İsrail iki haftada Lübnan'da 1030 kişiyi öldürdü: ABD 'tam' destek verdi

İsrail'in soykırıma varan saldırılarına ABD destek çıktı. Netanyahu, İran'ı tehdit etti. Hizbullah ve Husiler saldırılara yanıtı füzelerle verdi...

İsrail iki haftada Lübnan'da
1030 kişiyi öldürdü: ABD 'tam' destek verdi

İsrail'in 16 Eylül'den bu yana Lübnan'a yönelik düzenlediği saldırılar sonucu 1030 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 352 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Ebyad'ın verdiği bilgilere göre ölenlerin 87'si çocuk. Bakan Ebyad, enkaz altından çıkarılamayan veya henüz kimleri tespit edilemeyenlerin olduğuna da dikkati çekti.

Gazze'den başlatılan "Aksa Tufanı" operasyonu saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu 8 Ekim'den bugüne Lübnan'da 1640 kişiyi öldürdü.

Netanyahu'dan İran'a: 'Kim bizi vurursa onu hedef alırız'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk defa konuştu, saldırıların "Lübnan sınırından tahliye edilen vatandaşlarının ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin evlerine dönmelerine katkı sağlayacağını" ileri sürdü.

Tarihte bir dönüm noktasından geçtiklerini söyleyen Netanyahu, "ilerleyen günlerde birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını" belirtti ve "İsrail katı tutumunu koruyor. İran'a diyoruz ki 'kim bizi vurursa onu hedef alırız'" ifadesini kullandı.

Nasrallah için 80 ton patlayıcı kullanılmış

İsrail, dünden bu yana Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü 140 hedefe saldırı düzenlediğini duyurdu.

Açıklamada, "Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bulunduğu yere her biri yaklaşık 1 ton olmak üzere 85 füzeyle yaklaşık 80 ton patlayıcı atıldığı" belirtildi. Saldırıların süreceği kaydedildi.

Aynı anda üç ülkenin topraklarını bombalayan İsrail, bugün Lübnan'da başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesi, Bekaa Vadisi'ne, Lübnan-Suriye sınırına ve Filistin'de Gazze'ye saldırı düzenledi.

Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye'ye "nokta hava saldırısı" gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırıda neyin ya da kimin hedef alındığına ilişkin detay verilmedi.

İsrail savaş uçakları, Dahiye bölgesini bir dizi hava saldırısıyla hedef aldı. Saldırı sonucu vurulan binalardan dumanlar yükseldi. Bazı Lübnanlılar, vurulan yerleri evlerinin çatısından izledi.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Nabatiye iline bağlı Hıyam beldesine düzenlediği saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

Hizbullah İsrail'in askeri hava üssünü hedef aldı

Hizbullah, Akka kenti yakınlarında bulunan gaspçı İsraillilerinin yaşadığı bölgelerin Fadi 1 füzeleriyle bombalandığını açıkladı.

Ayrıca İsrail'in Hayfa kentinin güneydoğusundaki Ramat David askeri hava üssünün Fadi 3 füzeleriyle hedef alındığı belirtildi.

Atılan roketler, İsrail'in Hayfa kentinden görüntülenirken, roketlerin bir kısmı İsrail hava savunma sistemi "demir kubbe" tarafından imha edildi.

Yemen'den İsrail'e füze saldırısı

Bugün akşam saatlerin Tel Aviv'den Batı Kudüs'e uzanan İsrail'in merkezindeki çok sayıda yerleşim alanında saldırı alarmları çaldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Yemen'den atılan balistik füzenin, hava savunma sistemleri tarafından İsrail hava sahasının dışında imha edildiği belirtildi. Tel Aviv yakınlarında patlama sesleri duyuldu.

Bu saldırı Yemen'den son 48 saatte düzenlenen ikinci balistik füze saldırısı oldu.

Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi, Nasrallah'ın öldürülmesiyle ilgili açıklamasında "Yapılan fedakarlıklar ne kadar büyük olursa olsun Nasrallah'ın ölümü, fedakarlık ateşini daha fazla körükleyecek ve kaçınılmaz son, zafer ve İsrail'in yok oluşu olacak" ifadesi kullanıldı.

Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat ise Nasrallah'ın öldürülmesi nedeniyle Husilerin kontrolündeki bölgelerde 3 gün yas ilan edilmesi ve bayrakların yarıya indirilmesi talimatı verdiğini duyurdu.

Lübnan ve Irak'ta da Nasrallah için 3 günlük yas ilan edildi.

Biden'dan İsrail'e 'tam' destek

ABD Başkanı Joe Biden, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı İsrail ordusuna destek verdi.

Biden, "Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı" İsrail'in savunma hakkını tam olarak desteklediğini söyledi.

Joe Biden, dün Orta Doğu'daki ABD askeri birliklerinin daha da güçlendirilmesi talimatını verdiğini hatırlatarak, bunun, "saldırganlığı caydırmayı ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmayı" amaçladığını öne sürdü.

Pezeşkiyan: ABD suç ortağıdır

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Nasrallah'ın öldürüldüğü saldırıda ABD'yi suçladı. 

Pezeşkiyan yayınladığı yazılı açıklamada "Uluslararası toplum, bu terör saldırısının emrinin New York'tan verildiğini unutmayacak ve Siyonistlerle suç ortaklığı yapan Amerikalılar da kendilerini aklayamayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Nasrallah'la birlikte İranlı general de öldürüldü

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Nilfuruşan'ın dün İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Nilfuruşan, Nisan'da İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği saldırıda öldürülen Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin yerine geçmişti.

Nilfuruşan, uzun yıllar Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü bünyesinde Lübnan ve Filistin'de İran'ın desteklediği gruplarla yakın çalışmaları nedeniyle İran için kilit askeri yetkililerden biri olarak biliniyordu.

Rusya: Siyasi cinayeti kınıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nasrallah'ın öldürdüğü saldırıyı "siyasi cinayet" olara tanımladı. Açıklamada, "Bu saldırı eylemi, Lübnan ve tüm Orta Doğu için çok daha dramatik sonuçlar doğuracak" denildi.

Olası sonuçlara dair tüm sorumluluğun İsrail'e ait olduğuna işaret edilen açıklamada, "İsrail'i bir kez daha askeri eylemlerini acilen durdurmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..