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, İŞBİR, ROKETSAN, TAİ gibi şirketler kuruldu. Bu kurumlar faaliyetlerine yarı kamu yarı özel şirket olarak devam etti. 

Özel sermayeyle kurulan Baykar ise 2000'lerin başında çıkış yaptı. Aslında TUSAŞ ve TAİ’nin halihazırda üstlendiği İHA-SİHA üretimini devraldı. 

Şirket, Sanayi Bakanlığı'nın sağladığı yatırım teşvikleri, destek ödemeleri ve vergi indirimleriyle büyüdü. Uluslararası alandaki birçok ihtilaf karşısında Türkiye'nin dış politikası üzerinde etkili rol oynadı.

Ukrayna-Rusya, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaların ardından gelirlerini katladı. Gelinen noktada dünyanın en büyük 100 silah ve askeri üretim yapan savaş tekeli içine girdi.

Baykar, sonuçta birilerine ait. Türkiye halkının bu şirket üzerinde hiçbir söz hakkı yok. Buna rağmen iktidar ve yandaş medya, ısrarla bu şirketi bir "ulusal gurur" öznesi haline getirmeye çalışıyor.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..