Devlet tarikat yurtlarına teşvik ediyor!..

Üniversitelerin açılmasına günler kala öğrenciler KYK yurtlarında kalacak yer bulamıyor. Bazı öğrenciler, teşvikler nedeniyle tarikat yurtlarına mahkûm ediliyor...

Üniversite öğrencilerinin barınma krizi:
Devlet tarikat yurtlarına teşvik ediyor

Üniversiteler açılmadan önce öğrencilerin her yıl karşı karşıya kaldığı barınma krizi bu yıl da yakıcılığını hissettirdi. 

Ülkenin dört bir yanında üniversite öğrencileri Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda kalacak yer bulamıyor. KYK yurdu çıkmayan, KYK yurtlarında misafir öğrenci olarak bulunan öğrenciler ciddi bir barınma sorunu yaşadıklarını söylüyor. Deprem bölgesinde okuyan üniversite öğrencileri de KYK yurtlarının henüz hazır olmadığını ve yurtlarda depremin izlerinin silinemediğini anlatıyor.

Tarikat bağlantılı yurtlara para desteği

soL'dan Yekta Armanc Hatipoğlu'nun haberinde, Öğrencileri açıkta bırakmasına karşın devlet, tarikat yurtlarında kalan öğrencilere burs vererek öğrencileri buralara yönlendirmek istiyor. Geçtiğimiz günlerde Anka Haber Ajansı’na konuşan, Konya’da tarikata bağlı vakfın yurdunda kalan bir öğrenci, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “barınma ve beslenme yardımı” adı altında 4 bin lira verdiğini söyledi. Bu yardımların miktarının bazı yurtlarda arttığı da telaffuz ediliyor. 

“Kamu yararına çalışan” statüsü alan vakıf ve dernek yurtlarında konaklayan öğrencilere verilen “barınma ve beslenme yardımı” 4 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıf ve Kamu Yararına Çalışan Derneklere Ait Yükseköğrenim Yurtlarında Barınan Öğrencilere Yapılacak Beslenme ve Barınma Yardımına Dair Yönetmelik”e dayandırılıyor.

Tarikat yurtlarında kalan öğrencilere verilen “beslenme” ve “barınma” yardımına dair Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik.

Erenköy Cemaati’nin Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı’nın Muradiye Öğrenci Yurtları ve Adana, Ankara, Bursa, İstanbul ve Konya gibi pek çok ilde yurdu bulunan Işıkçılar Cemaati'ne bağlı İhlas Vakfı gibi kurumların yurtlarında kalan öğrenciler söz konusu burstan yararlanabiliyor. 

Barınma sorunu yaşayan, tarikat yurtlarına mecbur bırakılan ve misafir öğrenci olarak KYK yurdunda bulunan öğrenciler yaşadıkları sorunları soL’a anlattı.  

Öğrencilere sorulan ilk iki soru: Namaz kılıyor musun, sohbetlere katılabilir misin? 

Vergi muafiyetinden yararlanan dinci kurumlardan biri de İlim Yayma Cemiyeti. Zorunluluk nedeniyle İlim Yayma Cemiyeti’nin bir yurduna kaydolan bir öğrenci* soL’a konuştu. Kayıt için görüştüğünde kendisine namaz kılıp kılmadığının, haftada iki kere yapılan sohbetlere katılıp katılamayacağının sorulduğunu söyledi.

Öğrenci, kendisine KYK yurdu çıkmadığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği burs nedeniyle yurt ücretinin kendisi zorlamadığı için zorunlu şekilde İlim Yayma Cemiyeti yurduna gittiğini ve okullar açılınca nasıl bir manzarayla karşılaşacağını bilmediğini belirtti.

'Bize tek çare olarak tarikat yurtları gösteriliyor' 

Yusuf, bu yıl İskenderun Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yerleşti. 

Yıllardır bu bölümün hayalini kurduğunu söyleyen Yusuf, kalacak yer sorunu yüzünden bölümden ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Ailesinin kendisini özel yurda kaydettirme ya da ev tutma gibi bir şansı olmadığını söyleyen Yusuf, bugünlere yaz aylarında çalışarak geldiğini ancak üniversite okurken bir işte çalışıp derslerinden uzak kalmak istemediğini, çalışsa bile kazanacağı paranın kiraya çıkmaya ucu ucuna yeteceğini anlattı:

"Ne hasar gören yurtlar onarılıyor ne de yeni bina ayarlanıyor. Bize tek çare olarak tarikat yurtları gösteriliyor. Üniversitede tek derdimin dersler olmasını istiyorum. Kendimi en iyi şekilde geliştirmek için bir öğrencinin en temel hakkı olan barınma hakkımın verilmesini istiyorum."

'Tüm bölümlerde yüz yüze eğitime başlandı ancak barınma konusu belirsiz'

Ali de Yusuf gibi İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencisi. 

Yurt sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte erkek öğrencilerin büyük bir kısmının barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Ali, kendilerine depremden bu yana yapımı tamamlanmayan 1600 kişilik erkek yurdunun 2025 Şubat’ına kadar tamamlanamayacağı bilgisinin verildiğini belirtti. 

“Özel yurt ve apart bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” diyen Ali, kampüste halihazırda İskenderunlular tarafından kullanılan bir konteyner kent olduğunu, bazı öğrencilerin en kötü ihtimalle burayı kullanmak istediğini ancak buna da ret cevabı geldiğini dile getirdi. 

Ali, “Tüm bölümlerde yüz yüze eğitime başlandı ancak barınma konusu belirsiz” diyerek Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK Genel Müdürlüğü ve üniversite yönetiminden acil çözüm beklediklerini kaydetti.

Eğitimlerine kesintisiz devam etmek istediklerini söyleyen Ali, “Barınma sorunumuzun bir an önce çözülmesi için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi.

'Misafir öğrencilik' sorunu: Yurt yemeği dahi yiyemiyorlar

Giresun Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan ve KYK yurdunda misafir öğrenci olarak kalan Eda, "Yurt ücretleri acayip şekilde artmış durumda. Geçen sene 400 TL olan bu yurda şu an 740 TL yurt ücret+1800 TL depozito ödedik" diye konuştu.

Yüksek lisans öğrencisi olduğu için bu sene ders çalışmasının ayrıca önemli olduğunu söyleyen Eda, oda kapasitelerini artırmak için geçilen ranzalı sistem nedeniyle odada beş kişi olduklarını ve bundan dolayı ders dahi çalışamadığını kaydetti.

Misafir öğrenci olduğu için yemek hakkı olmayan ve KYK yemeklerine yüksek ücretler ödeyen Eda, her gün dışarıdan yemek yemenin maddi olarak kendisini zorladığını belirtti.  

Eda, ikinci kez yapılacak olan yurt başvurularını beklemekten başka çaresi olmadığını söyledi ve misafir öğrenci kabul etmeyen yurtların yarattığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı: “Sırf bazı yurtlar misafir öğrenci almıyor diye yatay geçiş yapan arkadaşlarım okuluna gidemiyor ve muhtemelen okulla ilgili sorun yaşayacak bu yüzden.”

*Kaldığı yurtta sorun yaşamaması adına öğrencinin ve okuduğu şehrin ismi verilmemiştir. 

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..