Çeteciliğin anatomisi 2: Örgütlenme yöntemleri ve yapıları nasıl?

Ekonomideki olumsuz tabloya karşın illegal kazançların kolaylığı beraberinde suça boğulmuş sokakları getirdi. Mafya hesaplaşmalarına öykünerek büyütülen çocukların eli silah ve tabut arasında...

Çeteciliğin anatomisi 2: Örgütlenme yöntemleri ve yapıları nasıl?

"Çeteciliğin anatomisi 1: Barış Boyun, Daltonlar, Redkitler, Anucurlar, Gündoğmuşlar kim bunlar?" haberimizde çetelerin kim olduklarını, neler yaptıklarını anlatmaya çalıştık. Bu kısımdaysa son durumları, magazin figürleriyle ilişkilerini, iddianamedeki detayları ve örgüt yapılarını ele alacağız.

Çatışmalar ve saldırılarda son durum ne?

Gündoğmuş’un saldırıları durmadı, giderek arttı, yeriyse güçlendi.

Gazeteci Timur Soykan baronlara dikkat çekti. “Baronların babası” olarak adlandırdığı Abdullah Alp Üstün, Avrupa ve Türkiye’de tüm uyuşturucu ağını yöneten 5 isimden biri.

Mind Vorteks’in "Kağıthane: Anucurlar Gündoğmuşlar'a karşı" belgeseline göre, Üstün çetesine yapılan operasyonda Tekin Yılmaz ismi öne çıkıyor. Yılmaz, İstanbul’daki kapkaç çetesinin lideri Naci Yılmaz’la kardeş. Kardeşler cezaevi çıkışında uyuşturucu ağında ortak oluyor.

Giderek güçlenen Uğurcan Göndoğmuş ile Naci Yılmaz’ın aynı konumda görüntülendiği de iddialar arasında.

Boyun 2024’ün ilk aylarında saldırıya uğradığında arkasında Ali Uzun ve Sarallar olduğu düşünülse de İtalyan polisinin yaptığı dinlemeler sonucunda Naci Yılmaz ismi ortaya çıkmıştı. 

Boyun çetesi altında faaliyet sürdürdüğü öne sürülen Uğurcan Gündoğmuş’un Naci Yılmaz ile güçlü ilişkileri, Ali Uzun ile de dost olduğu iddialar arasında.

Şu an ne yapıyorlar?

Çetelerin ‘magazin’ yanı

Engin-Dilan Polat’ın Banu Parlak’ı güzellik salonunu kurşunlatması davasında, saldırıyı Daltonlar çetesine yaptırdıkları iddia ediliyor. Engin Polat’ın Gürcistan ziyaretlerine dikkat çekilen dosya da, Barış Boyun’un örgüt davasıyla birleştirildi.

Kamuoyunda Candan Kardeşler dosyası olarak bilinen dolandırıcılık ve tefecilik iddianamesinde polislikten ihraç edilen Onur Apaydın çete lideri olarak yer aldı. Onur Apaydın’a yardım edenlerden biri de dosyadaki ifadelere göre polis Ahmet Yasin Çevik’ti. Dosyada sanık olarak yer alan Ahmet Yasin Çevik’in adı 25 Ağustos 2023 tarihinde Kağıthane’de çıkan bir çatışmada da geçmişti. Bir polis memurunun hayatını kaybettiği, Çevik’in ağır yaralandığı olayın, Anucur çetesine baskın olduğu ortaya çıkmıştı.

Nihal Candan’ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldığı dosyada, Bahar Candan da 20 Eylül itibariyle tutuksuz yargılanacak.

Halil Ay'ı tuzağa düşürerek Barış Boyun ve Daltonlar tarafından öldürülmesine neden olmakla suçlanan isimlerden biri "İşte Benim Stilim" moda programında yarışmacı olan Gizem Karamelek. Gizem Karamelek, Kübra Zariç isimli bir kadını da, götürdükleri bir evde darp edilip nitelikli cinsel istismara uğramasına neden olmakla suçlanıyor.

