Enerji dolandırıcılığında yeni gelişme: 10 ilde 48 gözaltı
Göstermelik holdingler kurup, güneş panelleriyle ponzi sistemi üzerinden binlerce kişiyi dolandıran çeteye aylar sonra gözaltı yapıldı...
Enerji dolandırıcılığında yeni gelişme: 10 ilde 48 gözaltı
"Ponzi" sistemiyle vurgun yapan ve "enerji üretimi"ni kullanan dolandırıcıların binlerce kişiden yüz milyonlarca lira vurgun yaptığı Nisan ayında gündeme gelmişti.
Aylar süren soruşturma ve şikayetlerin ardından 10 ilde dolandırıcılıkla bağı olan 48 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma sonucu "Kainat Holding" firması ve holdinge bağlı 30 civarında alt firmanın "tek sahibinin Güray Akgül isimli şüpheli olduğu, şüphelinin çok sayıda kooperatif aracılığıyla dolandırıcılık yaptığı" söylendi.
ANKA'nın haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü şirketin İstanbul, Kütahya, Manisa, Ankara, Sivas, Kırklareli ve Aydın olmak üzere toplamda 7 farklı ilde faaliyet gösterdiğini tespit etti.
178 milyon lira suç geliri olarak değerlendirildi
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun araştırmasında 178 milyon lira suç geliri olarak değerlendirildi. Açıklamada ayrıca, konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı'nın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından da bir rapor düzenlendiği, şirketin "şarj ağı işletmeci lisansı almış olmakla birlikte şarj ağına herhangi bir elektrikli araç şarj istasyonu eklemediği ve elektrikli araç şarj hizmeti vermeye başlamadığı ve tedarik lisansı kapsamında herhangi bir elektrik üretim faaliyeti gerçekleştiremediği ve diğer bütün lisanslarda olduğu gibi iktisadi ve ticari değerinin bulunmadığı" ifade edildi.
48 gözaltı
Mağdur şikayetleri ve raporlara dayanarak, Güray Akgül ve "nitelikli dolandırıcılık suçu" işledikleri öne sürülen 52 şüpheliye 22 Ekim'de İstanbul merkezli 10 ilde (Düzce, Ankara, Eskişehir, İzmir, Adıyaman, Kütahya, Ordu, Sivas ve Edirne) eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.
Baskınlarda şüphelilerden 48'i gözaltına alındı, diğerleri ise aranıyor.
Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda evraka da el konulduğu belirtildi.
Göz göre göre gelen dolandırıcılık
soL'un da gündeme getirdiği dolandırıcılık yöntemiyle, yurttaşlar "yenilenebilir enerji" yatırımıyla güneş paneli kuracağını iddia ederek fahiş fiyatlara arsa veren bir şirket eliyle "devlete enerji satacaklarına" inandırıldı.
Devletin önüne geçemediği bu sistem medya eliyle pazarlandı. Dolandırıcılığın haberini yapan pek çok basın yayın kuruluşu dahi bu sistemin aylarca reklamlarını yaptı. Dolandırıcılık cemaatlere kadar uzandı.
Önce Kainat Holding'in "enerji tarlası" isimli projesiyle dolandırıcılık yaptığı anlaşılmıştı. Ardından İhya Holding isimli şirketin de ödemeleri geciktirmesi üzerine aynı yöntemi kullanarak yüzlerce kişiden para topladığı ortaya çıktı.
Şirketlerin daha önce pek çok mecrada yayınlanan reklamlarının gerçekleri yansıtmadığı, sayılan illerin büyük bölümünde güneş paneli dahi kurulmadığı anlaşıldı.
"Holding" görünümü de aldatmaca çıktı. İki yapının da çok küçük sermayelerle kurulduğu ve güven vermek adına birçok alanda göstermelik faaliyet yürüttüğü belirlendi.
Mağdurlarla konuşan soL, sözleşmelerde şirketlerin birbirinin ismini kullanması üzerine her iki şirketin aynı elden yönetilebileceği şüphesine dikkat çekmişti.
68 kişinin davasını üstlenen Avukat Semra Acar da şirketlerin tepesinde aynı isimler olduğunu doğrulamıştı.
Dosyada gizlilik kararı bulunuyor.