Demokrasi Üniversitesi'nde YOLSUZLUK!

İzmir Demokrasi Üniversitesi usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarıyla gündemde. AKP'li Rektör Bedriye Tunçsiper hakkındaki soruşturmaların YÖK'te bekletilmesine tepkiler büyüyor...

İzmir'in AKP'li rektörleri başa bela:
Demokrasi Üniversitesi'nde yolsuzluk

Kurumları mali olarak denetleyen Sayıştay, 2023 yılı denetimleri sonucunda düzenlediği raporları yayımladı. Raporlarda üniversitelerin harcamaları da incelendi.

İzmir Demokrasi Üniversitesi, 2021'deki raporun ardından 2023 Sayıştay Raporları'nda da ciddi usulsüzlük iddialarıyla gündeme geldi.

Yemek alım hizmetinde usulsüzlük

Üniversite tarafından 2023 yılı içerisinde yapılan yemek hizmeti alımlarının bir kısmının ihale yapılmaksızın, kısımlara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği anlaşıldı. Buna göre, toplam tutarı 1 milyon 390 bin 50 TL olan yemek hizmeti alımları 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildi.

Sayıştay raporunda, "Bir defada açık ihale usulü ile gerçekleştirilebilecek alımın parçalara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmektedir. İhale ile temin edilmesi gereken ihtiyaçların parasal sınırın altında kalacak  şekilde parçalara bölmek suretiyle karşılanması 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Bir diğer usulsüzlükse "doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kurulu'nun uygun görüşü alınmadan bütçeye konulan ödeneklerin yüzde 10'luk sınırının aşılması" oldu.

Bilimsel Araştırma Projeleri'nde yönergeye uyulmadı

Üniversite tarafından desteklenen bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesinde İzmir Demokrasi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi’nde belirlenen usullerin bazılarına uyulmadığı da görüldü.

Yapılan incelemede, süresi 12 ay ile sınırlanan, ek süre ve ek bütçe verilemeyeceği belirlenen hızlı destek projelerinden bazılarının 12 aylık sürede tamamlanmadığı, uygulama yönergesine aykırı şekilde bu projelere BAP Komisyonu kararı ile ek bütçe ve ek süre verildiği tespit edildi.

Kayıt ücretleri usulsüz kurulan vakıftan tahsil edildi

Sayıştay ayrıca üniversite tarafından üniversitenin adıyla vakıf kurduğunu ve üniversite bünyesinde yapılan etkinliklerle ilgili kayıt ücretlerinin bu vakıf tarafından tahsil edildiğini belirledi.

Aynı adla vakıf kurmanın kanunlara aykırı olduğu belirtilirken, yapılan incelemede, üniversite tarafından 27 Aralık 2017 tarihinde “İzmir Demokrasi Üniversitesi Güçlendirme Vakfı” adı ile vakıf kurulduğu, kurulan bu vakfın Üniversite tarafından düzenlenen bazı etkinliklerden kayıt ücreti adı altında karşılık tahsil edildiği tespit edildi.

Vakfın üniversite rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper'in de aralarında bulunduğu patronlar tarafından kurulduğu biliniyor.

Sendikadan tepki: 'Hotar ve Tunçsiper'in soruşturmaları neden YÖK'te bekletiliyor?'

Eğitim-İş Yükseköğretim Şubeleri Yükseköğretim Kurumu önünde bir açıklama yaptı. Kurumu uyaran ve üniversitelerde adalet, eşitlik ve liyakat esaslı bir yönetim anlayışının bir an önce sağlanmasını talep eden sendika, sorunlara kalıcı çözümler üretilmesini istedi.

Açıklamada Sayıştay raporlarına da dikkat çeken Eğitim-İş, Demokrasi Üniversitesi'ndeki usulsüzlüklere de işaret etti.

Sendika, Rektör Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ve Dokuz Eylül Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Nüket Hotar hakkında açılan soruşturmaların YÖK önünde beklediğini hatırlattı, "Adaletin tesis edilmesi engelleniyor" dedi. Açıklamada, "Keyfi soruşturmalar, uygulanmayan mahkeme kararları ve hukuksuz eylemler üniversitelerde giderek artmakta ve bu uygulamalara karşı gerekli adımların atılmaması, bu kişilerin suçlarına ortak olunması anlamına gelmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim-İş Sendikası keyfi görevlendirmeler ve mobbinge son verilmesi talebiyle geçtiğimiz yıl Demokrasi Üniversitesi önünde eylem yapmıştı. Sendika, Rektör hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kim bu Bedriye Tunçsiper?

Rektör Tunçsiper göreve gelir gelmez ilk iş dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ı ziyaret etmişti. Tunçsiper'e ziyareti sırasında AKP'li vekiller eşlik etmişti.

2001 yılında profesör unvanı alan Bedriye Tunçsiper, 1996'dan 2017'ye kadar üniversitelerin pek çok idari bölümünde görev yaptı. 

Uzun yıllar Balıkesir Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren ve 3 dönem rektörlük için aday olan Tunçsiper, 2006’da üniversitedeki seçimde ve YÖK sıralamasında birinci oldu ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmadı.

2010’daki rektörlük seçimlerinde ikinci oldu, YÖK tarafından ikinci sırada aday gösterildi, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de rektör olarak atamadı.

2014 yılında da rektörlük seçimlerine katılan ve yine ikinci olan ancak YÖK tarafından üçüncü sırada aday gösterilen ve yine rektörlük koltuğuna oturamadı.

Tunçsiper KHK ile kapatılan İzmir Üniversitesi yerine kurulan Demokrasi Üniversitesi'ne 21 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle rektör olarak atandı.

Adalet Partisi eski Gaziantep Milletvekili Mehmet Kılıç’ın kızı ve eski Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cenk Tunçsiper’in eşi olan Bedriye Tunçsiper, 2011 yılında AKP’den aday adayı olsa da Meclis’e giremedi.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..