'Barış isteyen Boyun eğecek': İddianamesi hazır

14 ayrı eylemde şüpheli olarak adı geçen Barış Boyun’un, ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 240 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. 574 sayfalık iddianamede, Barış Boyun suç örgütü deşifre edildi.

Kırmızı bültenle aranan organize suç örgütü elebaşı Barış Boyun, İtalya'nın Viterbo şehrinde İtalyan ve Türk polisinden oluşan bir ekibin düzenlediği operasyonla yakalandı. [Fotograf: DHA]

İtalya’da tutuklu bulunan ve Türkiye’ye iadesi istenen suç örgütü lideri Barış Boyun’un arasında olduğu şüpheliler hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 574 sayfalık iddianamede 8 kişi maktul, 136 kişi müşteki, 6 kişi müşteki-şüpheli.

Barış Boyun ile kamuoyunda Daltonlar olarak bilinen ve Boyun grubu ile hareket eden grubun lideri Beratcan Gökdemir’in de arasında bulunduğu 305 kişi ise şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, suç örgütü tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen 95 eylem de ayrıntılı olarak anlatıldı.

Gençleri ‘kamikaze dronu’ haline getirdiler

İddianamede en dikkat çeken yer örgütlenme biçimleri. 

Buna göre çeteler, üyelerine her türlü imkânı sağlayarak kendilerini güvende hissetmeleri sağladı. Hem örgüt hakkında bilgi verilmesin diye hem de kontrol altında tutmak için örgüte yakın avukatlarla adli destek verildi, bu sayede örgütün çözülmesi engellendi.

Üyelerin bir diğer görevi "sempatik" görünmekti.

Facebook, Instagram, TikTok gibi mecralarda düzenli videolar paylaşıldı, Barış Boyun’a şarkılar atfedildi.

“Barış isteyen Boyun eğecek” sloganını kullan üyeler yalnızca bununla sınırlı kalmadı.

Söz konusu videolarda kullanılan bir kare.

Kurtlar Vadisi isimli dizinin sahnelerinin kullanıldığı videolar dolaşıma sokulurken, orada kullanılan “İstanbul’un sefiri” gibi sıfatlar Boyun’a söylendi.

Mafya özentiliği, racon kesme, kısa yoldan zengin olma gibi suça teşvik eden her olay uzun süredir topluma enjekte edilmekte.

Öyle ki özellikle genç yaşta, yoksul mahallelerde yaşayan ve suça meyilli olan kitleyi etkileyen Boyun Çetesi, örgüte katılımı giderek artırdı. 

Yine sosyal medyayı kullanarak özellikle Türkiye’de son zamanlarda yaşanan doğal afetleri bahane ederek, suçtan elde ettikleri gelirle afet bölgelerine yardım kamyonları gönderdiklerine dair bolca paylaşım yaparak, halkın duygularını sömürdüler.

Kamuoyunun da suç örgütü üzerindeki bakış açısını bu yolla yumuşattılar.

Silah ticareti gerçekleştirirken olası kolluk yakalanmalarının önüne geçebilmek için sevkiyat yaptıkları otomobillerde araçta kadın ve çocuk bulundurdular. Bu sayede aile izlenimi verdiler.

Uyuşturucu madde imal ve ticareti, örgütün maddi gelir kaynağıydı.

Çevresine genellikle uyuşturucu bağımlısı yaşı küçük çocukları toplayarak, uyuşturucu madde vermek karşılığında bu çocukları suça sürüklediler. ‘Uyuşturucu madde imal ve ticareti’, ‘kasten yaralama’, ‘gasp’, ‘tehdit’ gibi suçları işlettiler.

Örgüt lideri ve örgüt adına şarkılar yazdırıp klipler çektirerek örgütün toplum içerisindeki faaliyetlerini normal göstermeye çalıştılar.

