Tayyip'in övündüğü üniversitede USULSÜZLÜKLER FIŞKIRIYOR!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "üniversitesi olmayan ilimiz yok" sözleriyle övündüğü üniversitelerde usulsüzlükler tespit edildi...

Erdoğan övünüyordu ama...
USULSÜZLÜKLER FIŞKIRIYOR!

Sayıştay’ın 2023 yılına ilişkin Denetim Raporu, eğitim yuvası olması gereken üniversitelerin usulsüzlüklerle döndüğünü ortaya koydu.

Denetçilerin üniversitelere yaptığı denetimlerde çok sayıda usulsüzlük ortaya çıktı

Erdoğan övünüyordu ama... Usulsüzlükler fışkırıyor

SÖZLEŞME YAPILMADAN İŞ YAPTIRILMIŞ

Sözcü'den Evren Demirtaş'ın haberinde, Sayıştay Mardin Artuklu Üniversitesi’nin doğrudan teminle gerçekleştirilen ve belli bir süre gerektiren işler için sözleşme yapılmadığını tespit etti.

Raporda, “27.12.2014 tarihli ve 29218 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nin “Hakediş raporu” başlıklı 7’nci maddesinde de ihale veya doğrudan temin usulüyle yapılacak yapım işleri ile hizmet alımlarında, sözleşme hükümlerine göre yerine getirilen taahhütlerin bedellerinin ödenmesinde Yapım İşleri Hakediş Raporu (Örnek 3) ile Hizmet İşleri Hakediş Raporunun (Örnek 4) düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

apılan denetimlerde, Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından doğrudan teminle yaptırılan ve belli bir süreyi gerektirdiği anlaşılan, aşağıdaki tabloda örnekleri verilen işler için sözleşme imzalanmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Sözleşme İmzalanması Gerektiği Halde Sözleşmesiz Yaptırılan İşler:

İşin adı ve tutarı(KDV Dahil)

Midyat ve Sanat Tasarım Fakültesi Taşıma İşi 172.280,00

Mimarlık Fakültesi ve BESYO Taşıma İşi 230.100,00

Midyat Sanat Tasarım Fakültesi Temizlik Hizmet İşi

53.100,00

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Hizmet Alımı

49.700,00

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Hizmet Alımı

55.500,00

Kamu idaresi cevabında, bulguda yer alan tespite katılındığı ve bundan sonraki süreçte konuya hassasiyet gösterileceği ifade edilmiştir.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NİN USULSÜZLÜKLERİ…

Sayıştay Denetçileri, Gaziantep Üniversitesi’nde yaptığı denetimlerde bilgisayar, kamera, projeksiyon cihazı ve benzeri teknik cihazların parçalarının sökülmesine rağmen kayıt altına alınmadığını ve üniversite mülkiyetindeki akaryakıt istasyonunu pazarlık usulü ile isteklilerden teklif alınmak suretiyle kiralandığı tespit etti.

SÖKÜLEN CİHAZLAR KAYIT ALTINA ALINMAMIŞ

Sayıştay raporunda, hurdaya ayrılan ve dayanıklı taşınır niteliğinde olan cihazların, yeniden kullanılması mümkün olan parçalarının tespit edilip ayrıldığı ancak bu parçaların kayıt altına alınmadığı belirtilerek, “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinin (g) bendinde kamuya ait taşınırlar kamu kaynakları arasında sayılmış, Kanun’un “Üst yöneticiler” başlıklı 11’inci maddesinde; üst yöneticilerin sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden sorumlu oldukları ifade edilmiştir. Denetimlerde, bilgisayar, kamera, projeksiyon cihazı ve benzeri teknik cihazların, anakart, bellek, harddisk, lens, lamba gibi maddi değeri yüksek olan cihazın çalışabilir durumda kalması için kritik önem taşıyan bazı parçalarının söküldüğü ancak bu parçaların kayıt altına alınmadığı tespit edilmiştir” denildi.

USULSÜZ AKARYAKIT İHALESİ YAPILMIŞ

Yine üniversitenin mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan akaryakıt istasyonunun kiraya verilmesi ihalesinin pazarlık usulüyle yapıldığını kaydeden Sayıştay denetçileri, “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun; “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde; genel bütçeye dâhil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerinin bu Kanun’da yazılı hükümlere göre yürütüleceği, “İhalelerde kapalı teklif usulünün esas olduğu” başlıklı 36’ncı maddesinde ise, bu Kanun’un 1’inci maddesinde yazılı işlere ilişkin ihalelerde tekliflerin gizli olarak verilmesini sağlayan kapalı teklif usulünün esas olduğu, ancak 44’üncü maddede gösterilen işlerin belli istekliler arasında kapalı teklif usulüyle, 45’inci maddede gösterilen işlerin açık teklif usulüyle, 51’inci maddede sayılan işlerin pazarlık, 52’nci maddede gösterilen işlerin de yarışma usulüyle yaptırılabileceği, hüküm altına alınmıştır. Denetimlerde, Üniversite mülkiyetindeki taşınmaz üzerinde Üniversite personel ve öğrencilerinin yanında Gaziantep halkına da hizmet sunmak suretiyle akaryakıt istasyonu olarak kullanılmak/işletilmek üzere gerçekleştirilen kiraya verme işleminde kapalı veya açık teklif ihale yöntemi kullanılmadığı, pazarlık usulü ile isteklilerden teklif alınmak suretiyle kiralandığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

➽ Paylaş:
“AKP zihniyetinin erişim yasağı ile engellediği SivriSinekCaz'a ücretsiz Opera VPN ile kolay ve sorunsuz erişebileceğinizi biliyormusunuz?..”
Okurlara..