‘Bozuk parayla Cennet’i satın almak'

MEB ile TÜGVA protokol imzaladı. Vakıf ortaokullarda “Değerler Eğitim Kulübü” kurdu. Kulübün müfredatından “kârlı bir yatırım” hikayesi, çocuklara hangi değerlerin öğretildiğine ibretlik bir örnek…

TÜGVA'nın 'değerler kulübü' çocuklara bu 'değer'i aşılıyor: Bozuk parayla Cennet’i satın almak'

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dernek ve vakıf adı altında tarikat ve cemaatlerle protokoller imzalamaya devam ediyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönettiği Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile MEB arasında 2021 yılında imzalanan protokolle vakfın ilk ve orta öğretim kurumlarında kulüp çalışmaları yapmasının önü açılmıştı.

soL'dan Burcu Günüşen'in haberinde, Bu protokole dayanarak TÜGVA bu yıl ortaokullarda “Değerler Eğitim Kulübü”, liselerdeyse “Kültür ve Medeniyet Kulübü” adı altında kulüp çalışmaları yapacak.

Milli Eğitim Müdürlükleri geçen hafta okullara yazı gönderdi, bu kapsamda yürütülecek sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde TÜGVA temsilcilikleriyle işbirliği yapılmasını istedi.

Öğretmenler TÜGVA kulüplerinde görevlendirilmek istemiyor

TÜGVA’nın “adeta paralel bir Milli Eğitim Bakanlığı gibi hareket etmekte” olduğuna dikkat çeken Eğitim-İş Sendikası, üyelerinin TÜGVA ile yapılan ve benzeri protokoller kapsamında düzenlenen etkinlik ve faaliyetlerde görev almamaları yönünde karar aldı.

Sendikaya üye öğretmenler TÜGVA’nın okullardaki bu faaliyetleri için zorunlu görevlendirmelerin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu görevlendirmeleri kabul etmeyeceklerine dair okul müdürlüklerine dilekçe vermeye başladı.

TÜGVA müfredat yayımladı

Öte yandan TÜGVA okullarda kurulan bu kulüplerin faaliyetlerine ilişkin içeriği “müfredat” adı altında internet sitesinden yayımladı.

Eşitlik, hak, yurttaşlık gibi kavramların yerine İslam dini öyle gerektirdiği için temizliğe özen gösterme, itaatkar olma, sabretme, sadaka verme gibi kavramların empoze edildiği “müfredat”ta yer alan “kârlı bir yatırım” hikayesiyse dikkat çekti.

'Bozuk paralarla Cennet'i satın almak'

5. sınıflar için hazırlanan “Medeniyet ve Değerler Kulübü Ortaokul Müfredatı” kapsamında Kasım ayında çocuklara “topluma karşı sorumluluk” teması altında “Bozuk Paralarla Cennet’i Satın Almak” başlıklı bir hikaye anlatılacak.

Hikaye yoksul bir çocuğun büyüyünce çok zengin bir patron olma hayalini ve eğer bu hayalini gerçekleştirmeden ölürse cennete giriş için yaptığı hesabı anlatıyor. Kıssadan hisse ise “Bundan daha kârlı bir yatırım olur mu?”…

Hikaye özetle şöyle:

Ali yoksul bir ailenin çocuğudur. Babası gündelikçi olarak çalışır, çoğu zaman iş bulamaz. Bu yüzden Ali bir yandan okuyup bir yandan da simit satarak çalışmaktadır.

Sınıfta Ahmet adlı bir çocuk daha vardır. Beslenme çantasına “pek iyi şeyler koyamaz”. Çünkü onun ailesi de yoksuldur.

Ali öğretmenine Ahmet’e ulaştırması için her gün bir simit parası vermeyi teklif eder. Öğretmense Ali’nin ailesinin de maddi durumunun pek iyi olmadığını hatırlatır ve Ali’ye büyüyünce ne olmak istediğini sorar. Ali "insanlara daha çok yardım etmek için" çok zengin bir işadamı olmak istediğini söyler. Öğretmen de Ali’ye şimdi değil de zengin olduğunda insanlara yardım etmesini önerir.

Ali karşı çıkar. Peki neden, öğretmen sorar. 

Üç sebep sıralar Ali.
 Bunlardan hiçbiri Ahmet’in sağlıklı beslenmesinin geciktirilemez bir ihtiyaç olduğuna ya da aslında bir hak olduğuna dair değildir. Ali’nin sıraladığı sebepler dayanışmanın ve yardımlaşmanın ne şartlar altında olursa olsun gerektiğine ilişkin de bir fikir içermez.

Ali’nin sıraladığı ve öğretmeninin gözlerini yaşartan üç sebebin tamamı da onun kendisiyle ilgilidir ve Ali “kârlı bir yatırım yaptığını” düşünmektedir.

Birincisi” der Ali, simit satarak kazandığı para için “Bu para zaten benim değil. Onu bana Allah gönderiyor”...

Şöyle devam eder:

İyilik ettiğim için Allah, beni insanlara sevimli gösteriyor. İnsanlar da bundan etkileniyor, daha çok simit alıyorlar. Bu sayede gün boyu çalışanlardan bile fazla simit satıyorum.”

Yani Ali Ahmet’e her gün bir simit parası vererek müşterilerine daha sevimli görünecek ve daha çok simit satacaktır.

'Zamanında yatırım yapmayanlar büyük işadamı olamazlar'

Ali devam eder sebeplerini sıralamaya:

İkincisi: ‘Ağaç yaş iken eğilir.' deniliyor. Şimdiden iyilik yapmayı öğrenmezsem büyüdüğümde bunu hiç yapamam.

Üçüncüsü ise daha önemli: Büyüdüğüm zaman çok zengin bir işadamı olmak istiyorum. Zamanında yatırım yapmayanlar büyük işadamı olamazlar.”

'Şimdi Cennet'in fiyatı birkaç simit kadar'

Öğretmen üçüncü sebebi pek anlamadığını söyler. Ali şöyle açıklar:

Şimdi çok zengin olmadığım için ancak günde bir simit parası kadar yardım edebiliyorum. Bundan fazlasını veremem. Allah, Cennet’i gücü yettiği kadar iyilik edene veriyor. Şimdi gücüm bu olduğuna göre Cennet’in fiyatı birkaç simit parası kadardır. Eğer zengin olmadan ölürsem birkaç simit parasıyla Cennet’e girebilirim. Bundan daha kârlı bir yatırım olur mu?

Hikaye öğretmenin gözleri dolarak başını “evet” anlamında sallaması ve okuldan çıkarken elinde Ali’nin verdiği bozuk paralarla “Bozuk paralar ile Cennet'i satın almak” diye sayıklamasıyla sona erer.

TÜGVA Başkanı Erdoğan'la ABD'ye gitti,
kurucu temsilci kaçakçılık operasyonunda
gözaltına alındı...

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..