Son Sayıştay raporu bu durumu tüm açıklığıyla gözler önüne serdi!..

Türkiye'nin önde gelen en büyük üniversitelerinde yaşanan usulsüzlükler Sayıştay'ın mali işlere yönelik hazırladığı raporda sıralandı...

Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı!
Ünlü üniversitelerdeki usulsüzlükler 'pes' dedirtti  

AKP iktidarı döneminde hayata geçirilen her ilde bir üniversite politikası üniversitelerde nitelik kaybına neden olurken, keyfi açılan akademik kadroların yanı sıra üniversitelere ait bina ve arazilerin keyfi biçimde vakıflara satılması bilinen bir gerçek haline geldi. 

Son açıklanan Sayıştay raporu ise söz konusu durumu tüm açıklığıyla gözler önüne sererken, ülkede pek çok büyük üniversitede yaşanan usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlüklerde üniversite binalarının keyfi biçimde vakıflara satılmasının yanı sıra boş kalan akademik kadroların tepeden gelen kararlarla doldurulduğu tüm açıklığıyla gözler önüne serildi.

Söz konusu raporda öne çıkan üniversiteler şu şekilde sıralandı; Erciyes Üniversite'sinde senato kararı ile dekan atanırken, Sayıştay raporunda senato kararının usule uygun olmadığı ve kanunla yapılması gerektiği vurgulandı.

BOŞ KALAN ARAŞTIRMA MERKEZLERİ VE KADROLAR

Kırıkkale Üniversite'sinde faaliyet gösteren 15 araştırma merkezinden yalnızca 3 tanesinin faaliyet yürüttüğü, diğerlerinin atıl kaldığı belirtildi. Eğitim-öğretimin desteklenmesi amacıyla kurulan bu merkezlerin bünyelerinde sürekli çalışan araştırmacılar da olmadığı öğrenildi.

Marmara Üniversitesi'nde, "Aranan koşullara sahip kişinin bulunamadığı gerekçesiyle görevin aksamaması için en yakın pozisyona sahip çalışan" anlamına gelen tedvire atama adeta alışkanlık haline getirildi. Bu şekilde üniversitedeki enstitü, fakülte, yüksekokul sekreterleri ile şube müdürü, büro şefi ve yurt müdürü gibi tam 11 dolu idari kadroya tedviren görevlendirme yapıldı.

"SINAVLARA TABİ KADROLARA SINAVSIZ ATAMALAR YAPILDI"

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde, fakülte, yüksekokul ve enstitü sekreterliklerinde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına tabi kadrolara sınavsız atamalar yapıldı. Mühendis, biyolog ve tekniker kadrolarına da sınavsız atamalar gerçekleştirildi. Bir başka olayda bilgisayar işletmeni personel kısa süreliğine fakülte sekreterliğine ardından da görevde yükselmeye tabi ayniyat saymanlığına getirildi. Sınava tabi tutulmadı. Üniversitenin bu konuda 2021 Sayıştay denetim raporu ile de uyarıldığı hatırlatıldı. Buna rağmen üniversitenin bu konuda adım atmaması dikkat çekti.

Anadolu Üniversitesi'nde, Eskişehir Tepebaşı’nda üniversiteye tahsis edilen bina yapılan protokolle ihalesiz şekilde bir vakfın kullanımına bırakıldı. Bu işlem bedelsiz gerçekleştirildi ve giderleri de üniversite tarafından karşılandı. Vakıf ise binayı sergi alanı, bahçesini ise otopark olarak işleterek gelir elde etti.

İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından kanunen yasak olmasına rağmen kendi adıyla vakıf kuruldu. Bu vakfın üniversite tarafından düzenlenen bazı etkinliklerinden kayıt ücreti adı altında karşılık tahsil ettiği tespit edildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde teknoloji geliştirme bölgesi sınırları içindeki ODTÜ arazilerinin kira bedellerinden bir şirketin yapmış olduğu yatırım-bakım-onarım sigorta, Uluslararası Projeler Destek Ofisi, Teknoloji Transfer Ofisi programları giderleri düşüldü. Bu şekilde üniversite alacağı toplam kira bedelinden 5 milyon 777 bin TL feragat etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı görevlendirmeleri mevzuatta belirlenen sayının üzerine çıktı. Üç rektör yardımcısı olması gerekirken bu sayı beşe çıkarıldı. Genel sekreter sayısı ise iki olması gerekirken üçe yükseltildi.

Trakya Üniversitesi'nde mükerrer ödemeyle kamu zararı oluştu. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hastane) ile Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi döner sermaye hesaplarında bazı firmalara aynı iş ve işlemler için mükerrer ödeme yapıldığı tespit edildi. Bu şekilde 6 firmaya aynı faturalar üzerinden ikişer kez ödeme yapıldı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'da son kullanma tarihi yaklaşan ilaçların stok takibinde sorunlar yaşandı. Bu nedenle Devlet Malzeme Ofisi’ne ödemesi yapılarak alınan 862 bin 71 TL’lik ilaç imha edildi.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..