Kişi başına düşen KMH riski ise 10.679 TL'ye ulaştı...

Son bir yılda, Türkiye'de kredili mevduat hesaplarından (KMH) para çekenlerin sayısı 100 binden 121 bine yükselirken, geri ödenemeyen KMH borçları 2.7 kat artarak 7.7 milyar TL'ye çıktı. Kişi başına düşen KMH riski ise 10.679 TL'ye ulaştı...

KMH Kullanımında Çarpıcı Artış: Geri
Ödenemeyen Borçlar 7.7 Milyar TL’ye Ulaştı 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, kredili mevduat hesaplarından (KMH) ilk kez para çekenlerin sayısı son bir yılda 100 binden 121 bine yükseldi. 

Aynı dönemde geri ödenemeyen KMH borçları ise 2.7 kat artış gösterdi. Bankaların kredili mevduat hesaplarından çekilen nakit para miktarı son bir yılda yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyar TL'den 315 milyar TL'ye çıktı.

Bankalar tarafından izlemeye alınan ve geri ödenmeyen KMH borçları da ciddi bir artış gösterdi. Bu borçlar, yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar TL'den 7.7 milyar TL'ye ulaştı. Kredili mevduat hesaplarından para çekmek zorunda kalan kişi sayısı da aynı dönemde 1 milyon 701 bin kişi artarak, geçen yıl 27 milyon 762 bin olan kullanıcı sayısı, bu yıl 29 milyon 463 bine çıktı.

 İlk defa bu yıl KMH'ya başvurarak nakit para çekenlerin sayısı ise 121 bin kişiye ulaştı.

Verilere göre, bankaların kredili mevduat hesaplarında kişi başına düşen ortalama risk miktarı 10 bin 679 TL olarak belirlendi. Bu tutar, geçen yıl 4 bin 676 TL seviyesindeydi. Kredili mevduat hesapları, özellikle maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen dar gelirli vatandaşların başvurduğu bir finansman kaynağı olarak dikkat çekiyor. 

Bankalar, müşterilerine belirli limitler dahilinde faizli KMH açıyor ve çekilen tutar üzerinden geri ödemeye kadar geçen süre için günlük faiz uyguluyor. Hesaba para yatırıldığında borç otomatik olarak kapatılıyor.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..