Taraftar gruplarını himaye altına alarak, kendi örgütleri adına yaptırdıkları atkıları tribünlerde açtırıp örgütün adını tüm Türkiye’ye duyurma gayretine giriştiler.

İddianameye göre örgüt, üyelerini 15-20’li yaşlar aralığındaki gençlerden seçti. Hatta savcıya göre bu gençler "kamikaze dronu" haline getirilmiş.

Bilgisayar oyunlarıyla yetişen bu gençler, sokak suç şebekelerini anlatan internet tabanlı dizilerden çok etkileniyor.

Bu dizilerden kendilerine rol model seçtikleri, suç örgütü liderlerinin ve örgüt yöneticilerinin sosyal medya programları üzerinden paylaşmış oldukları video ve fotoğraflardan meydan okuma ve intikam yeminleri yapıyor. 

Örgüt üyesi olan bu gençler de örgüt liderinin ve yöneticilerinin bu video ve fotoğraflardan etkilenerek örgüte dahil oluyor. Yeni nesil suç örgütü denilebilecek bu gruplar hem söylemlerindeki ‘jargon’ hem de kendilerince tabi oldukları ‘racon’ denilen kriminal ilkelerde aynı zamanda internet tabanlı diziler ve sosyal medya paylaşımlarının etkisini taşıyor. Bu dizilerdeki ana karakterle özdeşleştirilen suç örgütü liderleri ve yöneticileri, 15-20’li yaşlar aralığındaki gençlere kolayca nüfuz edebiliyor.

Barış Boyun soruşturmasında Türkçe rap detayı: Talimatla şarkı... Muti,  Heijan, Cac, Big...

Türkçe Rap'te milyonlarca dinlenmeye sahip olan Muti, Heijan lakaplı rapçilerin şarkılarını Barış Boyun ve örgüt yöneticilerinin talimatıyla yazdığı tespit edildi.

Talimatla şarkı yazdırmışlar

İddianamede, bir başka eylemde ise Barış Boyun suç örgütüne şarkı yapan müzisyenler yer aldı:

“Şüpheliler yapmış oldukları müziklerinde, Barış Boyun silahlı suç örgütü adına atıfta bulundular. Müzikleri için çekmiş oldukları kliplerde Barış Boyun’un fotoğraf ve sözlerine yer verdiler. Bu şekilde örgüte sosyal medya üzerinden sempati oluşturmaya ve örgüte eleman kazandırılmaya çalışıldı. Şüpheliler Muti sahne adıyla bilinen Muhammet Nedim Doğan ve Heijan sahne adıyla bilinen Doğan Tarda, yapmış oldukları “Aynen” ve “Hokkabazlar” şarkılarını örgüt lideri Barış Boyun’un talimatıyla Barış Boyun silahlı suç örgütüne atfen yazdı.”

Boyun: Devlet Kürt mafya liderinin işini bitiyor, Türk mafyasını koruyor

Milano savcılığının İtalya’da yakalanan mafya lideri Barış Boyun’la ilgili dosyasında Türkiye’deki mafya gruplarının arasındaki savaş anlatılıyor. Dosyadaki telefon kayıtlarına göre Barış Boyun, Saralların lideri Alaattin Saral’ı öldürmeyi planladı. Boyun’un adamlarının Kuruçeşme’deki Sortie’de eğlenmesini Alaattin Saral engelledi. Barış Boyun, Saralların koruması altındaki Vadi İstanbul’u bombalayacağını söyledi. 

Türkiye’deki mafya gruplarıyla ilgili Barış Boyun’un ifadeleri de dosyada yer aldı. Boyun “Kürt olduğu için devletin kendisine karşı sert yumrukla hareket ettiğini, düşmanlarının ise Karadenizli olmasının avantaj olduğunu” söyledi. Barış Boyun’un bir konuşmasında “Devlet tüm Kürt mafya liderlerinin işini bitirirken Türk mafya liderlerini korur. Alaattin Çakıcı, Sarallar, Sedat Peker hepsi Karadenizli” diyor.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..