Maden şirketi tarihi Dekuk Şelalesi'ni TAHRİP ETTİ!

 Defne'deki tarihi Dekuk Şelalesi, taş ocağının kontrolsüz patlatması sebebiyle zarar gördü. Şelaledeki tahribat, kış aylarında yağmur sularının doldurmasıyla daha net anlaşılacak...

Maden şirketi tarihi Dekuk Şelalesi'ni tahrip etti: 'Ocaklar kapatılsın, patlamalar durdurulsun'

Patlamanın etkisiyle etrafa saçılan kaya parçaları, şelaleye ve şelalenin yatağına zarar verdi.

Mesire yeri olarak da kullanılan bölgede o sırada piknik yapan 2 yurttaş da hafif şekilde yaralandı.

soL'un edindiği bilgiye göre, patlatmayı yapan, Muş merkezli Özaykut isimli bir firma. Alt taşeronluk yapan şirketin kime bağlı çalıştığıysa henüz belirsiz.

'Deprem fırsat bilinerek ocaklara izin veriliyor'

Duruma tepki gösteren Defneliler, "Ranta, talana geçit vermeyeceğiz" diyerek bölgede eylem yaptı.

Defne Halk Temsilcileri Meclisi Sözcüsü Hizam Hasırcı, depremin fırsat bilinerek bu şirketlerinin önünün açıldığını, bu tahribata izin verildiğini ifade etti.

Şirketlere denetimsiz şekilde ruhsat verildiğini söyleyen Hasırcı, "Defne ilçesi, Defne'deki doğal güzellikler sahipsiz değildir. Bizler yaşadığımız ilçemize sahip çıkacağız. Tüm olumsuzluklara rağmen burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Yetkilileri göreve çağıran Hizam Hasırcı, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti. Taş ocaklarının kapatılması, patlamaların durdurulması çağrısı yaptı.

Açıklamada, bölgenin ekolojik açıdan da önemli olduğu vurgulandı.

Valilik: Firmanın faaliyetleri durduruldu

Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından Hatay Valiliği konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Maden firmasının ismi paylaşılmadan faaliyetlerinin durdurulduğu, idari sürecin devam ettiği dile getirildi.

Taş ocağının taş patlatma faaliyetinden dolayı "hiç kimsenin zarar görmediği" öne sürülen açıklamada, sahanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG) düzenlenen Maden İşletme Ruhsatına sahip olduğu ve şelalenin kentsel, kültürel ve doğal SİT alanlarından olmadığı ifadelerine yer verildi.

Valilik, patlatma yapılan yer ile şelale üst noktası arasında yaklaşık 100 metre mesafe olduğunu, patlatmadan dolayı kaya parçalarının eğimin de etkisiyle etrafa saçılıp şelale yatağına yuvarlanarak şelaleye zarar verdiğini, şelalenin mevsimsel durumu nedeniyle kuru olduğunu belirtti.

Şelalenin ne kadar zarar gördüğü kış aylarında yağmur sularının doldurmasıyla daha net anlaşılacak.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..