Tamer Karadağlı'yı eleştiren tiyatro sanatçısına sorguya soruşturma

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı'nın DT Genel Müdürlüğü'ne çağrılarak sorgulanmasıyla ilgili inceleme ve soruşturma başlattı...

Tamer Karadağlı'yı eleştiren tiyatro sanatçısına sorguya soruşturma: Müfettiş görevlendirildi

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı'nın, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Tamer Karadağlı'yı sosyal medyada eleştirdiği için DT Genel Müdürlüğü'ne çağrılarak sorguya çekildiği iddia edildi. DT Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Tamer Karadağlı hakkında iddialar sonrası Devlet Tiyatroları'nın talebiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir başmüfettiş ve müfettiş yardımcısı görevlendirildi.

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı, Karadağlı’yı eleştirdiği için özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan tarafından Devlet Tiyatroları’na görüşmeye çağrılmasına ilişkin müfettiş görevlendirildiği duyuruldu.  

DT'den yapılan açıklamada, bir DT sanatçısının Genel Müdürlüğe "çağrılarak görüşülmesine" yönelik iddiaların basında yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Konunun açıklığa kavuşturulması, incelemesi ve soruşturması için tarafımızca Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığından teftiş talebinde bulunulmuştur. Teftiş Kurulu Başkanlığınca konuyu soruşturmak üzere bir başmüfettiş ve bir müfettiş yardımcısı görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Alacacı suç duyurusunda bulunmuştu

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gaye Filiz Alacacı, sosyal medyada Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’yı eleştirdiği için telefonu alınarak üç saat boyunca bir odada alıkonulduğu iddiasıyla savcılığa başvurmuştu.

Alacacı, Karadağlı’nın danışmanı olduğu öne sürülen Görkem Ali Kaya ve Özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan’dan şikayetçi oldu. Karadağlı’nın, “Lale Devri bitti, çalışmayacaksanız istifa edin” açıklamasını sosyal medyada eleştirmesinin ardından 3 saat sorgulandığını duyurdu.

Karadağlı’nın danışmanı Kaya’nın paylaşımını kaldırması ve özür dilemesi konusunda tehdit ve şantaja maruz bırakıldığını iddia etti. 

Alacacı, “Kendisini müfettiş olarak tanıtan Kaya, Karadağlı‘nın danışmanlığını yapıyordu. Yaptığım paylaşımın Devlet Tiyatroları’nın itibarını zedelediğini iddia edip, ‘Bu savcılığa gidebilir’ diyerek beni tehdit etti. Ben de yanlış bir şey yapmadığımı, onlardan korkmadığımı söyledim” dedi.

Yaşananların ardından Alacacı, avukatı aracılığıyla Karadağlı, Kaya ve Ceyhan hakkında Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunup dilekçede, şüpheliler hakkında “hürriyeti tehdit, görevi kötüye kullanma ve haberleşmenin engellenmesi” suçlarından soruşturma başlatılması ve dava açılmasını talep etti.

Drakula da bilmeceye dönüştü:Tiyatro oyununu Bakan Ersoy'a sordu

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından hazırlanan Drakula oyununun bilet satışına çıkmasına rağmen sahnelenmesine günler kala iptal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Birçok sanatçının görev beklemesine rağmen hizmet alımı ile oyunların dışarıdan hazırlatıldığına dikkat çeken İlgezdi, "Devlet tiyatroları bünyesinde sanatçısından teknik uzmanına, figüranından uzmanına 3 bin 150 personel olduğu halde 14 yerleşik bölgede neden hizmet alımı yapılmaktadır? Drakula oyunu için ne kadar harcama yaptınız?" diye sordu.

İlgezdi'nin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

  • Drakula oyununun biletleri satılmasına rağmen neden gösterimden kaldırılmıştır?
  • Mayısta gösterimden kaldırılan oyun neden yeni tiyatro sezonunda seyirci ile buluşmamıştır?
  • Drakula oyununun "Hizmet alımı" sözleşmesine göre yazan ve yönetmenine ne kadar ücret ödenmiştir?
  • Elde hazır satın alınmış ve tüm çalışmaları yapılmış bir oyun olmasına rağmen, Genel Müdürün bir gazeteye verdiği röportajda Drakula oyunun başka bir yapımla tekrar Devlet Tiyatrosu bünyesinde çalışmalara başladığı ortaya çıkmıştır? Hali hazırda satın alınmış ve tüm çalışmaları tamamlanmış ama hiç sahnelenmemiş bir Drakula oyunu dururken, tekrar sıfırdan yeni bir Drakula oyuna başlanmasının gerekçesi nedir?
  • Devlet tiyatroları bünyesinde sanatçısından teknik uzmanına, figüranından uzmanına 3 bin 150 personel olduğu halde 14 yerleşik bölgede neden hizmet alımı yapılmaktadır?
  • Devlet tiyatroları 2000 yılından günümüze, yıllar itibari ile kaç oyunu hizmet alımı ile gerçekleştirilmiştir? Yıllar ve oyunlar itibariyle bu oyunlara ne kadar para harcanmıştır? Yıllar ve oyunlar itibari ile bu oyunlarda Devlet Tiyatrosu bünyesinde olmayan kaç kişi görev almıştır? Bu görev alan kişilere yıllar ve oyunlar itibari ile kaç para ödenmiştir?
  • Devlet Tiyatrolarının 14 bölgesindeki oyunları ile ilgili hazırlanan tanıtımlar (teaser) için hangi firma ile anlaşılmıştır? Firma davet usulü mü çağırılmıştır? Sözleşme ne kadar süreyi kapsamaktadır? Başlangıç ve bitiş tarihi nedir? Firmaya ne kadar ücret ödenmiştir? 2023 yılı Ağustos'tan bu yana tüm oyunların tanıtımı için ne kadar ödenmiştir?
  • İlgili kanun ve yönetmeliklere göre tiyatro müdürleri oyunlarda görev alacak sanatçıları rejisörle birlikte seçerek görevlendirmektedir. Müdürleri tarafından görevlendirilmediği için sahneye çıkamayan sanatçılar varsa bunun sorumluluğu kendilerinde midir? Yoksa mevzuata göre onları çalıştırmayan yetkililerde midir?
  • İlgili mevzuata aykırı olan Genel Müdürün çalışmayanlarla yollarımızı ayıracağız açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • İçinde Genel Müdür ve diğer yetkililerin olduğu Yönetim Kurulu kararı ve Bakan onayı ile sanatçılara yılda iki kere verilen teşvik ikramiyesini Genel Müdürün "Lale devri bitti... Çalışmayanların ikramiyesini ödemeyeceğim" deme hak ve yetkisi var mıdır?
➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..